ΗΠΑ

Το Γουοτεργκέιτ θα είναι παιχνιδάκι: Ολο το κατηγορητήριο των στενών συνεργατών του Ν.Τραμπ - Από ξέπλυμα μέχρι συνωμοσία κατά των ΗΠΑ- Πως εμπλέκεται η Κύπρος


Του Βασίλη Καπούλα

Κατακλυσμιαίες εξελίξεις στην Ουάσιγκτον μιας και όλοι οι συνεργάτες του νυν προέδρου Τραμπ είναι στο μικροσκόπιο του FBI το οποίο ασκεί διώξεις στον έναν μετά τον άλλον. Οι κατηγορίες κυμαίνονται από ξέπλυμα βρώμικου χρήματος - εμπλέκοντας και την Κύπρο - εκτεταμένο "Λόμπινγκ" στο Αμερικανικό Κογκρέσο για ζητήματα σχετικά με την Ουκρανία, εκλογές, κυρώσεις, φυλάκιση Γ.Τιμοσένκο μέχρι συνωμοσία κατά των ΗΠΑ. 

Δείτε τον Μάναφορτ να κατευθύνεται στο γραφείο του FBI
https://twitter.com/kylieatwood/status/924975609071259649?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/FoxNews/status/924989382108446720?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/nytpolitics/status/925002650936016896?ref_src=twsrc%5Etfw

Ξεκίνησαν ήδη οι συλλήψεις στενών συνεργατών του Αμερικανού προέδρου Ν.Τραμπ, με την σύλληψη του επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας για στενές σχέσεις τους με Ρώσους αξιωματούχους οι οποίες φέρονται να επηρέασαν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών σε βάρος της Χίλαρυ κλίντον (η οποία εμπλέκεται σε ένα άλλο σκάνδαλο).
https://twitter.com/NBCNews/status/924997181567889409?ref_src=twsrc%5Etfw

Ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να είναι ιδιαίτερα εκνευρισμένος ενώ αναμένονται δηλώσεις του μέσω Twitter με ..οργή

Ο διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ P. Manafort συνελήφθη από το FBI, και αντιμετωπίζει κατηγορίες στο πλαίσιο έρευνας για την ρωσική ανάμιξη .

Ο έτερος που συνελήφθη είναι ο πρώην συνεργάτης του P. Manafort,  Rick Gates, ο οποίος παραδόθηκε στις αρχές.

Οι κατηγορίες είναι :

α. Συνωμοσία  εναντίον των ΗΠΑ.

Β. Συνωμοσία για ξέπλυμα χρήματος.

γ. Συνεργασία με πράκτορα και ξένες αρχές.

δ. Σκόπιμα ψεύτικες και παραπλανητικές δηλώσεις.

ε. Ψευδείς δηλώσεις.

στ. Δημιουργία λογαριασμών σε ξένες τράπεζες με σκοπό την απόκρυψη στοιχείων στις αμερικανικές αρχές.

Το NYT και το CNN ανέφεραν  δύο ανώνυμες πηγές για τις συλλήψεις του  Manafort και του Gates.

Σύμφωνα με αυτές ο Μanafort έφυγε από το σπίτι του νωρίς το πρωί της Δευτέρας και αργότερα έφτασε στο γραφείο του FBI στην Ουάσινγκτον.

Η εφημερίδα Wall Street Journal επικαλούμενη άλλη πηγή έγραψε  ότι ο  Manafort αντιμετωπίζει και άλλες κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της φοροδιαφυγής.

Αναφορές των ΜΜΕ υποδηλώνουν ότι ο Manafort κατηγορείται για παραβιάσεις νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και αποκάλυψη «εξωτερικών» πιέσεων.

Τα δύο άτομα είναι οι πρώτοι που κατηγορούνται ως μέρος μιας μεγάλης έρευνας που διεξάγεται από τον ειδικό νομικό σύμβουλο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Robert Mueller, για εικαζόμενη συμπαιγνία μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και σχέσεων με την Μόσχα.

Ο  Manafort φέρεται να είχε λάβει σύμφωνα με τους NYT περίπου 12,7 εκατομμύρια δολάρια  από το κόμμα του πρώην προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανούκοβιτς, ο οποίος  είχε ρωσική υποστήριξη.

Η έκθεση βασιζόταν, προφανώς, σε πληροφορίες από μια πηγή που αφορούσε  ουκρανική έρευνα για φερόμενη διαφθορά του πρώην προέδρου.

Η νέα τάξη πραγμάτων δεν πρόκειται να ησυχάσει αν δεν διώξει από την εξουσία τον Τραμπ ανασύροντας μάλιστα νόμους από την εποχή του Μακάρθρυ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ