Κόσμος

Reuters: Η Βενεζουέλα έχει στην κατοχή της 5.000 πυραύλους MANPADS

Περίπου 5.000 ρωσικά βλήματα εδάφους αέρους (MANPADS) έχει στην κατοχή της η Βενεζουέλα, σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το Reuters. Πρόκειται για το μεγαλύτερο απόθεμα στη Λατινική Αμερική και αποτελεί λόγο ανησυχίας για τους αξιωματούχους των ΗΠΑ εν μέσω της αναταραχής που έχει ξεσπάσει στην χώρα.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας έχει χρησιμοποιήσει από καιρό την απειλή μιας "ιμπεριαλιστικής" εισβολής από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να δικαιολογήσει την ύπαρξη οπλοστασίου. Μεγάλο μέρος αυτού του οπλοστασίου είχε αγοραστεί από τη Ρωσία από τον προηγούμενο Πρόεδρο της Βενεζουέλας Hugo Chavez, του οποίου η θητεία διήρκεσε από το 1999 έως το θάνατό του το 2013.

Τα βλήματα, τα οποία τοποθετούνται στον ώμο, αποτελούν σοβαρή απειλή τόσο για εμπορικά όσο και για στρατιωτικά αεροσκάφη.

Σύμφωνα με έκθεση του Στρατού της Βενεζουέλας που επικαλείται το Reuters, η χώρα της Νότιας Αμερικής διαθέτει 5.000 πυραύλους του φορητού αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος (MANPADS) MAN-Portable Air Defense System, γνωστό και ως Igla-S.

Το έγγραφο πιθανότατα παρέχει τον ακριβέστερο αριθμό μέχρι σήμερα για το μέγεθος του οπλοστασίου. Τα δημόσια μητρώα καταγραφής όπλων επιβεβαιώνουν το μεγαλύτερο μέρος των αριθμών που παρουσιάζονται στο έγγραφο για τη Βενεζουέλα.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας και οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι δεν προχώρησαν σε κάποιο σχόλιο σχετικά με την έκθεση.

Ο διευθυντής της CIA, Mike Pompeo, εξέφρασε την ανησυχία του για τους πυραύλους κατά τη διάρκεια ακρόασης στη Γερουσία, παρότι τόνισε με σαφή τρόπο ότι δεν είχε αποδείξεις ότι είχαν πραγματοποιηθεί μεταφορές όπλων.

"Ο κίνδυνος είναι πραγματικός και σοβαρός, όχι μόνο στη Βενεζουέλα αλλά και στη Νότια Αμερική και την Κεντρική Αμερική", ανέφερε ο Pompeo. "Η κατάσταση στη Βενεζουέλα εξακολουθεί να επιδεινώνεται." Ο Maduro είναι όλο και πιο απελπισμένος”.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...