Κυβέρνηση

Ποιοι Έλληνες πολιτικοί εμπλέκονται στην υπόθεση των Paradise Papers και το διάγγελμα Τσίπρα



Ποιοι Έλληνες πολιτικοί εμπλέκονται στην υπόθεση των περιβόητων Paradise Papers που απασχολεί τις τελευταίες ημέρες ολόκληρο τον κόσμο; Είναι ένα θέμα πάνω στο οποίο τζογάρει ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμώντας πώς αν του βγει θα έχει πολλά πολιτικά και θα βγει από τη δύσκολη θέση που βρίσκεται λόγω της οικονομικής κατάστασης της χώρας που αντί να βελτιώνεται συνεχώς επιδεινώνεται.

Που ποντάρει ο κ. Τσίπρας; Στο γεγονός ότι στην υπόθεση αυτή εμπλέκονται τα ονόματα 130 Ελλήνων. Πιστεύει πως ανάμεσα τους θα βρίσκονται και Έλληνες πολιτικοί από τη ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ. Ενδεχομένως και να έχει πληροφόρηση η κυβέρνηση, αν και δεν είναι πολύ εύκολο να ανακοινωθεί όνομα και ρόλος.

Ωστόσο, το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί πώς υπάρχει και το προηγούμενο των Panama Papers, υπόθεση στην οποία βρέθηκε να εμπλέκεται ο στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, Σταύρος Παπασταύρου. Υπάρχει επίσης και η λίστα Λαγκάρντ.

Έτσι λοιπόν χθες ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να ανέβει στο... κύμα των Paradise Papers και να ρίξει άδεια μήπως και πιάσει γεμάτα. Προχώρησε λοιπόν σε ένα διάγγελμα εξαγγέλλοντας αοριστίες και περιμένοντας μήπως και... τσιμπήσει πολιτικά οφέλη σε μία περίοδο που δείχνει ότι μπορεί να είναι προεκλογική.

Κατά το διάγγελμα του ο Αλέξης Τσίπρας άφησε σαφείς αιχμές και για τις πολιτικές ευθύνες προηγούμενων κυβερνήσεων, πέρα από την επίθεση στην οικονομικά ισχυρούς, πυροδοτώντας την πολιτική σύγκρουση, που ενδεχομένως να λάβει έκταση και ένταση τις επόμενες ημέρες και ανάλογα με τις όποιες νέες αποκαλύψεις.

Διάγγελμα για τις αποκαλύψεις των #ParadisePapers

https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Ftsiprasalexis%2Fvideos%2F10155935491098054%2F&show_text=0&width=560

Πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι η κυβέρνηση προσδοκά πως θα προκύψουν διασυνδέσεις ανάμεσα σε ελληνικά ονόματα της νέας λίστας με πολιτικά πρόσωπα και γι’ αυτό σπεύδει να αναδείξει το όλο θέμα ο ίδιος ο κ. Τσίπρας.

«Η Ελλάδα έχει πικρή πείρα, καθώς μια από τις βασικές αιτίες που μας οδήγησαν στην κρίση, ήταν η αδιαφανής δράση μιας καλομαθημένης οικονομικής ελίτ, η διαπλοκή της με το πολιτικό σύστημα, και η σταθερή της αντίσταση να επωμιστεί τα βάρη που της αναλογούσαν. Τα οποία προκλητικά φόρτωνε, με τη συνδρομή των πολιτικών της φίλων, στους πιο αδύναμους. Το ζήτημα των φορολογικών παραδείσων, είναι μια πρόκληση για την Παγκόσμια Κοινότητα. Και ως πρόκληση το αντιμετωπίζει και η ελληνική κυβέρνηση» ήταν ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού.

Η δε δέσμευσή του ανάλογη και με τη συνήθη ρητορική του: «Θα συνεχίσουμε στη χώρα μας, ακόμα πιο αποφασιστικά το χτύπημα της φοροδιαφυγής και την επιβολή κανόνων διαφάνειας και δικαιοσύνης. Για να εδραιωθεί επιτέλους στην Ελλάδα ένα δίκαιο μοντέλο ανάπτυξης, που θα στηρίζει τις ανάγκες των πολλών. Εμείς είμαστε δεσμευμένοι σε αυτό τον αγώνα για να δικαιώσουμε τις προσδοκίες και τις ελπίδες του ελληνικού λαού και να αποδείξουμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος. Ο δρόμος της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ισότητας και της αλληλεγγύης».

Ουσιαστικά το μήνυμα του κ. Τσίπρα ήταν ότι το θέμα της φοροδιαφυγής, εμπλουτισμένο με την πτυχή των Paradise Papers θα αποτελέσει από δω και πέρα και ενόψει εκλογών βασικό πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης.

Το γάντι που έριξε στην αντιπολίτευση το σήκωσαν τόσο η ΝΔ, όσο και το ΠΑΣΟΚ, που μάλλον αναμένουν κρεσέντο από την κυβέρνηση και εκτιμούν ότι για μία ακόμη φορά ο κ. Τσίπρας θα τους χρεώσει ευθύνες, σηκώνοντας απλώς και μόνο «σκόνη», γύρω από ένα θέμα, που ενδείκνυται για φημολογίες και συνωμοσιολογία.

Η αξιωματική αντιπολίτευση εμμέσως άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, ότι χρησιμοποιεί τέτοιες υποθέσεις μόνο για πολιτικούς και επικοινωνιακούς λόγους, χωρίς την αποτελεσματικότητα, που αρχικά υπόσχεται, όπως συνέβη και με διάφορες λίστες κατά το παρελθόν.

«Να πράξει την αυτονόητη υποχρέωση της στο θέμα των Paradise Papers και να ξεφύγει, επιτέλους, από την γνωστή τακτική της των επικοινωνιακών εντυπώσεων και να συνειδητοποιήσει ότι οι έντιμοι και συνεπείς φορολογούμενοι δεν αντέχουν άλλο να πληρώνουν την αδράνεια και την ανικανότητα της», σχολίασε η ΝΔ.

«Η Κυβέρνηση οφείλει να πράξει το καθήκον της. Να ζητήσει όλα τα σχετικά στοιχεία, να κάνει αυστηρούς ελέγχους και όσοι εμπλέκονται σε ζητήματα φοροδιαφυγής και μαύρου χρήματος, να πάρουν το δρόμο της Δικαιοσύνης» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...