Κύπρος

Ελλάδα και Κύπρος φοβούνται ελληνοτουρκικό πόλεμο και διαψεύδουν ότι υφίσταται απειλή - Eκτός ελέγχου ο Ρ.Τ.Ερντογάν με ιστορική δήλωση

Απίστευτα πράγματα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες με τον Ρ.Τ.Ερντογάν εκτός ελέγχου, το Υπουργείο Άμυνας της Κύπρου να προσπαθεί να καθησυχάσει τους πολίτες λέγοντας ότι δεν υφίσταται περίπτωση ελληνοτουρκικού πολέμου, "Δεν πρέπει να μας ανησυχούν οι προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας" είπε χαρακτηριστικά.  Σε επικοινωνία κυπριακής και ελληνικής Κυβέρνησης επαναβεβαιώθηκε ότι δεν υφίσταται ενδεχόμενο ελληνοτουρκικής σύρραξης.

Φοβικά σύνδρομα; Γιατί κάποιος πρέπει να ζει σε άλλο κόσμο και να μην έχει μελετήσει την Τουρκία εδώ και δεκαετίες. Το Casus Belli το ξέχασαν;

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προέβη σε μία περίεργη ιστορική δήλωση-παρομοίωση σε ομιλία του στην κεντρική επιτροπή του κόμματός του στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της 15ης Ιουλίου, λέγοντας ότι:

«αυτό που στόχευαν όλες οι ξένες δυνάμεις από τα Δαρδανέλια και μετά ξεκινώντας από τη Σμύρνη μέχρι την Άγκυρα, καταλαμβάνοντας τη χώρα μας, το ίδιο προσπάθησαν και στις 15 Ιουλίου οι πραξικοπηματίες», υπονοώντας ότι οι Έλληνες και οι πραξικοπηματίες προσπάθησαν να καταστρέψουν κατά τον ίδιο τρόπο την Τουρκία.

Και συνεχίζοντας το παραλήρημα σημείωσε ότι:

«το τουρκικό έθνος έναν αιώνα μετά τα Δαρδανέλια και τον πόλεμο της Ανεξαρτησίας θυμήθηκε ξανά και με πιο δυναμικό τρόπο την ταυτότητά του και ξαναήρθε σε επαφή με το ένδοξο παρελθόν του. Ο στόχος των πραξικοπηματιών, χρησιμοποιώντας σύγχρονα όπλα, προκειμένου να επιβληθούν στο έθνος, ήταν να αδειάσουν τους δρόμους και τις πλατείες και να αναλάβουν τη διαχείριση της χώρας. Αλλά δεν τα κατάφεραν γιατί το έθνος δεν σταμάτησε μπροστά από τα τανκς, ίσα ίσα ανέβηκε πάνω σε αυτά».

Kύπρος και Ελλάδα "ψάχνονται" (;)

Δεν υφίσταται απειλή ελληνοτουρκικού πολέμου και λανθασμένα, καλλιεργείται η εντύπωση για μια τέτοια πιθανότητα, δήλωσαν καλά πληροφορημένες πηγές.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο ελληνοτουρκικής σύρραξης κάτι το οποίο επαναβεβαιώθηκε σε επικοινωνία κυπριακής και ελληνικής Κυβέρνησης.

Εδώ και αρκετές ημέρες, αρμόδιοι υπουργοί (ΥΠΑΜ, ΥΠΕΞ, ΥΠΕΜΠ κλπ) επισημαίνουν τον περιττό θόρυβο που δημιουργείται και συντηρείται από διάφορα ΜΜΕ και δη σε ελλαδικά αναφορικά με τις πολεμικού τύπου κορώνες, επισημαίνοντας ότι από προχθές που βρέθηκε στο πεδίο-στόχο "Ονισήφορος Δυτικό - 1" του τεμαχίου "11" της κυπριακής ΑΟΖ δεν έχει υπάρξει η οποιαδήποτε απειλή στον ορίζοντα, ενώ δεν έχει προκύψει η οποιαδήποτε παρενόχληση.

Εκ παραλλήλου, το πρωί ο ΥΠΕΜΠ, Γιώργος Λακκοτρύπης επεσήμανε από το ΡΙΚ ότι η υπερβολική υπερέκθεση γεγονότων και δεδομένων αναφορικά με την γεώτρηση της TOTAL μόνο ζημία προκαλεί, καθώς αναγκάζει την πλευρά μας να υπεισέλθει στο παιχνίδι εντυπώσεων και προκλήσεων που αποπειράται να παίξει η Άγκυρα στην περιοχή, η οποία ναι μεν αποστέλλει το ερευνητικό σκάφος Barbaros και 3 φρεγάτες και πιθανότατα ένα υποβρύχιο στην Κύπρο, ωστόσο αυτά πλέουν στην βόρεια πλευρά της μεγαλονήσου, αποφεύγοντας χαρακτηριστικά να εισέλθουν στην νότια πλευρά της κυπριακής ΑΟΖ, όπου πέριξ της γεώτρησης του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού έχει δημιουργηθεί ένας προστατευτικός κλοιός πολεμικών σκαφών από τις ΗΠΑ, την Γαλλία, την Ελλάδα και το Ισραήλ, με ο, τι συνεπάγεται αυτό για τις τουρκικές ιαχές και απειλές.

Ο κ. Λακκοτρύπης τόνισε πως η καλύτερη απάντησή μας στους τουρκικούς λεονταρισμούς δίδεται εμπράκτως και σε πραγματικό χρόνο στην θάλασσα.

ΥΠΑΜ: Δεν πρέπει να μας ανησυχούν οι προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας

Οι κινήσεις της Τουρκίας σε σχέση με την έναρξη των γεωτρήσεων της TOTAL είναι αναμενόμενες και δεν πρέπει να μας ανησυχούν, δηλώνει ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαϊδης, υπογραμμίζοντας πως η Ε.Φ. παρακολουθεί την κατάσταση, αλλά δεν εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον η αναπαραγωγή κλίματος έντασης.

Σε δηλώσεις στη Λεμεσό, ο κ.Φωκαϊδης είπε πως οι κινήσεις της Τουρκίας "είναι συνήθεις, τις έχουμε δει και σε προηγούμενες γεωτρήσεις και είναι εντός των προβλέψεων", ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, για όσο θα συνεχίζεται η γεώτρηση, να συνεχιστούν οι προκλήσεις ή να γίνει προσπάθεια δημιουργίας κλίματος έντασης.

Την ίδια ώρα διαμήνυσε πως " δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να παρασυρθούμε, είτε στη δημιουργία είτε στην αναπαραγωγή ενός κλίματος έντασης, που στόχος του δεν είναι άλλος παρά η ματαίωση, η αναβολή των ενεργειακών μας σχεδιασμών".

"Συνεπώς, πράττουμε αυτό το οποίο πρέπει να πράξουμε. Δεν είναι προς όφελος των εθνικών μας συμφερόντων η στρατικοποίηση του όλου ζητήματος, παρακολουθούμε στενά την κατάσταση, εφαρμόζουμε τα σχέδια για τα οποία έχουμε εκπαιδευτεί να εφαρμόζουμε, συνεργαζόμαστε με όλους τους ενδιαφερόμενους και παραμένουμε με σοβαρότητα και ψυχραιμία προσηλωμένοι στον εθνικό στόχο, που είναι η υλοποίηση, η ολοκλήρωση των ενεργειακών μας σχεδιασμών", συμπλήρωσε.

Σε σχόλιο πως οι πολίτες ανησυχούν από τις τουρκικές προκλήσεις, ο Υπουργός Άμυνας τόνισε πως "δεν υπάρχει λόγος είτε ανησυχίας είτε πανικού" και εξέφρασε τη θέση πως "το συντομότερο που θα σταματήσουμε καθημερινά να ασχολούμαστε με το τι συμβαίνει στο γεωτρύπανο, τόσο στο καλύτερο".

Σήμερα (14.05.2017) εξέδωσε νέα ανακοίνωση το τουρκικό ΥΠΕΞ σχολιάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τη στάση της Άγκυρας και τις συνεχιζόμενες προκλήσεις από την πλευρά της Τουρκίας.

"Επιστρέφουμε τους χαρακτηρισμούς του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, εάν αυτοί αληθεύουν, τους οποίους και ανέφερε στην συνέντευξη τύπου στην Θεσσαλονίκη στις 13 Ιουλίου. Είναι ανάρμοστες οι εκφράσεις που χρησιμοποιήθηκαν σχετικά με τη χώρα μας. Τέτοιες εκφράσεις δεν αρμόζουν ούτε στο πρόσωπο και ούτε στο αξίωμα του πρωθυπουργού Τσίπρα. Με αυτή την αφορμή εκφράζουμε και επαναλαμβάνουμε την προσδοκία μας από τους αρμόδιους στην Ελλάδα να τηρούν υπεύθυνη στάση για τα θέματα που αφορούν και την χώρα μας" αναφέρει η ανακοίνωση.

Αξίζει να σας υπενθυμίσουμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει: Αποτελεσματικός σκύλος δεν είναι αυτός που γαβγίζει. Όταν φωνάζεις και δημιουργείς φασαρία δεν κάνεις καλό ούτε στα σχέδια σου, ούτε μπορεί να πετύχεις πολλά. Η Άγκυρα να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις απαιτήσεις του. Είμαστε πάντα έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα κυρίαρχα δικαιώματα μας".

Ο φυσικός πλούτος της Κύπρου ανήκει στο λαό της απαντά το κυπριακό ΥΠΕΞ

Ο φυσικός πλούτος της Κύπρου ανήκει στο λαό της, επαναλαμβάνει το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας σε απάντησή του σε χθεσινή ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.

«Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας επαναλαμβάνει την πολλάκις εκφρασθείσα θέση ότι ο φυσικός πλούτος της Κύπρου ανήκει στον λαό της Κύπρου. Μάλιστα, αυτή τη στιγμή εξετάζεται στη Βουλή των Αντιπροσώπων νομοσχέδιο για τη δημιουργία ενός Εθνικού Ταμείου Επενδύσεων, στο οποίο θα κατατίθενται τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες, ‘προς όφελος όλων των Κυπρίων’, όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο», σημειώνει το ΥΠΕΞ.

Προσθέτει ότι η γεώτρηση στο ερευνητικό τεμάχιο 11 είναι διερευνητικού χαρακτήρα και συνεπώς το αποτέλεσμά της θα πρέπει να ενδιαφέρει και την τ/κ κοινότητα, εφόσον το όφελος από τη μελλοντική αξιοποίηση του υποθαλάσσιου πλούτου της χώρας θα είναι κοινό.

Σημειώνει παράλληλα πως οι οποιεσδήποτε τουρκικές αξιώσεις θα πρέπει να είναι συμβατές με τις πρόνοιες του διεθνούς δικαίου και η Τουρκία θα πρέπει να ενεργεί καλή τη πίστει και εντός του πλαισίου της διεθνούς νομιμότητας.

«Το διεθνές δίκαιο αναφέρει τι είδους ενέργειες προνοούνται σε αυτές τις περιπτώσεις και ασφαλώς το να καταφεύγει ένα κράτος στην πολιτική της κανονιοφόρου για επιβολή των θέσεών του δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτές», αναφέρεται.

Σημειώνει τέλος, ότι ο πραγματικός λόγος για τον οποίο έμεινε χωρίς αποτέλεσμα η διαδικασία των διαπραγματεύσεων είναι η διαρκής επιθυμία της Τουρκίας να ελέγχει πλήρως και να παρεμβαίνει στο νησί όποτε η ίδια θεωρεί σκόπιμο, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα τα δήθεν συμφέροντα των Τ/κ.

https://www.youtube.com/watch?v=_QCtibKHsZo

https://www.youtube.com/watch?v=B8CuBjSVGwQ

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...