Κόσμος

Δημοσιογράφος ο δράστης της επίθεσης στην Παναγία των Παρισίων - Άνθρωπος «υπεράνω υποψίας»

Ένας άνθρωπος υπεράνω υποψίας φαίνεται πως είναι ο δράστης της χθεσινής επίθεσης στην Παναγία των Παρισίων, από την οποία τραυματίστηκε ένας αστυνομικός, ο οποίος δέχθηκε χτύπημα με σφυρί.

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Le Parisien, που δημοσιεύει φωτογραφία του σε αποκλειστικότητα, ο συλληφθείς σπούδασε και δούλεψε ως δημοσιογράφος στη Σουηδία και στη συνέχεια πήγε στη Γαλλία ως φοιτητής.

Ο Φαρίντ Ι., ο οποίος επίσης τραυματίστηκε από τα πυρά των Γάλλων αστυνομικών και νοσηλεύεται φρουρούμενος, ήταν δημοσιογράφος στη Σουηδία και είχε καταγραφεί ως ανεξάρτητος δημοσιογράφος, από το 2008, στην Ουψάλα, στο κέντρο της χώρας. Εμφανιζόταν ως ειδικός στα θέματα «ανάπτυξης, δημοκρατίας και δικαιωμάτων του ανθρώπου», σύμφωνα με το μέσο στο οποίο εργαζόταν στην Σουηδία.

Οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας ανακοίνωσαν ότι ο 40χρονος δεν ήταν γνωστός στις Αρχές.

Σύμφωνα με την σουηδική «Expressen», ο Φαρίντ Ι. ήταν παντρεμένος από το 2005 με Σουηδέζα. Είχε φύγει από την Σουηδία και πήγε στην Αλγερία το 2013. Ωστόσο, η τελευταία του γνωστή διεύθυνση ήταν σε ένα προάστιο της Στοκχόλμης.

Σπούδασε δημοσιογραφία σε πανεπιστήμιο της Ουψάλα, από το 2009 έως το 2011 και πήρε το πτυχίο του το 2011. Ακόμα και σήμερα πολλά από τα άρθρα του υπάρχουν «ανεβασμένα» στο μέσο που εργαζόταν.

Τον Μάρτιο του 2008, ο Φαρίντ δημοσίευσε ένα άρθρο στην επιθεώρηση «Världshorisont», την οποία εκδίδει η Σουηδική Ομοσπονδία των Ηνωμένων Εθνών, ένας μη κερδοσκοπικός σύλλογος που δεν έχει καμία σχέση με τον ΟΗΕ. Το άρθρο του έχει τίτλο «Πόλεμος εναντίον της τρομοκρατίας: Επτά σκοτεινά χρόνια για τα δικαιώματα του ανθρώπου».

Στο εν λόγω άρθρο ο τρομοκράτης βασίζεται σε μια αναφορά του ΟΗΕ σχετικά με τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001, και ειδικά στην φυλάκιση ισλαμιστών ακτιβιστών στην αμερικανική βάση του Γκουαντάναμο, στην Κούβα.

Το 2009, μάλιστα, πήρε και βραβείο από την σουηδική θυγατρική της Κομισιόν για ένα άρθρο σχετικά με τις ανισότητες στην ιατρική περίθαλψη στη Σουηδία. Σε αυτό το άρθρο του, το οποίο δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 2009, ο τρομοκράτης καταγγέλλει ότι οι αιτούντες άσυλο και οι μετανάστες χωρίς χαρτιά είναι θύματα ανισοτήτων, επειδή εξαρτώνται από συλλόγους και ΜΚΟ για να θεραπευτούν. Έγραφε ότι είναι απαράδεκτη η μεταρρύθμιση που μείωνε τα δικαιώματά τους σε ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη.

Το 2010 έκανε ένα σεμινάριο στο δημόσιο ραδιόφωνο της Σουηδίας και έκανε ρεπορτάζ για τις ανισότητες που αντιμετωπίζουν οι ξένοι που κατοικούν στο Γκέτεμποργκ, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σουηδίας όπου ζουν πολλοί μετανάστες, οι οποίοι δεν μπορούν εύκολα να βρουν δουλειά, όπως έγραφε.

Σε ένα άλλο άρθρο που δημοσιεύτηκε το 2012 στο περιοδικό «Fjärde Världen», αφιερωμένο στους αυτόχθονες πληθυσμούς, παρουσιάζει τον εαυτό του ως Αλγερινό βερβερικής καταγωγής.
«Οι Αλγερινοί είναι ελαστικοί, γιατί είναι ένας λαός που γνώρισε μεγάλα βάσανα και φτώχεια την εποχή των αποικιών. Είναι επίσης αρκετά ευαίσθητοι και απλοϊκοί. Αυτό κατάλαβαν οι ριζοσπάστες ισλαμιστές και επωφελήθηκαν στις αρχές του 1990» γράφει.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, ο Φαρίντ Ι. έγραφε και στην καθημερινή τοπική εφημερίδα «Uppsala Nya Tidning», όπως δήλωσε ο αρχισυντάκτης του, Ρότζερ Μπέργκλουντ, στο σάιτ της εφημερίδας.

Χθες, μετά την επίθεση, ο ίδιος δήλωσε ότι είναι «στρατιώτης του χαλιφάτου του Ισλαμικού Κράτους».

Ο τρομοκράτης, από το 2014, είχε εγγραφεί στο πανεπιστήμιο της Λορένης, στη Γαλλία. Ο καθηγητής του δήλωσε ότι η πράξη του προκάλεσε μεγάλη έκπληξη: «Ηταν ένας άνθρωπος που δεν έπινε αλκοόλ, ήρεμος σαν πρόβατο [...] χιλιόμετρα μακριά από τα ισλαμικά ιδεώδη μίσους εναντίον της Δύσης» δήλωσε.

Ένας γείτονάς του στο διαμέρισμα του Cergy τον περιέγραψε ως «διακριτικό άνθρωπο».
«Δεν έμοιαζε καθόλου με ισλαμιστή, με μακριά γένια. Ντυνόταν με παντελόνι και σακάκι, ένα στιλ καθηγητή λυκείου. Ένας άνθρωπος υπεράνω υποψίας» δήλωσε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...