Πατριαρχεία

Στα άκρα η κόντρα για το θέμα της ουκρανικής Εκκλησίας-Ποροσένκο: Έχουμε δικαίωμα αυτονομίας-Πατριαρχείο Μόσχας: Σταματήστε να μπερδεύεστε στις εσωτερικές υποθέσεις της Εκκλησίας - Τι ειπώθηκε για την ανάμειξη του Φαναρίου

Του Άγγελου Ρούσσου

Σε νέα αντιπαράθεση με το Πατριαρχείο Μόσχας έχουν οδηγήσει οι δηλώσεις του προέδρου της χώρας Π. Πόροσενκο ο οποίος επαναφέρει το θέμα της αυτοκεφαλίας της ουκρανικής Εκκλησίας.

“Η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να έχει αυτόνομη εκκλησία και θα επιδιώξει τη δημιουργία της”, δήλωσε ο Ουκρανός Πρόεδρος συμπληρώνοντας ωστόσο, ότι αυτό δεν θα σημαίνει απαγόρευση οποιουδήποτε άλλου ορθόδοξου δόγματος στην επικράτεια της χώρας.

"Η αναγνώριση της ουκρανικής αυτοκεφαλίας από τον Οικουμενικό Πατριάρχη δεν θα σημαίνει σε καμία περίπτωση την εμφάνιση κρατικής εκκλησίας ή την απαγόρευση των δραστηριοτήτων άλλων ορθοδόξων ομολογιών", ανέφερε ο Πρόεδρος στην ετήσια ομιλία του στο κοινοβούλιο την Πέμπτη.

“Κάθε πολίτης επιλέγει την πίστη και την εκκλησία του και το κράτος, μολονότι είναι χωριστό από την εκκλησία, δεν μπορεί να δει παθητικά, όπως τα άλλα κράτη χρησιμοποιούν τα εκκλησιαστικά ιδρύματα που εξαρτώνται από αυτό για να επιτύχουν τους γεωπολιτικούς στόχους τους”, ανέφερε ο Πόροσενκο.

"Θέλω να επιστήσω εκ νέου την προσοχή της Αυτού Αγιότητας στη μεγάλη σοβαρότητα των προθέσεων μας, το γεγονός ότι η ουκρανική κυβέρνηση έχει σταθερή πολιτική βούληση να επιλύσει αυτό το πρόβλημα, το οποίο βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη από το 1991. Η Ουκρανία έχει δικαίωμα σε αυτόνομη εκκλησία ", δήλωσε ο πρόεδρος απευθυνόμενος προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Υπενθυμίζεται πως τον τελευταίο χρόνο οι επισκέψεις Ουκρανών αξιωματούχων στο Φανάρι προκειμένου να πιέσουν προς την κατέυθυνση της αναγνώρισης της αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Εκκλησία είναι συνεχείς.

Έντονη ήταν πάντως η αντίδραση του Πατριαρχείου Μόσχας στα σχόλια του Πόροσενκο.Ως μια “προσπάθεια να κερδίσει πολιτικό κεφάλαιο” χαρακτήρισε τις δηλώσεις αυτές ο αρχιερέας Ιγκόρ Γιακίμσουκ, γραμματέας διακλαδικών σχέσεων στο Συνοδικό Τμήμα Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας και συμπλήρωσε με αναφορά και στην περσινή έκκληση από βουλευτές της Verkhovnaya Rada προς τον Οικ. Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης να εγείρει το ίδιο θέμα:

"Και όπως και τότε, αυτή η παρεμβολή στις εσωτερικές υποθέσεις της Εκκλησίας είναι προφανής".

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Μόσχας η δήλωση του Ουκρανού Προέδρου «δεν είναι σύμφωνη καθόλου με την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία είναι η αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας που αναγνωρίζεται από ολόκληρο τον χριστιανικό ορθόδοξο κόσμο».

Συνάμα ο ιερέας υπενθύμισε πως κατά τη διάρκεια μιας εκ των επισκέψεών του στο Κίεβο, ο πατριάρχης Μόσχας & πασών των Ρωσιών Κύριλλος είπε στον τότε πρόεδρο, Βίκτορ Γιούσενκο, ότι η αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία υπήρχε στην Ουκρανία για πάνω από χίλια χρόνια και τώρα είναι γνωστή ως Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας του Πατριαρχείου Μόσχας.

"Προφανώς, οι προσπάθειες για την επίλυση των προβλημάτων της εκκλησίας χωρίς την ίδια την Εκκλησία είναι καταδικασμένες, όπως δήλωσε επανειλημμένα ο προαναφερθείς Πατριάρχης Βαρθολομαίος της Κωνσταντινούπολης. Πιθανόν οι πολιτικοί που προσπαθούν να κερδίσουν πολιτικό κεφάλαιο σε αυτό το θέμα πρέπει να λάβουν υπόψη την άποψη της αυτοκέφαλης ορθόδοξης εκκλησία. Οι ηγέτες να σταματήσουν να μπερδεύονται στις εσωτερικές υποθέσεις της Εκκλησίας ", κατέληξε ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Μόσχας...

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...