Κόσμος

Το παρελθόν της αναμέτρησης ΝΑΤΟ - Ρωσίας και οι εκατέρωθεν καταρρίψεις αεροσκαφών

Καμία χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ δεν έχει καταρρίψει ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Ωστόσο, παλαιότερα είχαν υπάρξει πολλά περιστατικά με εκατέρωθεν καταρρίψεις αεροσκαφών από το ΝΑΤΟ και την ΕΣΣΔ. (Εξαιρείτε το ρωσικό Su-24 το Νοέμβριο του 2015).

Η πιο γνωστή υπόθεση ίσως είναι η προκλητική πτήση του Gary Powers με κατασκοπευτικό αεροσκάφος U2, στον εναέριο χώρο της Σοβιετικής Ένωσης. Η άρνηση της Αμερικής να ζητήσει συγγνώμη για την προκλητική ενέργεια οδήγησε σε ματαίωση της συνόδου των δύο υπερδυνάμεων που είχε προγραμματιστεί να γίνει στο Παρίσι.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κορέας, υπήρξε σειρά αψιμαχιών στον αέρα μεταξύ των ΗΠΑ και το Σοβιετικών πιλότων. Η τελευταία κατάρριψη σοβιετικών αεροσκαφών από την Αμερική καταγράφηκε το 1952, όταν τέσσερα αεροσκάφη της ΕΣΣΔ κατερρίφθησαν κοντά στο Βλαδιβοστόκ.

Τέλος, κατά τη διάρκεια της σοβιετικής επέμβασης στο Αφγανιστάν Πακιστανοί πιλότοι με αμερικανικά μαχητικά τύπου F16 κατέρριψαν τουλάχιστον 10 σοβιετικά αεροσκάφη.

Έκτοτε δεν έχει σημειωθεί άλλο επεισόδια μεταξύ του ΝΑΤΟ και των χωρών του πάλαι ποτέ Συμφώνου της Βαρσοβίας.

Μέχρι σήμερα, Τρίτη 24 Νοεμβρίου του 2015, όπου, όπως είναι γνωστό, η Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, κατέρριψε ρωσικό αεροσκάφος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...