Εκκλησία της Ελλάδος

Ξανανάβει φωτιές η Ροτόντα στην Θεσσαλονίκη - Θεία Λειτουργία την Κυριακή εν μέσω ανησυχιών για νέες αντιδράσεις

Νέα αντιπαράθεση μεταξύ μητρόπολης Θεσσαλονίκης, Δήμου και διαφόρων φορέων αναμένεται να δημιουργήσει η νέα προγραμματισμένη για αυτήν την Κυριακή Θεία Λειτουργία στην Ροτόντα.

Πριν από μερικούς μήνες το θέμα είχε τροφοδοτήσει σύγκρουση μεταξύ των προαναφερομένων πλευρών σε σημείο που ο Δήμαρχος της πόλης Γιάννης Μπουτάρης είχε ζητήσει να σταματήσει η Θεία Λειτουργία και να απομακρυνθούν η Αγία Τράπεζα και ο Σταυρός κάνοντας λόγο για “κατάληψη του χώρου στη Ροτόντα”...

Ο κ. Μπουτάρης είχε υποστηρίξει μάλσιτα τα εξής:

«Δεν μπορούμε να παίζουμε με τέτοιες ιστορίες. Έχουμε κακό παρελθόν. Πρέπει να ζητήσουμε από το ΚΑΣ πλήρη αναθεώρηση της απόφασης: Να μη γίνεται καμία χρήση. Να επιτρέπεται μόνο η επίσκεψη στο μνημείο, διότι και οι κοσμικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται, έχουν πολύ λίγο κόσμο μέσα, δεν χωράνε περισσότερα από 300» τόνισε ο κ. Μπουτάρης και πρόσθεσε σχετικά με την χρήση του χώρου για την τέλεση θείας λειτουργίας μία φορά τον μήνα: «Η απόφαση του ΚΑΣ αναφέρει ότι δεν επιτρέπεται να υπάρχουν στοιχεία εκκλησιαστικής αντίληψης γενικώς. Και όχι μόνο υπάρχουν, υπάρχει πακτωμένη Αγία Τράπεζα αλλά και Σταυρός. Αυτό είναι παραβίαση της απόφασης του ΚΑΣ. Η Ροτόντα δεν ήταν ποτέ εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Η εκκλησία βρίσκεται ακριβώς απέναντι. Επίσης, ποιος μου λέει ότι αύριο μεθαύριο δεν θα σηκωθούν οι Μουσουλμάνοι, λόγω του μιναρέ που υπάρχει και θα πουν κι εμείς θέλουμε».

Αντίδραση υπήρξε και από την πλευρά του Υπουργείου Πολιτισμού αλλά και από τον ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης και μια ομάδα αυτοαπακαλούμενη “Φίλοι της Ροτόντας”

Μετά από εκείνα τα ευτράπελα, λοιπόν, αυτήν την Κυριακή έχει προγραμματιστεί νέα Θεία Λειτουργία.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση των διοργανωτών αναφέρει:

“Μὲ μεγάλη τιμὴ σᾶς προσκαλοῦμε στὴ Θεία Λειτουργία ποὺ θὰ τελεσθεῖ στὸν Ἱερὸ Ναὸ Ἁγίου Γεωργίου (Ροτόντα), τὴν παλαιὰ Μητρόπολη τῆς Θεσσαλονίκης, τὸν πρῶτο χριστιανικὸ αὐτοκρατορικὸ Ναὸ μετὰ τὸ τέλος τῶν διωγμῶν.

Ἃς βρεθοῦμε γιὰ λίγο μέσα στὸ μεγαλοπρεπὲς οἰκοδόμημα, μὲ τὸν θαυμάσιο χριστιανικὸ διάκοσμο, ὅπως τὰ ψηφιδωτά τῆς ζώνης τῶν μαρτύρων, ποὺ προβάλλουν μπροστά μας, μέσα σὲ μιὰ ὑπερκόσμια λιτανεία.

Ἐλᾶτε νὰ ζήσουμε μέσα στὸν ὑπέροχο αὐτὸν Ναὸ τὴ δόξα τοῦ Βυζαντίου, τὴν ἱστορία καὶ τὰ θαύματα τῆς Θεσσαλονίκης”.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...