Πολιτική

Διγλωσσία στις τραγωδίες: Τι έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ στις πλημμύρες του 2013-14

Η τραγωδία χωρίς τέλος στη Δυτική Αττική ανέδειξε για μία ακόμη φορά τις αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού, την απουσία αντιπλημμυρικού σχεδιασμού αλλά και την έλλειψη πολιτικής ευθιξίας, καθώς κανένας δεν ανέλαβε την ευθύνη για το έγκλημα που προκλήθηκε μετά τις καταρρακτώδεις βροχές.

Απογοητευτική ήταν η εικόνα που εμφάνιζε η κρατική μηχανή, ακόμη και δύο 24ωρα μετά τη φονική κακοκαιρία, όταν κάτοικοι της Μάνδρας κατήγγειλαν στα ΜΜΕ ότι έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους, χωρίς καμία μέριμνα από το κράτος. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές, απέδωσε την καταστροφή σε «σπάνιο και ακραίο φαινόμενο» και υποσχέθηκε αποκατάσταση των περιουσιών, ενώ απογοητευτική ήταν η εικόνα που εμφάνισε η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου.

Κάτοικοι της περιοχής που επλήγη καταγγέλλουν ότι από το 2015 είχαν ζητήσει από την περιφέρεια να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα στο τμήμα που προκάλεσε την καταστροφή. Η ίδια η κ. Δούρου, πάντως, το 2015 δήλωνε πως ένα αντιπλημμυρικό σχέδιο θα μπορούσε «να εκπονηθεί μέσα σε έξι μήνες» και κατακεραύνωνε τις προηγούμενες διοικήσεις.

«Αυτός ο αποσπασματικός σχεδιασμός που ακολουθεί η παράταξη του απερχόμενου περιφερειάρχη είναι που οδήγησε σε καταστροφές στις αρχές του 2013 και τον Νοέμβρη του ίδιου έτους στο Καματερό. Οταν χάθηκε μία ζωή, καταστράφηκαν περιουσίες, προκλήθηκαν μεγάλες υλικές ζημιές», τόνιζε χαρακτηριστικά.

Και μπορεί σε αυτή την ανείπωτη τραγωδία που προκάλεσε η κακοκαιρία στη Δυτική Αττική ο ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίζει ότι το θέμα δεν προσφέρεται για πολιτική αντιπαράθεση και να αποδίδει την καταστροφή… στην κλιματική αλλαγή, ωστόσο σε παρόμοια φαινόμενα τα χρόνια που βρισκόταν στην αντιπολίτευση ήταν λαλίστατος.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα των δηλώσεων που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ τον Οκτώβριο του 2014, στις μεγάλες πλημμύρες στην Αττική. «Οι εικόνες διάλυσης, χάους και καταστροφής σε σπίτια, επιχειρήσεις και αθλητικές εγκαταστάσεις σε 25 δήμους του λεκανοπεδίου Αττικής μετά τις πρόσφατες πλημμύρες είναι το αποτέλεσμα της πλήρους και χρόνιας εγκατάλειψής τους για ολόκληρες δεκαετίες από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ.», ανέφεραν χαρακτηριστικά εκείνη την περίοδο με ερώτησή τους 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε και «το ίδιο σκηνικό της καταγραφής των ζημιών και των συνηθισμένων εξαγγελιών για αποζημίωση, που χάνονται όμως στη δαιδαλώδη σύγχυση και γραφειοκρατία».

Ιδια υποκριτική στάση κράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ και στην τραγωδία με τους τέσσερις νεκρούς στις πλημμύρες του Νοεμβρίου του 2013 στη Ρόδο. Οι κατολισθήσεις τότε είχαν προκαλέσει τεράστιες καταστροφές στο οδικό δίκτυο, σε σπίτια και σε καταστήματα, ακόμη και στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του κατήγγειλε την κυβέρνηση της Ν.Δ. για «κυβερνητική αναλγησία για την ουσιαστική ασφάλεια του πολίτη» και αναρωτιόταν για ποιο λόγο η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας υπάγεται στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης. «Η κυβέρνηση, στο πλαίσιο εξυπηρέτησης των ιδιωτικών συμφερόντων και των τοκογλύφων ως ασφάλεια και προστασία του πολίτη, αντιλαμβάνεται το τσάκισμα των λαϊκών αγώνων και την άγρια καταστολή.

Αναβάθμισε και ενίσχυσε τις κατασταλτικές μονάδες, υποβάθμισε και απαξίωσε τις υπηρεσίες και τις δομές που προσφέρουν ουσιαστική ασφάλεια και προστασία στον πολίτη και μπορούν να σώσουν ζωές», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η σκληρή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τους νεκρούς και τις καταστροφές στη Ρόδο από τις πλημμύρες το 2013.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...