Εκκλησία

Τι συνέβη πραγματικά στη συνάντηση των “Αμερικάνων” με το Φανάρι - Διάψευση από την Αρχιεπισκοπή για τα προβοκατόρικα σενάρια περί παραίτησης Δημήτριου

Του Άγγελου Ρούσσου

Με την γνωστή μέθοδο της προβοκάτσιας το περιβάλλον του Φαναρίου επιχειρεί να ανατρέψει τα δεδομένα σχετικά με τις σχέσεις με την Αρχιεπισκοπή Αμερικής και να προλειάνει το έδαφος για αντικατάσταση του υπερήλικα ούτως ή άλλως Γέροντα Δημήτριου.

Έτσι λοιπόν άρχισαν πρόσφατα και με αφορμή την παρουσία της αντιπροσωπείας των “Αμερικανών” την προηγούμενη εβδομάδα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο οι διαρροές περί αντικατάστασης του Αρχιεπισκόπου με τον Μητροπολίτη Προύσης Ελπιδοφόρο.

Με αφορμή συγκεκριμένο δημοσίευμα μάλιστα η Αρχιεπισκοπή εξέδωσε την παρακάτω διάψευση:

“Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής ανακοινώνει ότι η δημοσιευθείσα πληροφορία σε ημερήσια Ελληνο-Αμερικανική εφημερίδα ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο ζήτησε από τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Γέροντα Αμερικής κ. Δημήτριο να παραιτηθεί, είναι ψευδής και ανυπόστατη.

Ο Σεβασμιώτατος επιστρέφει από την Κωνσταντινούπολη στις Ηνωμένες Πολιτείες για να συνεχίσει να επιτελεί δυναμικά και δημιουργικά την αποστολή του για την οικοδομή και πρόοδο εν Χριστώ της Αγίας Εκκλησίας εν Αμερική, μία αποστολή γιά την οποία εξελέγη από το πάνσεπτο Οικουμενικό Πατριαρχείο προ 18 ετών”.

Το παρασκήνιο όμως για την πολύκροτη υπόθεση της Μητροπόλεως Σικάγο και τον αντίκτυπο που έχει στην ίδια την Εκκλησία της Αμερικής είναι μεγάλο.

Την ίδια στιγμή που από το Πατριαρχείο διέρρεαν ονόματα αντικαταστατών του Δημήτριου ο ίδιος ο κ. Βαρθολομαίος έπλεκε το εγκώμιο του Γέροντα στις εργασίες Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα, «Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Μιχαήλ Κωνσταντινίδης: η προσφορά του στην Εκκλησία, το Γένος και τον Ελληνισμό».

Συγκεκριμένα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισήμανε ιδιαιτέρως το γεγονός της παρουσίας στις εργασίες του συνεδρίου του σημερινού διαδόχου του Αρχιεπισκόπου Μιχαήλ Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου, «αγαπητού και εκλεκτού αδελφού, ωσαύτως διακρινομένου διά την αρίστην γνώσιν της τε θύραθεν και της θεολογικής παιδείας, την οποίαν υπηρέτησεν ευόρκως επί μακράν σειράν ετών από της ακαδημαϊκής καθέδρας».

Προς τι τόση... αγάπη;

Καταρχάς ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος όπως έχουμε ξαναγράψει ήταν εκ των πλέον πιστών στις βουλές του Φαναρίου επί χρόνια και έδωσα τα...διαπιστευτήρια του και στην Σύνοδο του Κολυμπαρίου πέρυσι.

Όμως δεν ήταν αυτό που...συγκίνησε τον κ. Βαρθολομαίο.

Πληροφορίες από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού υποστηρίζουν πως το Φανάρι βρέθηκε προ εκπλήξεως όταν η αντιπροσωπεία των “Αμερικανών” η οποία προσήλθε προκειμένου να διευθετηθεί το ζήτημα της Μητρόπολης Σικάγο ζήτησε ουσιαστικά από τον Οικουμενικό θρόνο να μην εμπλέκεται πέραν των ορίων με την εκλογή νέου Μητροπολίτη, γιατί τέτοιου είδους εμπλοκές βρίσκονται σε αντίθεση με τους νόμους των ΗΠΑ, όπου η Αρχιεπισκοπή λειτουργεί ως μία τρόπον τινά ΜΚΟ με καταστατικό και νομική ευθύνη.

Σε κάθε περίπτωση αυτά τα νοσηρά εκκλησιαστικά παρασκήνια και οι κόντρες είναι που απομακρύνουν την ομογένεια από την Εκκλησία. Ήδη μόνο το 15% του Ελληνισμού των ΗΠΑ ασχολείται με την Αρχιεπισκοπή Αμερικής, οι υπόλοιποι έχουν γυρίσει επιδεικτικά την πλάτη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...