Ελληνοτουρκικά

Νυχτερινή «εισβολή» τουρκικών μαχητικών στο βόρειο Αιγαίο λίγο μετά το τετ α τετ Τσίπρα-Τραμπ - Τι φοβάται η Άγκυρα



Νυχτερινή «εισβολή» τουρκικών αεροσκαφών στη Λήμνο λίγες ώρες μετά την συνάντηση Τσίπρα-Τράμπ στο Λευκό Οίκο και την ανακοίνωση αναβάθμισης του στόλου των μαχητικών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας. Η Άγκυρα θέλησε προφανώς με αυτόν τον τρόπο να δείξει την ενόχληση της από το «φλερτ» Αθήνας και Ουάσιγκτον, αλλά και να στείλει το μήνυμα στην κυβέρνηση πώς δεν πτοείται και οι προκλήσεις στο Αιγαίο θα συνεχιστούν ότι και να γίνει.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν πληροφορίες από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δύο τουρκικά μαχητικά F-16 εισήλθαν στο FIR Αθηνών μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα, στις 00:30 πραγματοποιώντας μάλιστα παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου στο βόρειο Αιγαίο και χαμηλή πτήση πάνω από ελληνικό έδαφος. Αμέσως απογειώθηκαν ελληνικά F-16 από την Λήμνο για να αναχαιτίσουν.

Τα τουρκικά μαχητικά έμειναν στο FIR Αθηνών για 15 λεπτά (έως τις 00:45) και μετά αποχώρησαν για να υπάρξει και νέα εισβολή. Πριν τα ελληνικά F-16 προσγειωθούν, εντόπισαν στα ραντάρ τους ένα ακόμη εχθρικό ίχνος και αυτό ήταν ένα κατασκοπευτικό αεροσκάφος CN-235, το οποίο είχε παραβιάσει το FIR Αθηνών.

Το παιχνίδι των προκλήσεων των Τούρκων στο βόρειο Αιγαίο συνεχίστηκε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες και συγκεκριμένα μέχρι τις 5 το πρωί, πότε με παραβάσεις από κατασκοπευτικά αεροσκάφη CN-235 και πότε με απονηώσεις ελικοπτέρων από πολεμικά πλοία που διατηρεί η Άγκυρα στην περιοχή για άσκηση πάλι εντός του FIR Αθηνών.

Η περιοχή των προκλήσεων κάθε άλλο παρά τυχαία είναι, όπως επίσης και η χρονική συγκυρία. Στο βόρειο Αιγαίο είχε πετάξει προ ημερών και λίγο πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης και ΓΕΑ αντιπτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου.

Όλοι υποστήριξαν τότε πώς η πτήση του Α. Τσίπρα με μαχητικό F-16 από τη Λάρισα συνιστά προαναγγελία της αναβάθμισης των αμερικανικών αεροσκαφών και δεν άργησαν να επιβεβαιωθούν. Επίσης, οι Τούρκοι είδαν την πτήση του Έλληνα πρωθυπουργού ως μήνυμα στην Άγκυρα και αυτό επίσης δεν πέρασε απαρατήρητο. Ήρθε λοιπόν η σειρά της Τουρκίας να αντιδράσει με νυχτερινές πτήσεις στην περιοχή της Λήμνου.

Αυτές όμως συνέβησαν λίγες μόνο ώρες μετά το τετ α τετ του Αλέξη Τσίπρα με τον Ντόναλντ Τράμπ και την εμπιστοσύνη που έδειξε ο Αμερικανός πρόεδρος την Ελλάδα (σ.σ. με το αζημίωτο βεβαίως) θέλοντας να δείξει πώς οι σχέσεις των δύο χωρών βελτιώνονται και ενισχύονται. Είναι πολύ πιθανό οι ΗΠΑ να θελήσουν να μεταφέρουν τις δυνάμεις τους από το Ιντσιλρίκ στη Σούδα ή και σε άλλες ελληνικές βάσεις και αυτό θα σημάνει πώς πλέον μειώνονται αισθητά τον ενδιαφέρον τους για την Τουρκία.

Κι αυτό τη στιγμή που οι σχέσεις Ουάσιγκτον και Άγκυρας πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο.

Αφορμή οι επιθέσεις που κάνει στις ΗΠΑ ο Ταγίπ Ερντογάν και οι οποίες κατέληξαν πρόσφατα στην απαγόρευση θεωρήσεων βίζας προς τους Τούρκους. Αυτό όμως είναι ένα από τα πολλά επεισόδια που έχουν σημειωθεί και καταδεικνύουν την σύγκρουση των συμφερόντων των δύο χωρών.

Η στάση ΗΠΑ και Τουρκίας στο θέμα των Κούρδων απέχει παρασάγγας και παρά το γεγονός ότι ο Λευκός Οίκος αποφεύγει να στηρίξει ευθέως τους Κούρδους το κάνει δια της πλαγίας οδού προκαλώντας σύγκρυο στον Ταγίπ Ερντογάν. Μία πιθανή αναγνώριση του κουρδικού κράτους θα σήμαινε και το τέλος της Τουρκίας όπως είναι σήμερα.

https://www.youtube.com/embed/gMWKfKuIkw4

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...