Πολεμικό Ναυτικό

"Κλειδώνει" η Α.Μεσόγειος και το Αιγαίο: Ο «Παπανικολής (S -120)» αποκτά πυρηνική συνοδεία

Του Βασίλη Καπούλα

H κατασκευή του αγωγού East Med η διασύνδεση με ηλεκτρικό ρεύμα Ισραήλ –Κύπρου-Ελλάδος οδηγεί στην δημιουργία κοινών αεροναυτικών ομάδων επιτήρησης όλων αυτών των τεράστιων έργων και στην στενότερη αμυντική συνεργασία της Ελλάδος με το Ισραήλ.

Ελλάδα και Ισραήλ αποφάσισαν αναβάθμιση της συνεργασίας τους στον υποβρυχιακό πόλεμο με την δημιουργία κοινής δύναμης κρούσης. Οι δύο καλύτεροι Στόλοι στην περιοχή και παγκοσμίως ενώνονται...

Το αντικείμενο αυτό ήταν το πρώτο στην λίστα των θεμάτων που συζήτησε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Αντιναύαρχος Νίκος Τσούνης στην διήμερη επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Ισραήλ από την Κυριακή μέχρι και την Τρίτη, μετά από πρόσκληση του ισραηλινού ομολόγου του Ναυάρχου Ελί Σαρβίτ.

Άλλωστε και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης , ευρισκόμενος στις ΗΠΑ που συμμετείχε σε σύνοδο στην Ουάσινγκτον, ΗΠΑ, με αντικείμενο ”Counter-Violent Extremist Organizations”, σε επίπεδο Αρχηγών ΓΕΕΘΑ, μετά από πρόσκληση του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, συναντήθηκε με τον Ισραηλινό Α/ΓΕΕΔ και συμφώνησαν ακόμα πιο στενή συνεργασία στον αμυντικό τομέα με νέα σχέδια.  

Ο Αρχηγός ΓΕΝ είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί τη Ναυτική Βάση της Χάιφα και ξεναγήθηκε στο υποβρύχιο INS TANIN, τύπου DOLPHIN II.

Στη συνέχεια συμμετείχε σε ολιγόωρο πλου με την κορβέτα INS EILAT, τύπου SAAR 5, στις προσβάσεις του λιμένα της Χάιφα.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα ισραηλινά υποβρύχια αυτού του τύπου μπορούν να εκτοξεύουν και πυραύλους κρουζ, δίνοντάς τους ακόμα μεγαλύτερο στρατηγικό ρόλο.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο Αρχηγός ΓΕΝ απέτισε φόρο τιμής στο μνημείο Ολοκαυτώματος “Yad VaShem”, όπου κατέθεσε στεφάνι και ξεναγήθηκε στο μουσείο του.

Σύμφωνα με το  ΓΕΝ, μεταξύ των σημαντικότερων θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν η συμμετοχή μονάδων του Ισραηλινού Ναυτικού στην άσκηση «ΝΗΡΙΗΣ 17» του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία προγραμματίζεται να διεξαχθεί τον ερχόμενο Νοέμβριο, καθώς και η περαιτέρω αναβάθμιση της διμερούς συνεργασίας σε πολλούς τομείς, κυριότερος εκ των οποίων είναι αυτός των υποβρυχίων.

Ο  Αρχηγός ΓΕΝ  επισκέφθηκε εταιρείες της ισραηλινής αμυντικής βιομηχανίας και ενημερώθηκε για τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις.

Επιπλέον, ο Αρχηγός ΓΕΝ συναντήθηκε με τον Πρέσβη της Ελλάδας στo Ισραήλ κ. Κωνσταντίνο Μπίκα και επισκέφθηκε το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, όπου συναντήθηκε με τον πατριαρχικό Επίτροπο Πανιερώτατο Μητροπολίτη Καπιτωλιάδος κ. Ἡσύχιο, λόγω απουσίας της Α.Θ.Μ. Πατριάρχη Ιεροσολύμων και πάσης Παλαιστίνης κ.κ. Θεοφίλου Γ.

Το Ισραήλ είναι μια χώρα η οποία διαθέτει μια ισχυρότατη αμυντική βιομηχανία καθώς και σύγχρονα οπλικά συστήματα, και ως ελληνικές ένοπλες δυνάμεις,  η συνεργασία μαζί τους θα μας αποφέρει πολλαπλάσια θετικά αποτελέσματα.

Το INS Tanin έφθασε στο Ισραήλ από την Γερμανία (Κίελο - ThyssenKrupp Marine Systems, πρώην HDV) στις 23 Σεπτεμβρίου.

Το INS Tanin είναι το τέταρτο υποβρύχιο του Ισραήλ κλάσης Dolphin και το πρώτο της 2ης γενιάς Dolphin και φυσικά χρησιμοποιεί την σύστημα Αναερόβιας Πρόωσης (AIP). Το πέμπτο υποβρύχιο αυτής της κλάσης είναι το INS Rahav.

Παρόλο που η ισραηλινή πλευρά δεν το παραδέχεται, πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Τanin έχουν τροποποιηθεί κατά 650 χιλιοστά οι εκτοξευτήρες ώστε να μπορούν να δέχονται και πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές.

Κάθε υποβρύχιο κλάσης Dolphin ΙΙ μπορεί να μεταφέρει συνολικά έως και 16 τορπίλες ( DM-2A4;) και δυνατότητα υποβρύχιας εκτόξευσης πυραύλους Κρουζ (SLCMs).

Οι πύραυλοι cruise έχουν βεληνεκές 1.500 χιλιομέτρων (930 μίλια) και ευρέως πιστεύεται διεθνώς ότι είναι εξοπλισμένοι με μια 440 λιβρών πυρηνική κεφαλή που περιέχει μέχρι και 6 κιλά (13 λίβρες) πλουτωνίου.

Το - μήκους άνω των 225 ποδών- είναι βαμμένο σε ένα ασυνήθιστο συνδυασμό μαύρου, μπλε και πράσινου χρώματος για να ταιριάζει στα νερά της Μεσογείου και καθίσταται λιγότερο ορατό.

Εχει γραφεί ότι η τελική ταχύτητα του Dolphin ΙΙ ανέρχεται σε 20 κόμβους όταν βυθίζεται.

Η μέγιστη απόσταση πριν χρειαστεί να ανεφοδιαστεί είναι περίπου 9.200 μίλια με ταχύτητα οκτώ κόμβων υποβρύχια.

Ειδικά τώρα που οι Τούρκοι ετοιμάζονται να διεκδικήσουν πολλά και διάφορα στην κυπριακή ΑΟΖ και στο Αιγαίο «τρέχουν» πολλά προγράμματα κατασκευής μονάδων επιφανείας με κορωνίδα το αεροπλανοφόρο TCG ANADOLU.  

Η πιο συνεργασία Ισραήλ-Ελλάδας ήταν επιβεβλημένη...

https://www.youtube.com/watch?v=VJtXwcperfM

https://www.youtube.com/watch?v=Y4TgJPkYvJE

https://www.youtube.com/watch?v=AJR7C8g-mUU

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ