Κόσμος

Οι ΗΠΑ βάζουν στη «black list» μετά τον Ερντογάν και τον Τούρκο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγό Χ.Ακάρ - Τον εμφανίζουν βασανισμένο και... τελειωμένο

Οι ΗΠΑ βάζουν στη «black list» μετά τον Ρ.Τ. Ερντογάν και τον Τούρκο αρχηγό του Γενικού Επιτελείου στρατηγό Χουλουσί Ακάρ. Σε tweet του Halifax International Security Forum, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, αποτελεί think tank με διασυνδέσεις στο ΝΑΤΟ και στο οποίο συμμετέχουν ανώτατοι στρατιωτικοί, διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί και επιστήμονες και επιχειρηματίες υπάρχει αναρτημένη η φωτογραφία του Τούρκου Α/ΓΕΕΘΑ με εμφανή τα σημάδια των βασανιστηρίων στο λαιμό του από τους πραξικοπηματίες.

Στη θέαση της φωτογραφίας αυτής οι Τούρκοι αντέδρασαν έντονα και ενέταξαν την ενέργεια αυτή στο πλαίσιο της προσπάθειας που κάνει το ΝΑΤΟ να απομονώσει την Τουρκία, συσχετίζοντας το συμβάν αυτό με την πρόσφατη άσκηση της Συμμαχίας στη Νορβηγία που εμφάνισαν τον Ερντογάν και τον Κεμάλ ως... εχθρούς που θα έπρεπε να εξουδετερωθούν. Το γεγονός οδήγησε τον Τούρκο πρόεδρο να διατάξει την απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων από την άσκηση.

Είναι προφανές πώς μεταξύ της Συμμαχίας και της Τουρκίας υπάρχουν σύννεφα, τα οποία πυκνώνουν ολοένα και περισσότερο και δεν είναι καθ' όλου απίθανο να υπάρξει και οριστική ρήξη στις μεταξύ τους σχέσεις. Ήδη, σύμβουλος του Ερντογάν έθεσε θέμα εξόδου της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ, ενώ όσο οι σχέσεις της Άγκυρας με τη Μόσχα γίνονται ολοένα και πιο στενές, το ΝΑΤΟ θα θεωρεί πώς η Τουρκία το υπονομεύει.

Η φωτογραφία του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου που δημοσιεύθηκε σε Tweet του Halifax International Security Forum, στο οποίο συμμετείχε ο Τούρκος στρατηγός, θεωρήθηκε από τους Τούρκους «ατυχώς» επιλεγμένη, καθώς τον παρουσιάζει ως θύμα των πραξικοπηματιών με τα σημάδια στο λαιμό του να είναι περισσότερο από εμφανή.

Θα μπορούσε ωστόσο να ισχύει και η ακριβώς αντίθετη ερμηνεία από αυτή που επέλεξαν να προβάλουν οι Τούρκοι, καθότι ενίσχυε τις βολικές για τον Ερντογάν υποψίες. Δεν θα μπορούσαν οι διοργανωτές να την επέλεξαν για να διαφημίσουν τη σημασία του ομιλητή, καθώς γι’ αυτή του την ταλαιπωρία στο πραξικόπημα που απέτυχε, θα γραφτεί στην τουρκική ιστορία; Βεβαίως και θα μπορούσαν, αλλά το γεγονός ότι οι σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον και Συμμαχίας και Τουρκίας είναι τεταμένες μάλλον προκαλούν πανικό στην γειτονική χώρα τέτοιου είδους αναρτήσεις.

Η φωτογραφία αυτή προκαλεί μαζική υστερία στην Τουρκία και η δημοσίευσή της δεν θεωρήθηκε τυχαία, αλλά εσκεμμένη προσβολή που μάλιστα συνδυάστηκε με το θέμα που προέκυψε με τη ΝΑΤΟϊκή άσκηση στη Νορβηγία με τον Ερντογάν και τον Κεμάλ να αποτελούν… εχθρούς και την απόφαση απόσυρσης των τουρκικών δυνάμεων από αυτή.

Πιθανόν οι Τούρκοι να ανεβάζουν πάντως το θέμα για να δείξουν πώς πίσω από το πραξικόπημα του καλοκαιριού του 2016 κρύβονται οι ΗΠΑ και αυτός είναι ο λόγος που δεν θέλουν να προχωρήσουν και στην έκδοση του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν τον οποίο ο Ερντογάν έχει ανακηρύξει σε εχθρό της χώρας του.

Όπως και να έχει πάντως οι σχέσεις της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο και η ένταση αυτή θα αυξηθεί όσο ο Ερντογάν επιμένει στην απόκτηση των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...