Περιβάλλον

Σοκ: Δείτε τι εντόπισαν στην Ανταρκτική οι δορυφόροι και "πάγωσαν" οι επιστήμονες! (Εικόνες)

Βρετανοί επιστήμονες συνέκριναν τα στοιχεία που είχαν συγκεντρώσει από δορυφόρους τα τελευταία 25 χρόνια...

Οι δορυφόροι πιστοποιούν ότι οι πάγοι στην Ανταρκτική λιώνουν με ταχύτερους ρυθμούς απ' ό,τι πίστευαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες, γεγονός που τους καθιστά ιδιαίτερα ανήσυχους.

Βρετανοί επιστήμονες συνέκριναν τα στοιχεία που είχαν συγκεντρώσει από δορυφόρους τα τελευταία 25 χρόνια τα οποία δείχνουν πως, οι μεγάλοι παγετώνες στην περιοχή χάνουν σε ύψος έως και επτά μέτρα ανά έτος...

Oι παγετώνες που έχουν «κοντύνει» έχουν και ονόματα: πρόκειται για τους Pine Island, Thwaites, Pope, Smith και Kohler.

Mε βάση τις επιστημονικές εκτιμήσεις, ήδη στον ωκεανό της Ανταρκτικής λιώνουν 120 έως 140 δισεκατομμύρια τόνοι πάγου ετησίως, γεγονός που είναι ικανό να ανεβάσει τη στάθμη των υδάτων από 0,34 χιλιοστά έως 0,40 χιλιοστά ανά έτος.

«Η απώλεια ύψους των παγετώνων ανιχνεύεται από το διάστημα μέσω δορυφόρων», όπως εξηγεί ο καθηγητής Χέινς Κόνραντ, από το Κέντρο της Βρετανίας για Παρατήρηση και Παρακολούθηση των Παγετώνων (CPOM). Κι αν δεν υπάρχει αύξηση στο χιόνι και τον πάγο στο εσωτερικό των παγετώνων, τότε αυτή η λέπτυνση θα "μεταναστεύσει" όλο και προς τα πάνω», υπογραμμίζει ο Βρετανός ερευνητής από το Πανεπιστήμιο του Leeds σε συνέντευξή του στο BBC.

Ο Βρετανός καθηγητής παρουσίασε το ερευνητικό του έργο στη φθινοπωρινή Σύνοδο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης (AGU) - τη μεγαλύτερη συγκέντρωση των επιστημόνων παγκοσμίως.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η επέκταση του πάγου της Ανταρκτικής τα τελευταία χρόνια υπήρξε μεγάλο θέμα για όσους αμφιβάλλουν πως η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι τεχνητή.

Πηγή: periergaa

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...