Κόσμος

Ρώσοι διπλωμάτες απελάθηκαν στην Μολδαβία διότι στρατολογούσαν εκατοντάδες Τουρκογενείς Γκαγκαούζους κατά της Ουκρανίας

Οι υπηρεσίες ασφαλείας της Μολδαβίας ανακοίνωσαν μόλις σήμερα ότι πέντε Ρώσοι διπλωμάτες  απελάθηκαν από την χώρα με την κατηγορία της  κατασκοπείας αλλά και της στρατολόγησης μαχητών  για επιχειρήσεις στην  γειτονική Ουκρανία, ανέφερε κυβερνητική πηγή και δύο διπλωματικές πηγές στο Reuters.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Μολδαβίας εκτιμούν ότι οι τουρκογενείς Γκαγκαούζοι μαχητές που στρατολογήθηκαν είχαν πρώτα αποσταλεί σε ειδικό στρατόπεδο εκπαίδευσης στην περιοχή Ροστόφ της νότιας Ρωσίας, σύμφωνα με πηγές.

Η Ρωσία χρησιμοποιεί τουλάχιστον δύο στρατόπεδα στο Ρόστοφ για να εκπαιδεύσει εθελοντές για μάχες στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Reuters από τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Ένας πρώην μέλος μιας ρωσικής μονάδας πυροβολικού στρατού δήλωσε στο Reuters ότι είδε περίπου 200 ανθρώπους με καμουφλάζ και όχι ρωσικές στρατιωτικές στολές, που βρίσκονταν σε στρατόπεδο κοντά στον  ρωσικό στρατό κατά τη διάρκεια των μαχών  στην ανατολική Ουκρανία.

Η Μολδαβία, ένα πρώην σοβιετικό κράτος είναι εδώ και πολύ καιρό είναι το επίκεντρο μιας ανελέητης κόντρας μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, απέλασε τους διπλωμάτες στις 29 Μαΐου 2017. Η κυβέρνηση δεν εξήγησε την απόφαση με τον πρωθυπουργό Pavel Filip να δηλώνει μόνο ότι η κυβέρνησή του είχε  «αιτιολογικό».

Σύμφωνα με τις πηγές, οι οποίες φέρονται να γνωρίζουν  καλά την υπόθεση, οι πέντε Ρώσοι εκδιώχθηκαν λόγω δραστηριοτήτων τους ως μυστικοί πράκτορες της στρατιωτικής υπηρεσίας  πληροφοριών GRU.

Οι Μολδαβοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι οι Ρώσοι στρατολογούσαν τουρκογενείς Γκαγκούζους  μαχητές , που ζουν στην  αυτόνομη περιοχή στο νότο και αποτελούν τουρκικό φύλο το οποίο  αντιτίθεται στην ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγή της κυβέρνησης της Μολδαβίας και  διπλωματικές πηγές στην πρωτεύουσα Κισινάου οι οποίες μίλησαν υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας του θέματος, δεν  ανέφεραν πώς οι Ρώσοι στρατολογούσαν τους μαχητές, πόσους είχαν  προσλάβει  ή ποιος ήταν ο λόγος  της πρόσληψής τους.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε να σχολιάσει. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν απάντησε σε αιτήματα για σχόλια.

Ερωτηθείς κυβερνητικός αξιωματούχος από το Reuters αν οι πέντε Ρώσοι ήταν αξιωματικοί της GRU, ο  εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Μολδαβίας δήλωσε ότι ήταν διπλωμάτες και αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Μολδαβίας εκτιμούν ότι οι τουρκογενείς Γκαγκαούζοι μαχητές που στρατολογήθηκαν είχαν πρώτα αποσταλεί σε ειδικό στρατόπεδο εκπαίδευσης στην περιοχή Ροστόφ της νότιας Ρωσίας, σύμφωνα με πηγές.

Είναι ωστόσο γνωστό ότι οι εθελοντές για να πολεμήσουν στην Ουκρανία εκπαιδεύονταν παράλληλα με το ρωσικό στρατό στην περιοχή του Ροστόφ .

Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ  μαχητές που προορίζονται για την ανατολική Ουκρανία εκπαιδεύονταν επίσης στο στρατόπεδο πυροβολικού  Kadamovsky στο Ρόστοφ.

Οι τρεις πηγές ανέφεραν ότι πληροφορίες για τους Γκαγκαούζους που πολεμούν στην ανατολική Ουκρανία ήταν  σε γνώση των μολδαβικών αρχών και της κρατικής υπηρεσίας ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU).

Βέβαια οι Ουκρανοί δεν κάνουν λόγο για την λεγεώνα των ξένων που συγκεντρώνεται στην χώρα κάθε μέρα , ενώ το ΝΑΤΟ ετοιμάζει επίθεση με μισθοφορικά στρατεύματα.

Η ουσία είναι όμως ότι οι σχέσεις μεταξύ Μολδαβίας και Ρωσίας έχουν χτυπήσει «κόκκινο» λόγω σειράς φιλοδυτικών κυβερνήσεων στην εξουσία. Η Ρωσία σταμάτησε τις εισαγωγές μολδαβικών προϊόντων σε αντίποινα της υπογραφής των Μολδαβών εμπορικής και πολιτικής συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση .

Αλλά η Μόσχα  έχει δημιουργήσει άμεσους δεσμούς με την αυτόνομη περιοχή των  Γκαγκαούζων .

Η Ιρίνα Βλάχ, η οποία  εξελέγη κυβερνήτης της Γκαγκαουζίας τον Μάρτιο του 2015 έχει  στενές σχέσεις με τη Ρωσία, ενώ επισκέφθηκε το Κρεμλίνο τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους και παρέστη σε δεξίωση που φιλοξενήθηκε από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

"Ο λαός της Γκαγκαουζίας βλέπει τη Ρωσία με αγάπη", δήλωσε η Βλάχ στη δεξίωση.

Το παιχνίδι όμως αφορά εκτός της χώρα και την Υπερδνειστερία που αποτελεί το επόμενο σημείο τριβής Ρωσίας και ΝΑΤΟ και θα έχει πολλά επεισόδια η περιοχή η οποία είναι στόχος των δύο υπερδυνάμεων.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...