Μέση Ανατολή

Ραγδαίες εξελίξεις: Η Τουρκία επικαλέστηκε τη Συνθήκη της Λωζάνης και ψήφισε εισβολή στο Ιρακινό Κουρδιστάν - Οι ΗΠΑ αναπτύσσουν δυνάμεις στο Κιρκούκ και χιλιάδες Κούρδοι πανηγυρίζουν


Του Βασίλη Καπούλα

Εντρομα τα τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν πως οι ΗΠΑ ανέπτυξαν αιφνιδιαστικά 1.700 στρατιώτες στο Κιρκούκ σε μια προσπάθεια να προλάβουν τις εξελίξεις και να αποτρέψουν τουρκική εισβολή ενώ υπάρχουν ακόμη 14.000 Πεσμεργκά ετοιμοπολέμοι και μπαρουτοκαπνισμένοι. Συνολικά σύμφωνα με τους Τούρκους θα αναπτυχθούν 3.000 στρατιώτες. Σκοπός είναι η προστασία του Κιρκούκ και η προετοιμασία για ανεξαρτητοποίηση όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά. 

Οπως ήταν αναμενόμενο και είχαμε γράψει σχετικά σε προηγούμενο άρθρο, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, επικαλέστηκε τη συνθήκη της Λωζάνης και επιβεβαίωσε πριν λίγο αυτό που σας μεταφέραμε αργά χτες, λέγοντας ότι θα σταλεί υπόμνημα στην τουρκική εθνοσυνέλευση και θα επιτρέπει στον τουρκικό στρατό να πολεμήσει εκτός της χώρας !

Προειδοποίησε συγκεκριμένα τον πρόεδρο της Περιφερειακής Διοίκησης του Βορείου Ιράκ Μεσούτ Μπαρζανί πως αν δεν ακυρωθεί το δημοψήφισμα η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει τα δικαιώματά της που πηγάζουν από τις διεθνείς και διμερείς συμφωνίες της Λωζάνης και της Συμφωνίας της Άγκυρας που υπογράφηκε το 1946 μεταξύ της χώρας του και του Ιράκ.

"Θα δώσει το δικαίωμα στην Τουρκία να επέμβει ενάντια στις εξελίξεις που απειλούν την ασφάλειά της" είπε χαρακτηριστικά.

«Οποιαδήποτε κίνηση αλλάξει τα δεδομένα στη Συρία και το Ιράκ δεν είναι αποδεκτή από την Τουρκία και εμείς θα κάνουμε ό,τι κρίνουμε απαραίτητο» δήλωσε ο Γιλντιρίμ.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι η πραγματοποίηση του δημοψηφίσματος στις 25 Σεπτεμβρίου είναι λάθος απόφαση προσθέτοντας ότι ακόμη υπάρχει χρόνος ο Μπαρζανί να σταματήσει να επιμένει.

“Αυτό το δημοψήφισμα δεν θα φέρει προκοπή στους Κούρδους αδελφούς μας στην περιοχή. Ούτε για την περιοχή θα φέρει προκοπή”, ανέφερε.

Από την πλευρά του ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε ότι θα επιβάλλει κυρώσεις κατά του κουρδικού βόρειου Ιράκ, τονίζοντας μάλιστα ότι η κυβέρνηση σκέφτεται και αντίμετρα.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας (MGK) ζήτησε από τις αρχές του Ιρακινού Κουρδιστάν να ακυρώσουν το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιοχής, κρίνοντας το "παράνομο και απαράδεκτο", διαμηνύοντας παράλληλα ότι «αν το δημοψήφισμα διεξαχθεί, η Τουρκία θα υπερασπιστεί το διεθνές δίκαιο».

Με ανακοίνωση που εξέδωσε το MGK, έπειτα από την σημερινή του συνεδρίαση υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάλεσε την περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν να «ακυρώσει την απόφασή του αυτή όσο είναι ακόμη καιρός» για τη διεξαγωγή αυτού του «παράνομου και απαράδεκτου» δημοψηφίσματος.

Όπως υπογραμμίζεται, το δημοψήφισμα αποτελεί «ένα σοβαρό λάθος» και μια πρωτοβουλία «που απειλεί ευθέως την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας».

Σύμφωνα με τους Τούρκους, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να αποστείλουν συνολικά 3.000 στρατιώτες στην περιοχή.

Οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις έχουν  αναπτυχθεί σε έξι κατοικημένες περιοχές ενός του Κιρκούκ με εξελιγμένα όπλα και θωρακισμένα οχήματα. 

Συνολικά για την κατάληψη του Κιρκούκ, οι ΗΠΑ απέστειλαν 13 φορτηγά με όπλα και πυρομαχικά.

Η κατάληψη του Κιρκούκ από τις ΗΠΑ ερμηνεύεται ως προετοιμασία της περιοχής για ένα ανεξάρτητο κράτος το οποίο θα δηλωθεί μετά το δημοψήφισμα.

Οι  Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να στείλουν δύναμη 3.000 στρατιωτών στην περιοχή σε μια-δυο μέρες, σύμφωνα με τοπικές πηγές.

Ο Hazim Devlet, εκπρόσωπος των Τουρκμένων στο Κιρκούκ  θεωρεί πως το δημοψήφισμα της 25ης Σεπτεμβρίου είναι μόνο το πρώτο βήμα...

Σημείωσε ότι το δημοψήφισμα  χρησιμοποιείται ως μέσο εκβιασμού, και ότι ο Μπαρζανί αναμένει ότι οι Η.Π.Α. και το Ισραήλ θα εκπληρώσουν κάθε απαίτησή του.

Ομως  οι Τούρκοι μεταδίδουν πως οι αμερικανικές κινήσεις δεν σταματούν εδώ.

Οι ΗΠΑ ζήτησαν επίσης  από τον  Ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA) να πολεμήσει στο πλευρό του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (YPG) στην στην  Deir el-Zor. Η οργάνωση του FSA απέρριψε αυτό το αίτημα.

Ο εκπρόσωπος της FSA  Μωάμεθ Τζαράχ  δήλωσε ότι το PKK και ISIS είναι δύο πόλοι που διατηρούν  τον Μ.Άσαντ.

Μπαρζανί: Οι Κούρδοι είναι έτοιμοι να πληρώσουν κάθε τίμημα για ελευθερία

Ο Μασούντ Μπαρζανί, ο πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν, επιβεβαίωσε σήμερα στην τελευταία προεκλογική εκδήλωση στην Αρμπίλ, ότι το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιοχής θα διεξαχθεί την Δευτέρα και έπειτα θα ακολουθήσουν οι διαπραγματεύσεις με την Βαγδάτη.

Οι Ιρακινοί Κούρδοι είναι έτοιμοι «να πληρώσουν κάθε τίμημα για την ελευθερία τους», είπε ο Μπαρζανί ενώπιον χιλιάδων Κούρδων που είχαν συγκεντρωθεί σε ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο της πρωτεύουσας της αυτόνομης περιοχής.

«Πλέον το δημοψήφισμα δεν βρίσκεται στα χέρια μου, ούτε στα (πολιτικά) κόμματα, βρίσκεται στα χέρια σας», τόνισε ο πρόεδρος της αυτόνομης περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν

«Είμαστε έτοιμοι να διεξάγουμε ένα σοβαρό διάλογο (…) με τη Βαγδάτη, αλλά μετά τις 25 Σεπτεμβρίου, επειδή τώρα είναι πολύ αργά», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τις κουρδικές αρχές μια νίκη του «ναι» στο δημοψήφισμα δεν θα σημάνει ακαριαία την ανακοίνωση της ανεξαρτησίας, αλλά θα χρησιμοποιηθεί ως μέσο πίεσης προς την κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης στις διενέξεις των δύο πλευρών σχετικά με το πετρέλαιο και άλλα οικονομικά ζητήματα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται τεράστια διαδήλωση των Κούρδων υπέρ της ανεξαρτησίας. Πλάνα μπορείτε να δείτε παρακάτω σε βίντεο.

Ο λαός του Κουρδιστάν διοργάνωσε τη μεγαλύτερη συγκέντρωση υπέρ της ανεξαρτησίας, στην πρωτεύουσα Ερμπίλ.

Η Παρασκευή είναι η τελευταία ημέρα για εκστρατεία υπέρ ή κατά της ψηφοφορίας, μετά από 18 ημέρες συνεχόμενων συγκεντρώσεων, όπου η εκστρατεία του «ναι» συγκέντρωσε μεγάλο αριθμό υποστηρικτών σε όλη την περιφέρεια του Κουρδιστάν και στις αμφισβητούμενες ή κουρδικές περιοχές που διεκδικούν τόσο το Ερμπίλ όσο και η Βαγδάτη.

Η ψηφοφορία για τους Κούρδους της διασποράς προγραμματίζεται να ξεκινήσει το Σάββατο, ενώ οι πολίτες της χώρας οδηγούνται στις κάλπες τη Δευτέρα.

Ο πρόεδρος Μπαρζάνι και άλλοι αξιωματούχοι παρευρέθηκαν σε μεγάλες συγκεντρώσεις στο Ντουχόκ, το Ζακό, το Σοράν και το Σουλεϊμάνι, όπου δεκάδες χιλιάδες άτομα εξέφρασαν την υποστήριξή τους για απόσχιση από το Ιράκ, περίπου 100 χρόνια από τότε που χαράχτηκαν τα σημερινά σύνορα από τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ως οι νικητές του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

Διέσπασαν τον κουρδικό λαό μεταξύ του Ιράκ, της Τουρκίας και της Συρίας, ενώ νωρίτερα το Κουρδιστάν είχε χωριστεί μεταξύ των οθωμανικών και των περσικών αυτοκρατοριών.

Υπήρξε μόνο μία επίσημη καμπάνια κατά της ψηφοφορίας. Ωστόσο, πραγματοποίησαν μόνο μία μεγάλη συγκέντρωση στο Σουλεϊμανί, όπου 2.500 άτομα παρακολούθησαν την εκδήλωση, σε σύγκριση με περίπου 200.000 που αναμένεται να υποστηρίξουν μια συγκέντρωση υπέρ του «ναι» στην ίδια πόλη.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ιράκ αποφάσισε να αναστείλει την ψηφοφορία μέχρι να λάβει τελική απόφαση, μια απόφαση που ελήφθη κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού του Ιράκ, Χάιντερ αλ-Αμπάντι, ο οποίος ζήτησε από το δικαστήριο να αποφανθεί κατά της απόσχισης «κάθε περιοχής ή επαρχίας».

https://twitter.com/K24English/status/911215076622946310

https://twitter.com/Yes_Kurdistan/status/911255854376194048

https://twitter.com/heminhawrami/status/911248945640337408

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...