Κόσμος

Οι ιρακινές κυβερνητικές δυνάμεις έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους το 75% της δυτικής Μοσούλης

Οι ιρακινές κυβερνητικές δυνάμεις έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους το 75% της δυτικής Μοσούλης, ενώ οι οδομαχίες με τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS) συνεχίζονται αμείωτες.

Ο Χοσάμ Αλ Αμπάρ, μέλος του Αστυνομικού Συμβουλίου της επαρχίας της Νινευή, δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι δυνάμεις ασφαλείας ελέγχουν πλέον το 75% της δυτικής Μοσούλης.

Η Μοσούλη διατρέχεται από τον ποταμό Τίγρη που τη χωρίζει σε ανατολική και δυτική Μοσούλη. Η ανατολική Μοσούλη απελευθερώθηκε πλήρως στα τέλη Ιανουαρίου 2017 και στα μέσα Φεβρουαρίου ξεκίνησε η μάχη για την απελευθέρωση και της δυτικής μεριάς της πόλης.

Οι ιρακινές δυνάμεις έχουν επικεντρώσει τις προσπάθειές τους στην πολιορκία της Παλιάς Πόλης της Μοσούλης και στην απελευθέρωση του ιστορικού Μεγάλου Τζαμιού Νούρι Αλ Καμπίρ, από το οποίο ο Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι ανακήρυξε το καλοκαίρι του 2014 το «χαλιφάτο» του στα εδάφη που είχε καταλάβει η οργάνωση στη Συρία και στο Ιράκ.Πληροφορίες tribune.gr

Ο ιρακινός στρατός θα επιχειρήσει να απελευθερώσει το τζαμί επιτιθέμενος με ελεύθερους σκοπευτές, χειροβομβίδες και επιθετικά τυφέκια. Δεν θα χρησιμοποιηθούν στη μάχη πυροβολικό ή αεροπορικοί βομβαρδισμοί για να αποφευχθούν απώλειες αμάχων.

Οι τζιχαντιστές κρατάνε χιλιάδες κατοίκους της Μοσούλης ομήρους χρησιμοποιώντας τους ως ανθρώπινες ασπίδες.

Η Μοσούλη είναι η πρωτεύουσα της βορειοδυτικής επαρχίας Νινευή του Ιράκ. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Μεσοποταμίας.

Το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) κατέλαβε τη Μοσούλη τον Ιούνιο του 2014.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...