Κόσμος

Οι ΗΠΑ «τελειώνουν» την Τουρκία οικονομικά - Επιβάλλουν πρόστιμα δεκάδων δισ. δολαρίων σε έξι τουρκικές τράπεζες για παραβίαση των κυρώσεων εναντίον του Ιράν

Οι ΗΠΑ «τελειώνουν» την Τουρκία και τον Ρ.Τ. Ερντογάν οικονομικά. Επιβάλλουν πρόστιμα δισεκατομμυρίων δολαρίων σε τουλάχιστον έξι τουρκικές τράπεζες με την κατηγορία ότι παραβίασαν τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να είναι και η θρυαλλίδα της έκρηξης των σχέσεων Ουάσιγκτον και Άγκυρας. Μετά η κατάσταση δεν θα μπορεί πλέον να μαζευτεί με τίποτα.

Και είναι γεγονός, πώς η Τουρκία με το Ιράν τους τελευταίους μήνες έχουν έρθει πολύ «κοντά» λόγω των Κούρδων. Μαζί με το Ιράκ θέλουν να κυκλώσουν στρατιωτικά τους Κούρδους του Ιράκ και της Συρίας και να τους εξουδετερώσουν βάζοντας στο χέρι τις πετρελαιοπηγές της περιοχής του Κιρκούκ. Υπολογίζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο που είναι τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία.

Σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα λοιπόν πλησιάζει το μπουγιουρντί για έξι μεγάλες τουρκικές τράπεζες και αυτό θα είναι πολύ μεγάλο. Πλήγμα ικανό να βυθίσει την τουρκική οικονομία που ήδη πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, με την λίρα συνεχώς να κατρακυλάει.

Η Habertürk αναφέρει πώς οι ΗΠΑ έχουν επιβάλλει πρόστιμα δισεκατομμυρίων δολαρίων σε έξι τουρκικές τράπεζες που φέρονται να έχουν παραβιάσει τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν. Σύμφωνα δε με το turkishminute.com ,η Habertürk δεν ονόμασε τις έξι τράπεζες που ενδεχομένως αντιμετωπίζουν τα πρόστιμα, αλλά έγραψε ότι μία τράπεζα θα πρέπει να πληρώσει πρόστιμο άνω των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ τα πρόστιμα για τις υπόλοιπες πέντε τράπεζες θα είναι ελαφρώς χαμηλότερα.

Η κατάσταση αναμένεται να ξεκαθαρίσει ως το τέλος του μήνα ή αρχές Νοεμβρίου. Τούρκοι αξιωματούχοι αρνούνται πάντως να επιβεβαιώσουν τις πληροφορίες και είναι απολύτως λογικό καθώς σε αυτή την περίπτωση η υποτίμηση της τουρκικής λίρας θα ήταν ραγδαία και οι απώλειες για την τουρκική οικονομία πολύ μεγάλες.

Οι αρχές των ΗΠΑ επέβαλαν τα τελευταία χρόνια πρόστιμα δισεκατομμυρίων δολαρίων σε τράπεζες ανά τον κόσμο για παραβιάσεις των κυρώσεων στο Ιράν αλλά και σε άλλες χώρες. Αμερικανοί εισαγγελείς απήγγειλαν κατηγορίες τον Σεπτέμβριο του 2017 εναντίον του πρώην υπουργού Οικονομίας της Τουρκίας και του τέως επικεφαλής μιας κρατικής τράπεζας ότι, παραβιάζουν τις κυρώσεις στο Ιράν μεταφέροντας παράνομα εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ σε λογαριασμό της Τεχεράνης.

Πιο συγκεκριμένα, οι κατηγορίες απορρέουν από την υπόθεση εναντίον του Reza Zarrab, ενός πλούσιου Τούρκου-Ιρανού εμπόρου χρυσού, ο οποίος συνελήφθη στις ΗΠΑ για παραβιάσεις των κυρώσεων στην Τεχεράνη.

Τη σύλληψη του Zarrab κατήγγειλε ο ίδιος ο Ερντογάν τονίζοντας πως οι κατηγορίες δεν ευσταθούν και τα κίνητρα είναι άλλα. Συνεχίζοντας μάλιστα ο Τούρκος πρόεδρος απέρριψε τις κατηγορίες, αποδίδοντάς τους πολιτικά κίνητρα, ενώ πρόσθεσε πως ισοδυναμούν με επίθεση εναντίον της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Οι πληροφορίες αυτές για εξοντωτικά πρόστιμα στις τουρκικές τράπεζες δημοσιεύονται πάντως τη στιγμή που οι σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρας έχουν πληγεί από μια σειρά διπλωματικών επεισοδίων και αναμένεται να χειροτερεύσουν όσο η Τουρκία συνεχίζει να «παίζει» με την Ρωσία και να έχει δική της ατζέντα στη Μέση Ανατολή.

Εκεί κινδυνεύει ο Ρ.Τ. Ερντογάν να φάει το τελειωτικό χαστούκι τόσο από την Ουάσιγκτον όσο και από τη Μόσχα. Καμία από τις δύο μεγάλες δυνάμεις δεν θα ανεχθεί η Τουρκία να ελέγχει τις πλούσιες πηγές πετρελαίου στην περιοχή του Ιράκ και της Συρίας και βεβαίως εδάφη από τα οποία σχεδιάζεται να περάσουν αγωγοί.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ