Εκκλησία της Ελλάδος

ΑΦΙΕΡΩΜΑ στον νέο Άγιο της Εκκλησίας μας: Γέροντας Ιάκωβος Τσαλίκης-Τι λένε 3 Μητροπολίτες-Οι διδαχές του-Τι έλεγε όταν κοινωνούσε τον κόσμο-Σπάνια ηχογράφηση του ίδιου του γέροντα (ΒΙΝΤΕΟ)

Χαρμόσυνη η είδηση της απόφασης του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την αγιοκατάταξη του Γέροντος Ιακώβου Τσαλίκη που βέβαια στην συνείδηση του πιστού λαού ήταν ήδη Άγιος!

Στο σημερινό αφιερωμά του το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ παρουσιάζει τι είπαν για αυτόν 3 Μητροπολίτες, τις διδαχές του αλλά και μια σπάνια ηχογράφηση ομιλίας του ίδιου του Γέροντα!

Ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, λοιπόν, σκιαγραφεί την προσωπικότητα και την αγιότητα του Γέροντος Ιακώβου, όπως ο ίδιος τον Έζησε. Η ομιλία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Ενορίας Αποστόλου Βαρνάβα και Μακαρίου Δασούπολης σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Ενορία Αποστόλου Ανδρέα Συνοικισμού στις 11 Φεβρουαρίου 2017.

https://www.youtube.com/watch?v=YlgCmAhwrgA

Σε άλλη εκδήλωση υπό την Ι.Μ.Θεσσαλονίκης στον Ι.Ν.Αγ.Γεωργίου Πανοράματος πριν από ένα χρόνο πολύ ενδιαφέρουσα ήταν η σχετική εισήγηση του Μητροπολίτου Σιατίστης και Σισανίου εισήγησις π. Παύλου Ιωάννου, με θέμα: "ΓΕΡ. ΙΑΚΩΒΟΣ ΤΣΑΛΙΚΗΣ : Σημείο του Θεού στην εποχή μας"

https://www.youtube.com/watch?v=0uJf8br7gRw

Αλλά επίσης πριν ένα χρόνο είχαμε και μια ευχή που αποδείχτηκε προφητική! Την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016, στην Ιερή Μονή Οσίου Δαβίδ του Γέροντος Λίμνης, έλαβε χώρα Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, για την συμπλήρωση 25 χρόνων από την κοίμηση μακαριστού Γέροντος Ιακώβου Τσαλίκη, διατελέσαντος Ηγουμένου της Μονής.

Στο Συλλείτουργο συμμετείχαν οι Μητροπολίτες Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος και Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος. Τους αγίους Αρχιερείς πλαισίωσαν πολλοί Κληρικοί της Ιερής Μητρόπολης Χαλκίδος, με προεξάρχοντα τον Πρωτοσύγκελλο Αρχιμανδρίτη Νικόδημο Ευσταθίου.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, μετέβησαν όλοι μπροστά τον Τάφο του μακαριστού Γέροντος Ιακώβου, όπου και εψάλη το Μνημόσυνο.
Μετά το μνημόσυνο, ο άγιος Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε τους αγίους Αρχιερείς για την παρουσία τους, τους Κληρικούς και την Αδελφότητα της Ιερής Μονής, ενώ ευχήθηκε σύντομα να πανηγυρίσουμε και την υπό του Πανσέπτου Οικουμενικού Πατριαρχείου επίσημη Αγιοκατάταξη του Γέροντος Ιακώβου.
Κάτι που έγινε σήμερα ένα χρόνο μετά....

Διδαχές από το Γέροντα Ιάκωβο Τσαλίκη

- Έλεγε ο πατήρ Ιάκωβος « Η χάρη των Αγίων μας ακόμη και πάνω στα ξύλα των αγίων εικόνων υπάρχει. Κάποτε στην Μικρά Ασία ένας Τούρκος κτηνοτρόφος προσπάθησε με το τσεκούρι του να σχίσει παλιό ξύλο εικόνας. Με την πρώτη τσεκουριά το ξύλο άρχισε να αιμορραγεί. Ο τούρκος τότε πανικόβλητος παρέδωσε την εικόνα στους χριστιανούς διηγούμενος το θαύμα.»
- Άλλοτε πάλι σε λιτανεία της εικόνας της Παναγίας ο Γέροντας είδε την εικόνα ζωντανή την Παναγιά να σηκώνει το χέρι της και να τον ευλογεί.
-Τόνιζε ο Γέροντας ότι μεγάλη σημασία στην πνευματική εξέλιξη των απογόνων έχει η πνευματική κατάσταση και η βιωτή των γονιών.
- Έλεγε ο Γέροντας «Μια φορά που λειτουργούσα δεν μπορούσα να κάνω Μεγάλη Είσοδο από αυτά που έβλεπα. Οπότε ξαφνικά νιώθω να με σπρώχνει κάποιος από τον ώμο και να με οδηγεί στην Αγία Πρόθεση. Ήταν ο Αρχάγγελος.»
- Όταν ο Γέροντας κοινωνούσε τους πιστούς και έβλεπε τα πρόσωπά τους, άλλα πρόσωπα έβλεπε με μορφές ζωών και άλλα να λάμπουν σαν τον ήλιο. Ενώ όταν προσκόμιζε έβλεπε τις ψυχές που περνούσαν από μπροστά του και τον παρακαλούσαν να τις μνημονεύσει.
-Στους γονείς που ρωτούσαν τι κάνουν τα παιδιά τους όταν δεν ακούνε έλεγε: «προσευχή θα κάνετε με πίστη θα τα νουθετήσετε και όσο μπορείτε με την αγάπη και με τον καλό τον τρόπο. Όχι με αυστηρότητα.»
-Αναφερόμενος ο Γέροντας στο θέμα της νηστείας έλεγε: « Η νηστεία είναι η πρώτη εντολή του Θεού και ο Χριστός μας ακόμη νήστεψε. Εμένα δεν με έβλαψε η νηστεία μέχρι σήμερα που είμαι 70
χρονών. Και τα δαιμόνια και οι αρρώστιες και όλα τα πάθη με τη νηστεία και με την προσευχή αποβάλλονται.»
- Ένας άνθρωπος ρώτησε «Εφόσον ο πατήρ Ιάκωβος αγαπά Τον Θεό γιατί ο Θεός επέτρεψε και πήγε στο νοσοκομείο και του έκαναν σοβαρές εγχειρήσεις;» Ο Γέροντας απάντησε: «Επέτρεψε ο Θεός για να ταπεινωθώ».
- Συχνά ο Γέροντας έλεγε «Δεν πρέπει παιδιά μου να έχει κανείς αμφιβολίες ούτε δυσπιστίες. Να έχετε πίστη Θεού ως κόκκον σινάπεως και ότι ζητήσετε ο Θεός θα σας το δώσει. Πάντα η προσευχή στηρίζει. Να μη φοβόμαστε. Ει ο Θεός μεθ’ ημών, ουδείς καθ’ ημών».
- «Χωρίς την ψυχήν μας καθαρήν, δεν έχουμε κανένα όφελος από τη Θεία Κοινωνία. Για αυτό να μη διστάζετε, να μην ντρέπεστε και να εξομολογείσθε. Ότι και αν έχετε κάνει, την πιο μεγάλη αμαρτία, ο πνευματικός έχει την εξουσία από το Χριστό και από τους Αποστόλους με το πετραχήλι του να τη συγχωρήσει.»
- «Η στενοχώρια είναι η πιο μεγάλη αρρώστια, να τη διώχνετε.»
«Στην Εκκλησία βρίσκουμε την υγεία, την παρηγοριά, την ελπίδα και τη σωτηρία της ψυχής μας».

Σπάνια ηχογράφηση του γέροντα Ιάκωβου Τσαλίκη.

https://www.youtube.com/watch?v=rG7tQMdUSrY

Τι έβλεπε ο Γέροντας Ιάκωβος Τσαλικης όταν κοινωνουσε τον κόσμο;

Το 1987, ο π. Ιάκωβος εξομολόγησε μία κοπέλα, αλλά της απαγόρευσε νά κοινωνήσει.
Εκείνη τότε επισκέφθηκε κάποιον επίσκοπο, πού της επέτρεψε τη θεία μετάληψη.
Όταν όμως πλησίασε νά κοινωνήσει, ή άγία λαβίδα μπήκε άδεια στο στόμα της.
Αυτό το παράδοξο και θαυμαστό επαναλήφθηκε κι άλλη φορά, οπότε η κοπέλα τρόμαξε, μετανόησε και πήγε να εξομολογηθεί πάλι στον π. ‘Ιάκωβο.
Όταν κοινωνώ τούς ανθρώπους, διηγιόταν χαρακτηριστικά άλλοτε ο μακαριστός γέροντας Ιάκωβος, ποτέ δεν κοιτάζω τα πρόσωπά τους.

Μερικές φορές όμως μου λέει ο λογισμός νά τα κοιτάξω.
Τότε βλέπω μερικά πρόσωπα νά έχουν μορφή σκύλου, πιθήκου ή άλλων ζώων. Είναι φοβερή η μορφή τους. Βλέπω όμως και μερικά ήρεμα και ιλαρά πού μετά τη θεία μετάληψη λάμπουν σαν τον ήλιο.
Μία φορά του είπε κάποιος συλλειτουργός του: Μ’ έκαψε ή θεία Κοινωνία!…
Εγώ, απάντησε ο γέροντας, δεν αισθάνθηκα νά με καίει.
Αντίθετα, ζούσε τόσο έντονα τη μέθεξη του δεσποτικού Σώματος, ώστε ανακαινιζόταν ψυχικά και σωματικά.
–Σήμερα πού κοινώνησες, είπε σ’ ένα πνευματικό του παιδί, βλέπεις πώς αισθάνεσαι;
Εγώ αισθάνομαι έτσι πάντοτε.
Ό Χριστός βρίσκεται μέσα μου πάντα.

Ο γέροντας Ιάκωβος Τσαλίκης (1991) εξομολόγησε κάποτε μία γερόντισσα και της έβαλε κανόνα νά μην κοινωνήσει για τρία χρόνια.

-Γιατί δεν κοινωνάς; τη ρώτησε μία μέρα ο ιερέας της ενορίας της.
-Μου έβαλε κανόνα ο π. ‘Ιάκωβος, απάντησε εκείνη, και του είπε την αιτία.
-Όχι γιαγιά, μη στενοχωριέσαι. Αυτός είναι αγράμματος καλόγερος.
-Εγώ είμαι μορφωμένος και σου λύνω τον κανόνα. Νά έρθεις την Κυριακή νά σε κοινωνήσω.
Καθώς όμως πλησίασε ή γιαγιά νά μεταλάβει, ένιωσε στο στόμα της την άγία λαβίδα άδεια και κρύα, δεν κατάλαβε τη γεύση της-θείας Κοινωνίας.
Το θαυμαστό γεγονός επαναλήφθηκε άλλες δύο Κυριακές, όπότε ή γυναίκα ανησύχησε και ξαναπήγε στο γέροντα ‘Ιάκωβο.
-Παιδί μου, της είπε εκείνος, ο κανόνας δεν λύνεται. Πρέπει νά κάνεις τον κανόνα πού σου έβαλα.

Πηγή: ΘΑΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ, Έκδοση Ιεράς Μονής Παρακλήτου Αττικής – Γέροντας Ιάκωβος Τσαλίκης, Ι.Ν. Παντανάσσης

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...