Πατριαρχεία

Έφθασαν οι καμπάνες στο Βουκουρέστι για το «Τάμα» του Έθνους των Ρουμάνων (φωτογραφίες)

του Θωμά Αναστασιάδη
Με καθυστέρηση 133 χρόνων, το «Τάμα του Έθνους» των Ρουμάνων, σήμερα 2017 βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και οδεύει προς την αποπεράτωσή του. Οι Ρουμάνοι ήρωες, οι οποίοι θυσίασαν τη ζωή τους

για την υπεράσπιση του ρουμανικού λαού και την οργάνωσή τους σε ένα ανεξάρτητο κράτος, μετά τον πόλεμο Ανεξαρτησίας του 1877, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης προς τον θεό για την σωτηρία τους, ανάλαβαν,
ως τάμα του Έθνους, να κτίσουν περικαλλή εθνικό καθεδρικό ναό του Σωτήρος Χριστού, στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας.

Έτσι, το καλοκαίρι του 1884, ο βασιλιάς Κάρολος Α’ ψήφισε νόμο για να κτισθεί ο καθεδρικός ναός στο Βουκουρέστι, ο οποίος εξακολουθεί να είναι σε ισχύ, αλλά άρχισε να εφαρμόζεται μόνο μετά από 126 χρόνια, όταν στις 2 Σεπτεμβρίου 2010, εκδόθηκε η οικοδομική άδεια για την ανέγερση του νέου καθεδρικού ναού.

Ενώ οι εργασίες της αποπεράτωσης του ναού του Σωτήρος Χριστού, συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς στο Βουκουρέστι, για το «Τάμα του Έθνους των Ρουμάνων», έφθασαν οι έξι καμπάνες από την Αυστρία και βρίσκονται ήδη προσωρινά στο προαύλιο του ναού, μέχρι την οριστική τοποθέτησή τους στα καμπαναριά, εντός του έτους.

Κατασκευάστηκαν στο Τιρόλο, στο πάνω από 400 χρόνια ιστορικό χυτήριο GRASSMAYR του Innsbruck, και έφθασαν από την Αυστρία στην Ρουμανία στις 19-5-17 , μετά από ένα «ταξίδι» τεσσάρων ημερών .

Στην κατασκευή τους, πέραν των Τιρολέζων εργατών, έλαβε μέρος και ομάδα ειδικών: γλύπτες, cast, μουσικοί, κλειδαράδες, ξυλουργοί, χημικοί, ηλεκτρολόγοι.

Η πρώτη από τις έξι καμπάνες του Καθεδρικού ναού χύθηκε την Παρασκευή 11 Νοέμβριο 2016 (1) και οι υπόλοιπες πέντε τελείωσαν στις 21 Απριλίου 2017.

Η μεγάλη καμπάνα έχει βάρος 25 τόνους, η μεγαλύτερη καμπάνα στην Ευρώπη, (2) ενώ και οι έξι συνολικά, ζυγίζουν 32,5 τόνους {32.243 κιλά} (3).

Η εγγύησή τους είναι για 15 χρόνια αλλά το προσδόκιμο ζωής τους υπολογίζεται σε 400 χρόνια.

Στις επιφάνειές τους είναι χαραγμένο το οικόσημο του Πατριαρχείου, λαξευμένο ομοίωμα του ευλογούντος Πατριάρχη Δανιήλ και ανάγλυφη η επιγραφή <> .

Όπως δήλωσε πρόσφατα ο εκπρόσωπος του ρουμανικού Πατριαρχείου, κ.Βασίλειος Bănescu << Όλες οι επιγραφές , θα είναι αόρατες για τον καθένα, μετά την εγκατάστασή τους στον κολοσσιαίο Ναό, καθ’ όσον θα βρίσκονται σε ύψος 60 μέτρων.   Η κρούση των καμπανών θα ελέγχεται ηλεκτρονικά, έτσι ώστε τα decibels τους, να μην ενοχλούν κανέναν.   Ο εξαιρετικός ήχος της 1ης καμπάνας-γίγαντας θα ακούγεται σχεδόν σε όλο το Βουκουρέστι, αλλά μόνο στις μεγάλες γιορτές, ποτέ νωρίτερα από τις 7 το πρωί και τα παράθυρα του καμπαναριού θα έχουν ειδικές ρυθμιζόμενες περσίδες, για την κατεύθυνση του ήχου. >>

Οι εργασίες στο μεγάλο οικοδόμημα του Καθεδρικού Ναού του Σωτήρως Χριστού, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, και συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς, ώστε να είναι έτοιμος για τα εγκαίνια, που προσδιορίστηκαν για τις 30 Νοεμβρίου 2018.

Παρόμοιο «Τάμα του Έθνους» έκαναν και οι ομόδοξοί μας λαοί στην Ρωσία, Σερβία και Γεωργία. Και παρά την φτώχεια τους, κατάφεραν και έκτισαν καθεδρικούς ναούς, οι οποίοι λειτουργούν ήδη από χρόνια.

Στην «Μέκκα» του υπαρκτού σοσιαλισμού, αμέσως μετά την Περεστρόϊκα, οι ορθόδοξοι Ρώσοι, επανοικοδόμησαν στην Μόσχα, τον από τους μποσλεβίκους γκρεμησθέντα Ιερό Ναό του Σωτήρος Χριστού.

Οι Σέρβοι έκτισαν στο Βελιγράδι τον τεράστιο Ναό του Αγ.Σάββα, προς τιμήν του ομώνυμου προστάτη τους, και οι Γεωργιανοί τὸν μεγαλοπρεπή Ι.Ναό της Αγίας Τριάδος στην Τιφλίδα.

Στην Ελλάδα το «Τάμα του Έθνους» παραμένει ανεκπλήρωτο εδώ και δυο αιώνες.

Το 1829 στην Δ’ Εθνοσυνέλευση, επί κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια, ο Θ.Κολοκοτρώνης και όλοι οι ήρωες και αγωνιστές αποφάσισαν την ανέγερση ενός περίλαμπρου ναού <>, όπως έχει καταγραφεί στο Η΄ ψήφισμα.

Τελικά το «Τάμα» του Έθνους των Ελλήνων παραμένει απραγματοποίητο περίπου για 200 χρόνια.

(1) όπως δήλωσε ο μηχανικός και διευθυντής του εργοταξίου του καθεδρικού ναού κ.Βασίλειος Crăcăoanu, γιατί κατασκευάστηκε ημέρα Παρασκευή η 1η καμπάνα: Η Παρασκευή στην χριστιανική πίστη έχει μια σημαντική έννοια, επειδή είναι η θυσία του Ιησού Χριστού την επομένη της Σταύρωσής του.

Ο Σταυρός ήταν φτιαγμένος από ξύλα των τριών δέντρων: κέδρο, πεύκο, κυπαρίσσι. Ο Αδάμ ήταν θαμμένος στην σκιά των τριών αυτών δέντρων, και η Κιβωτός του Νώε χτίστηκε από τα ίδια ξύλα.

(2) υπάρχουν μεγαλύτερες στην Ρωσία αλλά είναι εκτός λειτουργίας.

(3) οι 32 καμπάνες στο Ρωσικό Μοναστήρι Αγ.Όρους ζυγίζουν 20 τόνους, και το καμπαναριό του καθεδρικού ναού Αγίου Πέτρου Κολωνίας ζυγίζει 24 τόνους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...