Αρχείο

Το βιβλίο Φαλτσιανί «καίει» τον Γ.Παπανδρέου που θέλει να επιστρέψει στην κεντρική πολιτική σκηνή - Δικαστήριο απέρριψε την αγωγή του και «νομιμοποίησε» τα περί φοροδιαφυγής-μαμούθ της μητέρας του Μαργαρίτας

Δικαστική απόφαση εκθέτει ανεπανόρθωτα τον Γιώργο Παπανδρέου που άνοιξε την πόρτα του φρενοκομείου για την Ελλάδα. Το Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε την αγωγή που είχε καταθέσει ο πρώην πρωθυπουργός σε βάρος του Ερβέ Φαλτσιανί, του πρώην στελέχους της HSBC που έφτιαξε και παρέδωσε τη γνωστή λίστα «Λαγκάρντ» με τους Έλληνες φοροφυγάδες.

Ο κ. Παπανδρέου ζητούσε αποζημίωση 500.000 ευρώ προς αποκατάσταση της ηθικής του βλάβης για όσα έγραφε στο βιβλίο του ο Φαλτσιανί. Να σημειώσουμε πως το πρώην στέλεχος της HSBC είχε γράψει πώς ο πρώην πρωθυπουργός έβαλε την Ελλάδα στα μνημόνια και έθεσε τη χώρα υπό την επιτροπεία του ΔΝΤ για να καλύψει τα 500 εκατομμύρια ευρώ που διέθετε σε τράπεζες στην Ελβετία η μητέρα του Μαργαρίτα Παπανδρέου.

Στην αγωγή του ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ χαρακτήριζε τα όσα γράφονται στο βιβλίο «θεωρίες συνωμοσίας». «Οι εναγόμενοι αποσκόπησαν να θίξουν ευθέως την τιμή και την υπόληψή μου, προκειμένου να δημιουργήσουν “κίνητρο” στην κοινή γνώμη, ώστε να μεγιστοποιήσουν τις πωλήσεις βιβλίου το οποίο από κοινού συνυπέγραψαν με τίτλο “La cassaforte degli evasore” (“Το χρηματοκιβώτιο των φοροφυγάδων”)», έγραφε. Να σημειωθεί πώς η αγωγή στρέφονταν και κατά του Ιταλού δημοσιογράφου Άντζελο Μινκούτζι.

Η απόρριψη ωστόσο της αγωγής από το δικαστήριο έρχεται σε μία κρίσιμη φάση για τον Γιώργο Παπανδρέου, αφού προσπαθεί να επιστρέψει και πάλι στην κεντρική πολιτική σκηνή μέσω της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (μην χάσουμε το κελεπούρι). Αποτελεί «χαστούκι» αφού είναι σαν το Δικαστήριο να κάνει αποδεκτά τα όσα γράφονται στο βιβλίο ή στην χειρότερη για τον κ. Παπανδρέου δεν δέχεται να καταδικάσει τους δύο συγγραφείς για τα όσα αποκάλυψαν στο βιβλίο τους.

Το υπόψη βιβλίο περιλαμβάνει αποκαλύψεις-φωτιά για το παρασκήνιο του 2010, αλλά και τα ονόματα που περιλαμβάνονται στη γνωστή ως «λίστα Λαγκάρντ» των Ελλήνων και ξένων που «φυγάδευσαν» παράνομα τεράστια ποσά στην ελβετική τράπεζα HSBC,

Σύμφωνα με αποσπάσματα που είχε δημοσιεύσει ο Ιταλικός Τύπος, αλλά και ο Ελληνικός, μεταξύ άλλων, ο Φαλτσιανί, από τον οποίο ξεκίνησε το «ταξίδι» του το περιβόητο στικάκι, έφτασε στα χέρια της Κριστίν Λαγκάρντ και κατέληξε σε ένα συρτάρι παραπεταμένο κάπου μεταξύ της παράδοσης - παραλαβής στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου στον Ευάγγελο Βενιζέλο, αποκαλύπτει την ακριβή του εκτίμηση για το πώς η άφιξη της τρόικα στην Ελλάδα σχετίζεται με τη λίστα.

Ο Φαλτσιανί υποστηρίζει ότι πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έπεσε θύμα εκβιασμού του τότε Προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος τον ανάγκασε να δεχθεί να μπει στο ΔΝΤ και κατ' επέκταση υπό τον έλεγχο της Τρόικα με την απειλή ότι θα αποκάλυπτε πως το όνομα της μητέρας του, Μαργαρίτας, φιγουράριζε μαζί με αυτά που είχαν βγάλει παράνομα στο εξωτερικό τεράστια ποσά. Σύμφωνα πάντα με το βιβλίο το ποσό που είχε καταθέσει η Μαργαρίτα Παπανδρέου στην ελβετική τράπεζα άγγιζε τα 500 εκατ. ευρώ.

Στο βιβλίο του ο Φαλτσιανί γράφοντας για την Ισπανία και την Ελλάδα κατονόμασε δύο ανθρώπους: «Ο πιο πλούσιος άνθρωπος της Ισπανίας, ο Εμίλιο Μποτίν της Τράπεζας Santander (της οποίας ήταν και ιδιοκτήτης μέχρι και τον θάνατό του στις 10 Σεπτεμβρίου 2014), ήταν ένας από τους πελάτες της HSBC στη Γενεύη». Ο δεύτερος άνθρωπος που κατονόμαζε ήταν ο πρώην Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Στη συνέχεια, ο ίδιος πρόσθεσε ένα άλλο επώνυμο με σημαντικό λογαριασμό, αυτό της μητέρας του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, που “είχε έναν λογαριασμό της τάξης των 500 εκατ. ευρώ”. Αυτή η λίστα των “χρυσών ανθρώπων” της HSBC -από διάφορες χώρες και για πολλά χρόνια- θα μπορούσε να αποβεί χρήσιμη, σύμφωνα με τον Φαλτσιανί, για την επιβολή των πολιτικών λιτότητας σε άλλες χώρες.

Αυτό, σύμφωνα με εκείνον, ήταν το λιγότερο η περίπτωση της Ελλάδας. Ο Φαλτσιανί θυμάται τον Παπανδρέου και κάνει λόγο για “πιέσεις και εκβιασμούς”. «Το 2011, η καθοδήγηση των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα για τη διάσωση της Ελλάδας είχε ανατεθεί στον (σ.σ.: πρώην Πρόεδρο της Γαλλίας) Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος είχε αυτή τη λίστα και, γνωρίζοντας τα ονόματα, μπορούσε να ασκήσει πίεση στον Παπανδρέου», γράφει ο Φαλτσιανί.

Τότε η πλευρά του Γιώργου Παπανδρέου είχε απαντήσει πώς θεωρούσαν το θέμα λήξαν, καθώς το ΣΔΟΕ μετά από έρευνες έχει αποφανθεί ότι ο λογαριασμός με τα αρχικά Μ.Π. που υπάρχει στη λίστα Λαγκάρντ δεν αφορούσε τη Μαργαρίτα Παπανδρέου, αλλά ήταν χρήματα που ανήκουν σε fund του επιχειρηματία Σαμπύ Μιωνή. Φαίνεται όμως πώς όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...