Οικονομία

Β.Σόιμπλε: Το «καλό» και το «κακό» σενάριο για την Ελλάδα από το πολιτικό μέλλον του Γερμανού υπουργού Οικονομικών

Η σύσταση της κυβέρνησης της Τζαμάικα και το πολιτικό μέλλον του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι αυτά που απασχολούν πλέον τη Γερμανία, αλλά και ολόκληρη βεβαίως την Ευρώπη. Στην Ελλάδα το όνομα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών είναι συνώνυμο της πολιτικής της ακραίας λιτότητας με τα μνημόνια που εξοντώνουν τους Έλληνες. Το αν θα φύγει ή θα μείνει ωστόσο στο πόστο που είναι σήμερα μπορεί να σημάνει θετικές, αλλά και αρνητικές εξελίξεις για τη χώρα μας και τους πολίτες.

Χθες, προέκυψε η πληροφορία πώς ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δέχεται πιέσεις για να εγκαταλείψει τον θώκο του υπουργού Οικονομικών και να αναλάβει καθήκοντα προέδρου της Βουλής. Τις πιέσεις αυτές τις δέχεται από υψηλόβαθμα στελέχη των Συντηρητικών της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Ο Σόιμπλε, που έκλεισε αισίως τα 75 του χρόνια βρίσκεται στο ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας από το 2009, αλλά το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής δημιουργεί αμφιβολίες για το εάν μπορεί να διατηρήσει τη θέση. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με τον Armin Schuster, ειδικό αναλυτή της εσωτερικής πολιτικής του CDU «δεδομένης της νέας κατάστασης στο Κοινοβούλιο, ο Β. Σόιμπλε θα ήταν από κάθε άποψη το είδος της κοινοβουλευτικής αρχής, που θα μας έκανε καλό τώρα στο Reichstag».

Μέλος της εκτελεστικής επιτροπής των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ δήλωσε επίσης ότι μια πιθανή μετακίνηση του Σόιμπλε στην προεδρία της Bundestag «θα ήταν πολύ σημαντική, εξαιτίας του AfD και του κλίματος στο Κοινοβούλιο».

Η είσοδος των ακροδεξιών του AfD στη γερμανική Βουλή έχει «θορυβήσει» τους επιτελείς της Καγκελαρίου, που «βλέπουν» στο πρόσωπο του Σόιμπλε τον ιδανικό άνθρωπο, προκειμένου να διατηρηθούν οι ισορροπίες στο Κοινοβούλιο. Υπενθυμίζεται ότι ο Β. Σόιμπλε εκλέγεται στη γερμανική Βουλή, ως μέλος των Χριστιανοδημοκρατών, από το 1972.

Αυτά για τη Γερμανία. Ερχόμαστε τώρα στις επιπτώσεις που μπορεί να έχει μία αποχώρηση του κ. Σόιμπλε από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών στην Ελλάδα. Υπό άλλες συνθήκες η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να είναι θετική, αφού ο εμπνευστής των μνημονίων, που μετέτρεψαν την Ελλάδα σε «πειραματόζωο», ο άνθρωπος που επιμένει στην πολιτική της λιτότητας στην Ευρώπη για να γεμίζουν τα ταμεία της Γερμανίας, θα εγκατέλειπε τον κρίσιμο υπουργικό θώκο.

Σημειώνεται πώς ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι αυτός που κρατάει τη «μπαγκέτα» στο Eurogroup, αυτός που ελέγχει πρόσωπα και καταστάσεις στα όργανα των Βρυξελλών στα οποία λαμβάνονται οι αποφάσεις και κατευθύνει την οικονομική πολιτικής της Ε.Ε. Είναι αυτός που εξ' αρχής αρνείται του «κούρεμα» του ελληνικούς χρέους, που έχει απορρίψει το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, που δεν θέλει να φύγει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα και βεβαίως έχει απειλήσει πολλές φορές με Grexit στη διάρκεια της θητείας του.

Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις η Άνγκελα Μέρκελ αναγκάστηκε να του τραβήξει λίγο τα... γκέμια, αλλά γνωρίζει πολύ καλά και αυτή πώς το γεγονός ότι διεκδικεί για τέταρτη συνεχόμενη φορά την Καγκελαρία οφείλεται στον κ. Σόιμπλε. Οι σχέσεις τους ήταν και παραμένουν αρκετά καλές και ορισμένοι αναφέρουν πώς και ο κ. Σόιμπλε να φύγει από το ΥΠΟΙΚ οι «άνθρωποι» του θα συνεχίσουν στην ίδια πολιτική.

Δεδομένων των επικρίσεων που έχει δεχθεί το Βερολίνο για την οικονομική πολιτική που ασκεί και για το γεγονός ότι η πίεση που ασκείται στις χώρες του Νότου μπορεί να οδηγήσει σε διάλυση της Ε.Ε., η αποχώρηση του κ. Σόιμπλε από την θέση που κατέχει σήμερα να ήταν μία θετική εξέλιξη, αφού θα μπορούσε να διανοιχτεί μία χαραμάδα αλλαγής που θα ευνοούσε και την Ελλάδα σε μία κρίσιμη χρονικά καμπή για την οικονομία της.

Υπάρχει όμως και το ενδεχόμενο η αποχώρηση του κ. Σόιμπλε από το υπουργείο Οικονομικών να έχει αρνητικές συνέπειες για την Ελλάδα. Οι Φιλελεύθεροι που θα είναι στον κυβερνητικό συνασπισμό διεκδικούν το υπουργείο Οικονομικών. Αν περνούσε σε αυτούς το κρίσιμο αυτό πόστο τότε τα πράγματα θα ήταν ακόμη πιο άσχημα για τη χώρα μας, αφού στην κεντρική πολιτική τους βρίσκεται το Grexit.

Ακόμη όμως και να μην καταφέρουν να πάρουν το εν λόγω υπουργείο, η πίεση που θα ασκήσουν στην Άνγκελα Μέρκελ για ακόμη πιο σκληρά μέτρα σε βάρος της Ελλάδας θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Σε αυτή την περίπτωση ένας μαλθακός πολιτικός ίσως και να «ξεσπούσε» στη χώρα μας. Θέση στην οποία δεν θα βρίσκονταν ο Β.Σόιμπλε με το πολιτικό βάρος που διαθέτει.

Υπάρχει λοιπόν το καλό και το κακό σενάριο για την Ελλάδα άμα της αποχωρήσεως του κ. Σόιμπλε από το υπουργείο Οικονομικών, αν και πολλοί πιστεύουν πώς η ζημιά έχει γίνει και οι εξελίξεις από εδώ και στο εξής είναι προδιαγεγραμμένες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...