Εκκλησία της Ελλάδος

Χείμαρρος οι αντιδράσεις για τα Θρησκευτικά! Και ο Μητροπολίτης Χίου στηρίζει τους γονείς που επιστρέφουν βιβλία-Τι έγινε σε Τρίκαλα και Αιτωλοακαρνανία

Ανελέητο σφυροκόπημα της Ορθόδοξης ελληνικής κοινωνίας κατά των εκκλησιαστικών...κοινωνών της άθεης κυβέρνησης που ζητούν συμβιβασμό για το έκτρωμα των νεών Θρησκευτικών.

Στις στοιχισμένες αντιδράσεις Μητροπολιτών σειρά πήρε χθες ο Δεσπότης της Χίου ο οποίος μίλησε για αξιέπαινη ευαισθησία των γονέων για τη διατήρη της «ελληνορθοδόξου ταυτότητας και παράδοσης της παιδείας μακριά από κάθε ανεπίτρεπτη καπηλεία ή από κάθε απαράδεκτη πολεμική», σχολιάζοντας το ζήτημα της επιστροφής βιβλίων Θρησκευτικών. Ο ίδιος σημειώνει ότι το περιεχόμενο των βιβλίων απέχει πάρα πολύ από το περιεχόμενο το οποίο η Εκκλησία θα ενέκρινε με βάση την αξιολόγησή της ενώ καταθέτει την εκτίμησή του ότι οι αρμόδιοι οφείλουν να λάβουν υπ’ όψιν τα γεγονότα και να προβούν σε διόρθωση των κειμένων «ώστε τα παιδιά μας να διδάσκονται την Πίστη μας χωρίς θρησκευτικούς συγκρητισμούς».

Αναλυτικά η έγγραφη απάντηση του Μητροπολίτη

Ἡ Ἱερά Σύνοδος τῆς Ἱεραρχίας τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος κατά τήν Συνεδρία τῆς 27 Ἰουνίου 2017 ἐνημερώθηκε περί τῶν ἀποτελεσμάτων τοῦ διαλόγου μεταξύ τῆς Τριμελοῦς ἐξ’ Ἀρχιερέων Ἐπιτροπῆς καί τῆς Ἐπιτροπῆς τοῦ Ὑπουργείου Παιδείας καί ἀποφάσισε τήν συνέχιση τοῦ διαλόγου γιά τήν παρακολούθηση τῶν νέων βιβλίων πρίν αὐτά τυπωθοῦν χωρίς ὅμως νά ἐγκρίνει ἤ νά ἀπορρίψει τά τετράδια.

Μετά τήν διανομή τῶν τετραδίων τοῦ μαθήματος τῶν Θρησκευτικῶν, τά ὁποῖα θά ἀξιολογηθοῦν προκειμένου νά ἐκτυπωθοῦν ἤ ὄχι ὡς βιβλία, διαπιστώνουμε ὅτι αὐτά ἀπέχουν πάρα πολύ ἀπό τό περιεχόμενο, τό ὁποῖο ἡ Ἐκκλησία θά ἐνέκρινε (ἄρθρον 16, παράγραφος 3 τοῦ Συντάγματος καί ἄρθρον 9, παράγραφος ε’ τοῦ Νόμου 590/1977).

Ἡ διαπίστωση αὐτή ὁδηγεῖ πάρα πολλούς συλλόγους γονέων σέ ὁλόκληρη τήν Χώρα νά ἐπιστρέφουν τά τετράδια τοῦ μαθήματος τῶν Θρησκευτικῶν, γεγονός πού ὠφείλεται στήν ἀξιέπαινη εὐαισθησία τῶν γονέων γιά τήν διατήρηση τῆς Ἑλληνορθοδόξου ταυτότητος καί παραδόσεως τῆς παιδείας, μακράν ἀπό κάθε ἀνεπίτρεπτη καπηλεία ἤ ἀπό κάθε ἀπαράδεκτη πολεμική.

Ἐκτιμῶ ὅτι οἱ ἁρμόδιοι ὠφείλουν νά λάβουν ὑπ’ὄψιν τά γεγονότα αὐτά καί νά προβοῦν σέ διόρθωση τῶν κειμένων ὥστε τά παιδιά μας νά διδάσκονται τήν Πίστη μας, χωρίς θρησκευτικούς συγκρητισμούς, οἱ ὁποῖοι μόνο ὡς ἐγκυκλοπαιδική πληροφόρηση μποροῦν νά διδαχθοῦν σέ μεγαλύτερες καί πιό ὥριμες ἡλικίες.

Τα Τρίκαλα έστειλαν μήνυμα

trikalanews. &trikalaola

Σύμφωνα με τον τοπικό τύπο, μια σημαντική εκδήλωση είχαν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν χθες το απόγευμα οι Τρικαλινοί με θέμα «Τα Νέα Θρησκευτικά στο Νέο Σχολείο». Πλήθος κόσμου έδωσε το “παρών” στέλονταν σαφέστατο μήνυμα.

Κατά την φετινή χρονιά έχει δημιουργηθεί μια μεγάλη συζήτηση σχετικά με τα θρησκευτικά στο σχολείο, γεγονός που όπως φάνηκε τράβηξε το ενδιαφέρον πλήθους εκπαιδευτικών και γονέων που έσπευσαν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης.

Στην εκδήλωση μίλησαν ο Επίκουρος Καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ιωάννης Φύκαρης, ο Δρ. Θεολογίας, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων Κωνσταντίνος Σπαλιώρας και ο Δικηγόρος Δήμος Θανάσουλας.

Να αναφερθεί ότι η ενημερωτική εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από την Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων, την Ενωμένη Ρωμηοσύνη, τον Σύλλογο Μετεώρων Λιθόπολις, την Χριστιανική Ένωση Επιστημόνων Ν. Τρικάλων, τους Συλλόγους Πολυτέκνων και Τριτέκνων Ν. Τρικάλων, τον Ελεήμων Σαμαρείτη, την Ένωση Γονέων «Χριστιανική Ἀγωγή» (ΓΕΧΑ Τρικάλων), τον Σύλλογο Ορθόδοξης Ιεραποστολής «Μέγας Βασίλειος» και τον Σύλλογο «Ομοθυμαδόν».

Γονείς του Καινουρίου Φθιώτιδος επιστρέφουν τα βιβλία Θρησκευτικών

Τέλος σύμφωνα με το ιστολόγιο sinidisi.gr γονείς 2ου Δημοτικού Σχολείου Καινουρίου: επιστρέφουν βιβλία Θρησκευτικών στο Υπουργείοως συνέχεια στο κύμα αντιδράσεων που έχει προκληθεί πανελλαδικά και στην Αιτωλοακαρνανία από τη νέα μορφή όλων των βιβλίων των θρησκευτικών του φετινού σχολικού έτους και κυρίως της Δ’ Δημοτικού.

Όπως είχε αναφέρει η «Σ» στις 26 Σεπτεμβρίου σε αντίστοιχο ρεπορτάζ, γονείς προετοιμάζονταν να υποβάλουν ομαδικές μηνύσεις προς το Υπουργείο Παιδείας ή να επιστρέψουν τα βιβλία των παιδιών τους.

Το όλο κλίμα που δημιουργήθηκε σε πανελλαδικό επίπεδο, έκανε όλο και περισσότερους γονείς να αρχίσουν να αναρωτιούνται τι συμβαίνει με τα βιβλία των θρησκευτικών. Αποτέλεσμα του αναβρασμού αυτού, ήταν σε κάποια σχολεία οι γονείς και οι σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων να διοργανώσουν ενημέρωση με τη συμμετοχή Θεολόγων.

Αντίστοιχη διαδικασία ακολουθήθηκε λοιπόν και στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Καινουρίου με τους γονείς και το σύλλογο να κάνει ένα επιπλέον βήμα, να λάβει δηλαδή την απόφαση να επιστρέψει τα βιβλία στο Υπουργείο Παιδείας και να ζητήσει να επανέλθουν για διδασκαλία στις αίθουσες τα περσινά βιβλία, για τα οποία όπως ανέφερε στη «Σ» η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Κατερίνα Ρεντίφη: «να μεν παρουσίαζαν και άλλες θρησκείες, αλλά δεν προκαλούσαν σύγχυση στα παιδιά».

Η κ. Ρεντίφη τόνισε επίσης: «ξεκινήσαμε να συλλέγουμε βιβλία για να τα επιστρέψουμε στο Υπουργείο Παιδείας όπως επίσης και υπεύθυνες δηλώσεις από τους γονείς των παιδιών. Μέσα σε μια μέρα συγκεντρώθηκαν 20 δηλώσεις και βιβλία, ενώ τα παιδία που φοιτούν στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Καινουρίου είναι 50. Θα συλλέγουμε όλη την εβδομάδα βιβλία και δηλώσεις γονέων. Αρχικά έγινε μια συγκέντρωση με τον Σύλλογο Γονέων και τον Διευθυντή του σχολείου, καθώς υπήρχαν πολλά παράπονα σχετικά με το βιβλίο των θρησκευτικών. Κατόπιν, η συντριπτική πλειοψηφία των γονέων, πρότεινε να συλλέξουμε τα βιβλία και να τα επιστρέψουμε στο υπουργείο. Σαν σύλλογος γενικότερα και σαν Πρόεδρος προσωπικά θεώρησα σωστό πρώτα να γίνει μια έγκυρη ενημέρωση και έπειτα να προβούμε στην συγκέντρωση των βιβλίων, ώστε να γνωρίζουμε όλοι τι πρόκειται να κάνουμε και για ποιο λόγο επακριβώς. Συνεπώς, κάναμε συνέλευση – εκδήλωση στο σχολείο με προσκεκλημένους επιστήμονες που είναι γνώστες του θέματος, τον κ. Μάλαινο, τον κ. Παπαθανασίου και τον κ. Ξευγένη που είναι Θεολόγοι και ανήκουν στην Ένωση Θεολόγων, οι οποίοι μας ανέλυσαν πλήρως τι ακριβώς έχει αλλάξει στο μάθημα των θρησκευτικών από πέρσι. Κατόπιν της ενημέρωσης, συγκεντρωθήκαμε εκ νέου τα μέλη του συλλόγου και οι υπόλοιποι γονείς και κατά συντριπτική πλειοψηφία αποφασίσαμε να προβούμε στην επιστροφή των βιβλίων των θρησκευτικών, φακέλου μαθητή όπως ονομάζεται πλέον, στο Υπουργείο Παιδείας ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Το θέμα αφορά τα βιβλία των θρησκευτικών από την Γ’ τάξη του Δημοτικού έως και την ΣΤ’ τάξη. Το όλο ζήτημα είναι ότι οι αλλαγές στα βιβλία των θρησκευτικών θα επιφέρουν στα παιδία σύγχυση και συγκρητισμό. Ένα παιδάκι άλλα θα ακούει στο σπίτι, αλλά θα διαβάζει. Τα βιβλία περιέχουν το «πάτερ ημών», μια προσευχή των μωαμεθανών και μια προσευχή ινδουισμού. Το να παρουσιάζονταν τα θετικά και τα αρνητικά της κάθε θρησκείας το καταλαβαίνουμε και το αντιλαμβανόμαστε. Το παιδί, δεν έχει την κατάλληλη ηλικία για να είναι σε θέση να αποφασίζει».

Μάλιστα η κ. Ρεντίφη διευκρινίζει: «δεν θέλουμε να καταργηθεί το μάθημα των θρησκευτικών, η όλη ιστορία μπορεί να είναι μια αφορμή για την κατάργηση του μαθήματος. Δεν αποσκοπούμε σε κάτι τέτοιο».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ