Κόσμος

H Tουρκία αναπτύσσει εκπαιδευτικό αεροσκάφος για την USAF… και όχι μόνο

Φωτογραφίες από το εκπαιδευτικό αεροσκάφος Freedom που αναπτύσσεται στο πλαίσιο συνεργασίας της αμερικανικής Sierra Nevada Corporation (SNC) και της τουρκικής Turkish Aerospace Industries (TAI) προκειμένου να συμμετάσχει στο διαγωνισμό της Αεροπορίας των ΗΠΑ (USAF) για την επιλογή και προμήθεια ενός νέου εκπαιδευτικού αεροσκάφους προκεχωρημένης – επιχειρησιακής εκπαίδευσης (πρόγραμμα T-X) αποδέσμευσε στη δημοσιότητα η έγκυρη αμερικανική αεροδιαστημική επιθεώρηση «Aviation Week».

Σημειώνεται ότι οι SNC και TAI έχουν σχεδιάσει το Freedom με γνώμονα το χαμηλό κόστος πρόσκτησης και συντήρησης κύκλου ζωής ώστε τα δύο εν λόγω χαρακτηριστικά να αποτελούν αδιαμφισβήτητο πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών του.

Μάλιστα με σκοπό τη συμπίεση του κόστους οι SNC και TAI αποφάσισαν να απαλείψουν από τη σχεδίαση τη δυνατότητα μεταφοράς όπλων. Όμως το Freedom θα μπορεί να εξομοιώνει ψηφιακά την άφεση όπλων και την εκτέλεση αεροπορικών επιχειρήσεων ώστε να παρέχει πλήρους φάσματος εκπαίδευση στους εκπαιδευόμενους.

Επίσης τη συμπίεση του κόστους υπηρετούν η υιοθέτηση ανοικτής αρχιτεκτονικής για την ολοκλήρωση των συστημάτων – υποσυστημάτων, αεροκινητήρων χαμηλού κόστους (που μάλιστα δεν εμπίπτουν στις προβλέψεις των κανονισμών διακίνησης οπλικών συστημάτων ITAR) και εξαρτημάτων που διατίθενται στο εμπόριο (COTS: Commercial Off-The-Shelf).

Το αεροσκάφος διαθέτει άτρακτο κατασκευασμένη από σύνθετα υλικά, πλήρως ψηφιακό σύστημα ελέγχου πτήσης και δύο αεροκινητήρες Williams International FJ44-4M που ο καθένας αποδίδει ισχύ 16,01kN και επιτρέπουν την επίτευξη ταχύτητας 833,4 χλμ. ανά ώρα και εμβέλεια 3.700 χιλιομέτρων.

Επίσης, το Freedom έχει σχεδιαστεί ώστε να ικανοποιεί βασικές επιχειρησιακές απαιτήσεις του προγράμματος T-X και ειδικότερα τη δυνατότητα παρατεταμένης στροφής με επιτάχυνση 6.5 έως 7 g και την επίτευξη υψηλής γωνίας προσβολής.

Φυσικά η ανάπτυξη του Freedom δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ανεξάρτητη εξέλιξη της ανακοινωθείσας τον περασμένο Αύγουστο απόφασης της TAI να αναπτύξει ένα αεριωθούμενο εκπαιδευτικό με την ονομασία Hurjet το οποίο θα συμπληρώσει το Hurkus (απεικονίζεται σε συνημμένη φωτογραφία) στο σύστημα πτητικής εκπαίδευσης της Διοίκησης Αεροπορικών Δυνάμεων της Τουρκίας (THK: Turk Hava Kuvvetleri).

Όπως δήλωσε ο Temel Kotil, γενικός διευθυντής της TAI, η ανάπτυξη του Hurjet, που χρηματοδοτείται με ίδιους πόρους της TAI και χρησιμοποιεί την ομάδα μηχανικών που ανέπτυξε το Hurkus, εγκρίθηκε ήδη από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας και εισήλθε στη διάρκειας έξι μηνών φάση προκαταρκτικής σχεδίασης.

Σε τουρκική υπηρεσία το Hurjet θα αντικαταστήσει τα χρησιμοποιούμενα για προκεχωρημένη και επιχειρησιακή εκπαίδευση T-38 Talon, που ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα παλαιότητας.

Κατά συνέπεια, εφόσον η ανάπτυξη του Freedom ολοκληρωθεί και άσχετα με την επιλογή του ή όχι από την Αεροπορία των ΗΠΑ η εμφάνιση του στην Τουρκία ως Hurjet θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Επίσης το ίδιο δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η διάθεση του Hurjet στη διεθνή αγορά καθώς η επιλογή ανοικτής αρχιτεκτονικής ολοκλήρωσης, εξαρτημάτων από το εμπόριο και το κυριότερο αεροκινητήρων μη υπαγόμενων στο καθεστώς ITAR διασφαλίζουν την εμπορική προώθηση του εκπαιδευτικού χωρίς να απαιτούνται άδειες από τις κυβερνητικές αρχές των κατασκευαστών των διαφόρων συστημάτων – υποσυστημάτων.

defence-point.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...