Αρχείο

Ο καύσωνας υποχωρεί αλλά ο... τρόμος των πυρκαγιών έρχεται: Ανοχύρωτη η Ελλάδα ελέω μνημονίων - Λίγα και απαρχαιωμένα τα εναέρια μέσα σοβαρά προβλήματα στα επίγεια

Ο καύσωνας μπορεί να υποχωρεί από σήμερα αλλά ο κίνδυνος πυρκαγιών στην Ελλάδα έρχεται να προκαλέσει τρόμο για πολλούς και διαφόρους λόγους. Ήδη, οι πρώτες φωτιές έχουν εκδηλωθεί στη χώρα και πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη μιλούν για ένα εξαιρετικά δύσκολο καλοκαίρι. Σε αυτό συνέβαλε το γεγονός ότι από πολύ νωρίς είχαμε πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Συγκεκριμένα και για να πάρουμε από την αρχή, η Γενική Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς και αυτός είναι «κόκκινος» σχεδόν σε όλη την επικράτεια όχι μόνο για την εκδήλωση της πυρκαγιάς, αλλά και για την εξάπλωση της.

Κι αυτό γιατί από τα ξημερώματα της Δευτέρας η άπνοια έδωσε τη θέση της στους βοριάδες, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις θα είναι ισχυροί έως και πολλοί ισχυροί. Το περιβάλλον μάλιστα είναι πολύ ευνοϊκό καθώς οι πρόσφατες πολύ υψηλές θερμοκρασίες, μείωσαν σημαντικά την υγρασία στα φυτά, στην χαμηλή και υψηλή βλάστηση, στα δένδρα και αύξησε την καύσιμη ύλη.

Όπως είπαμε όμως ο φόβος των αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος είναι μεγάλος για πολλούς λόγους. Τον πρώτο ήδη τον είπαμε. Είναι η σημαντική αύξηση της καύσιμης ύλης και οι καιρικές συνθήκες που ευνοούν τις φωτιές και την εξάπλωση τους. Ο δεύτερος εξίσου σημαντικός είναι το πλήγμα που έχει δεχθεί η αεροπυρόσβεση.

Στην κατάσβεση των πυρκαγιών το μεγάλο βάρος φέρουν τα εναέρια μέσα. Αυτά λοιπόν είναι αποδεκατισμένα, ταλαιπωρημένα και συνεπώς μπορούν να προσφέρουν πολύ μικρότερες υπηρεσίες απ' ότι τα προηγούμενα χρόνια. Διαθέτουμε 5 πυροσβεστικά αεροσκάφη CL-415 Καναντέρ και 8 CL-215 Καναντέρ. Είναι αεροσκάφη που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία και συντονίζει η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Απ' αυτά τα αεροσκάφη δεν είναι όλα διαθέσιμα. Για παράδειγμα το ένα CL-415 βρίσκεται ακόμη στο συνεργείο. Τα υπόλοιπα είναι αυτά που θα «σηκώσουν» και στο μεγαλύτερο βάρος της αεροπυρόσβεσης, καθώς είναι πιο σύγχρονα, μπορούν να μεταφέρουν μεγαλύτερο όγκο νερού, έχουν μεγαλύτερη αυτονομία και δύναται να είναι πιο αποτελεσματικά στο μέτωπο της πυρκαγιάς.

Από την άλλη τι μπορεί να περιμένει κανείς από ένα αεροσκάφος που πετάει για περισσότερα από 40 χρόνια. Τα CL-215 είναι απαρχαιωμένα και το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα καταφέρουν να πετούν αυτό οφείλεται στο φιλότιμο και την προσπάθεια των τεχνικών της Πολεμικής Αεροπορίας και στους «ριψοκίνδυνους» χειριστές τους, οι οποίοι καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες την ώρα της αποστολής τους.

Βεβαίως για αρκετά μεγάλα χρονικά διαστήματα τα CL-215 παραμένουν καθηλωμένα στο έδαφος είτε για την επισκευή κάποιας βλάβης είτε για τη συντήρηση τους. Απαιτείται να γίνεται σε πολύ λίγες ώρες για να καταφέρουν να πετούν όταν αυτό απαιτείται.

Εκτός από τα «Καναντέρ» το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μισθώνει και κάποια ελικόπτερα προκειμένου να μπορούν να συμβάλουν στο έργο της κατάσβεσης από αέρα. Αυτά όμως, ελλείψει κονδυλίων, είναι περιορισμένα τα τελευταία χρόνια. Ασφαλώς κανείς δεν μπορεί να ποντάρει στα «Πεζετέλ» ή σε αεροσκάφη ή ελικόπτερα τα οποία ο ρόλος τους είναι επιτήρησης και μόνο.

Κοινώς, η κατάσταση στον τομέα της αεροπυρόσβεσης είναι δραματική. Αλλά όχι και πολύ διαφορετική απ' αυτή των επίγειων μέσων. Τα οχήματα που μπορούν πραγματικά να αναλάβουν δράση σε δασικές περιοχές είναι περιορισμένα και τα πυροσβεστικά οχήματα είναι επίσης σε πολύ μεγάλο αριθμό καθηλωμένα από βλάβες και ελλείψεις ανταλλακτικών. Αυτός είναι ένα ακόμη βασικός λόγος ανησυχίας.

Όλα αυτά οφείλονται στα κονδύλια που αποδεσμεύονται με το σταγονόμετρο, όπως και τα χρήματα που θα πρέπει να διατεθούν για τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό των πυροσβεστών. Πολλές φορές οι πυροσβέστες καλούνται να πάνε στα μέτωπα των πυρκαγιών ουσιαστικά «γυμνοί», χωρίς τις ειδικές φόρμες, τα άρβυλα ή άλλα μέσα ατομικής προστασίας.

Η οικονομική κρίση έχει διαβρώσει καθετί στον Δημόσιο Τομέα και η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι... η Παναγιά να φυλάξει από τις πυρκαγιές. Αυτός είναι και ο λόγος που η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ζήτησε από τις Περιφέρειες και τους Δήμους, αλλά και από όλες τις εθελοντικές ομάδες και οργανώσεις να αυξήσουν τη διαθεσιμότητα και γενικότερα την παρουσία τους στις δασικές περιοχές.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...