Τους βρήκαν οι Spetsnaz: Χαροπαλεύει Τσετσένος που σχεδίαζε τον φόνο του Β.Πούτιν -Σκοτώθηκε η συνεργός και γυναίκα του

Δημοσίευση: 31 Οκτωβρίου 2017, 3:47 μμ | Ανανέωση: Οκτώβριος 31, 2017 στις 4:02 μμ

Ενέδρα σε σιδηροδρομική διάβαση στα περίχωρα του Κιέβου έστησαν άγνωστοι σε έναν Τσετσένο, που κατηγορείται ότι σχεδίαζε τη δολοφονία του Βλαντίμιρ Πούτιν.


Κρυμμένοι σε θάμνους οι δράστες γάζωσαν το αυτοκίνητό του Αντάμ Οσμάγιεφ τραυματίζοντας τον ίδιο σοβαρά και σκοτώνοντας τη γυναίκα του, Αμίνα Οκούγιεβα, όπως ανακοίνωσε αξιωματούχος του Ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών.

Και οι δύο σχεδίαζαν την δολοφονία του Β.Πούτιν

Ο Οσμάγιεφ, διοικητής μιας ομάδας μάχης με έδρα το Λισιτσάνσκ που υποστηρίζει την κυβέρνηση του Κίεβου, έλαβε στρατιωτική εκπαίδευση στη Βρετανία και στο παρελθόν έχει καταδικαστεί για την απόπειρα δολοφονίας του Πούτιν.

Η Ρωσία είχε ζητήσει από την Ουκρανία να παραδώσει τον Οσμάγιεφ αλλά οι αρχές του Κιέβου αρνήθηκαν να το πράξουν, λέγοντας ότι ήθελαν να περιμένουν μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να εξετάσει την έκκληση κατά της έκδοσής του.


Απελευθερώθηκε μετά από δυόμισι χρόνια που βρισκόταν σε φυλακή της Ουκρανίας….Και από τότε ανέλαβαν δράση οι Μυστικές Υπηρεσίες της Ρωσίας.

Ο Οσμάγιεφ, ένας Τσετσένος στρατιώτης, καταζητείται εδώ και καιρό από τις ρωσικές αρχές ως μέλος ένοπλης ομάδας, που σχεδίαζε τη δολοφονία του Πούτιν το 2012 και ιδρύθηκε κατ’ εντολήν του Ντοκού Ουμάροφ, επικεφαλής της εξτρεμιστικής ισλαμιστικής οργάνωσης «Ιμαράτ Καυκάζ».

Το σχέδιο προέβλεπε ότι θα δολοφονούσαν τον Ρώσο πρόεδρο στην Μόσχα, ανατινάζοντας ένα παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο που θα τοποθετούσαν σε σημείο από το οποίο θα περνούσε η προεδρική αυτοκινητοπομπή.

Ο Οσμάγιεφ φυλακίστηκε επί δυόμιση χρόνια στην Ουκρανία, αλλά το Κίεβο απέρριψε το αίτημα των Ρώσων εισαγγελέων να τον εκδώσει στη Ρωσία.

Η Αμίνα Οκούγιεβα σκοτώθηκε στη χθεσινή (Δευτέρα) ενέδρα στα περίχωρα του Κιέβου

Ο Οσμάγιεφ και η Ουκρανή σύζυγός του είναι γνωστοί στην Ουκρανία, όπου πολέμησαν στο πλευρό των κυβερνητικών δυνάμεων κατά των ρωσόφωνων στις ανατολικές επαρχίες της χώρας.

Τον περασμένο Ιούνιο ο Οσμάγιεφ επέζησε άλλης μιας δολοφονικής απόπειρας, αν και σε εκείνη την επίθεση η γυναίκα του πυροβόλησε τον ένοπλο που τους επιτέθηκε στην πλάτη.

Η χθεσινή ενέδρα έρχεται λίγες μέρες μετά τη βομβιστική επίθεση της περασμένης Πέμπτης που προκάλεσε τον θάνατο δύο ατόμων και των τραυματισμό άλλων τριών, περιλαμβανομένου και του ακροδεξιού Ουκρανού βουλευτή Ιχορ Μόσιτσουκ, σύμβουλος του οποίου ήταν η Οκούγιεβα.

Ο Μόσιτσουκ επέρριψε την ευθύνη για την εις βάρος του επίθεση στη Μόσχα, η οποία αρνήθηκε κάθε ανάμειξη, ενώ η αστυνομία είπε ότι πέρα από το ρωσικό δάκτυλο εξετάζει κι άλλα πιθανά κίνητρα.