Κόσμος

Ισραήλ: Αιφνιδιαστικό «μαύρο» στην δημόσια τηλεόραση (βίντεο)


Δραστικά μέτρα για την αναδιάρθρωση της ισραηλινής κρατικής ραδιοτηλεόρασης με στόχο το χαμηλότερο κόστος εφαρμόζει στη χώρα του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπένζαμιν Νετανιάχου, κάτι ανάλογο με όσα είχαν γίνει στη χώρα μας το 2013 με την ΕΡΤ.

Από την Τρίτη το βράδυ, έπεσε "μαύρο" στην κρατική ραδιοτηλεόραση με τους δημοσιογράφους να ξεσπούν σε κλάματα κατά την μετάδοση του τελευταίου δελτίου ειδήσεων... Ψάλλοντας τον εθνικό ύμνο του Ισραήλ οι εργαζόμενοι του "Καναλιού 1" αποχαιρέτησαν τους τηλεθεατές και κατήγγειλαν το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, που θα ξανανοίξει τη Δευτέρα με λιγότερους όμως εργαζόμενους και με ιδιωτικές παραγωγές.

Οι παρουσιαστές του "Mabat LaHadashot" ("Μια ματιά στα νέα") στο "Channel One" διαμαρτυρήθηκαν για την άρνηση ενός αξιοπρεπούς αποχαιρετισμού μετά από 49 χρόνια στον αέρα.

Πρόσφατα, το ισραηλινό κοινοβούλιο ενέκρινε το κλείσιμο της κρατικής ραδιοτηλεόραση του Ισραήλ (IBA) η οποία θα αντικατασταθεί από μία νέα, μικρότερη σε μέγεθος, με το όνομα "Kan".

Η IBA ιδρύθηκε το 1948 και κατείχε το μονοπώλιο στις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές της χώρας μέχρι τη δεκαετία του 1990. Όπως και το BBC, χρηματοδοτήθηκε κυρίως από τέλη αδείας.

Το 2014, η κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ανακοίνωσε ότι η IBA θα αντικατασταθεί από έναν κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα, ο οποίος θα ήταν λιγότερο δαπανηρός.

Η αντιπολίτευση εξέφρασε την ανησυχία της ότι ο "Bibi" - όπως αποκαλούν τον Νετανιάχου τα ισραηλινά ΜΜΕ - παρεμβαίνει στο έργο των δημοσιογράφων με στόχο να χειραγωγήσει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Η δημιουργία της νέας ισραηλινής ραδιοτηλεόρασης είχε καθυστερήσει και σχεδόν εγκαταλείφθηκε τον περασμένο Μάρτιο.

Ο Νετανιάχου εξέταζε το ενδεχόμενο της κατάργησής της όμως ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ του ασκούσε ασφυκτικές πιέσεις για να προχωρήσει.

Όπως αναφέρει το BBC, αν και οι δημοσιογράφοι στον κρατικό φορέα ήξεραν ότι η "Kan" έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα, δεν περίμεναν να σταματήσουν οι τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές την Τρίτη το βράδυ...

Ο Ισραηλινός σχολιαστής Yaakov Ahimeir δήλωσε: «Μας ειδοποιούν δύο ώρες πριν βγούμε στον "αέρα" ότι αυτό είναι το τελευταίο δελτίο ειδήσεων. Τι είμαστε, εγκληματίες;».

Η ισραηλινή εφημερίδα "Haaretz" αναφέρει ότι 440 από τους συνολικά 1.050 εργαζομένους της IBA έχουν ήδη προσληφθεί από την νέα κρατική ραδιοτηλεόραση "Kan". Σύμφωνα με την ισραηλινή νομοθεσία, ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί σε 510.

https://www.youtube.com/embed/PaN-PqMVTGs

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...