Ελληνοτουρκικά

Εκτός ελέγχου ο Ρ.Τ.Ερντογάν: Νατοϊκή «σφαλιάρα» στην Τουρκία αλλά...τουρκικό πολεμικό πλοίο έκοβε βόλτες στο λιμάνι του Αγαθονησίου - Σουρωτήρι ο εθνικός εναέριος χώρος μας - Αυξήθηκαν κατακόρυφα οι αερομαχίες



Κανονική "σφαλιάρα" έδωσε το ΝΑΤΟ μέσω του γγ της συμμαχίας στις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό θέλοντας να "χαλιναγωγήσει" τον "ατίθασο" Ερντογάν. Φαίνεται όμως ότι ο Ερντογάν δεν υπακούει πλέον ούτε σε ΕΕ αλλά ούτε και στο ΝΑΤΟ.

Πριν λίγο αποκαλύφθηκε νέο περιστατικό που δείχνει στοχοποίηση του Αγαθονησίου και ποιοτική κλιμάκωση καθώς τουρκικό πολεμικό πλοίο έκοβε βόλτες στο λιμάνι του νησιού.

Παράλληλα σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι αερομαχίες με τουρκικά μαχητικά με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το μέλλον από κάποιο λάθος...

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε την Τουρκία ότι πρέπει να σεβαστεί πλήρως τη νόμιμη διαδικασία και το διεθνές δίκαιο σε μια υπενθύμιση για το θέμα του Αγαθονησίου ενώ η Άγκυρα συνεχίζει να κάνει μαζικές συλλήψεις μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016.

Αυτό αφορά και υπόμνηση στην Τουρκία με «έμμεσο τρόπο» να σταματήσει τις διεκδικήσεις ελληνικών νησιών προκαλώντας την οργή του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος σαφώς και δεν συμπαθεί τον Τούρκο Σουλτάνο.

Η Άγκυρα το έχει γενικά « παραξηλώσει» το τελευταίο διάστημα με τις προκλήσεις κατά της Ελλάδος  , σε μια περιοχή που οι ΗΠΑ πλέον κινούνται όλο και πιο συχνά με ισχυρή ναυτική παρουσία , ελέω των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Η αναφορά του   Γ. Στόλτενμπεργκ άλλωστε στο διεθνές δίκαιο είναι ενδεικτική και καλύπτει όλους τους τομείς.

Την ώρα που η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση με φόντο το ακριτικό Αγαθονήσι, οι τουρκικές προκλητικότητες δεν έχουν τελειωμό στο Αιγαίο.

Σε κατάσταση ετοιμότητας βρίσκονται Αθήνα και Λευκωσία για την αντιμετώπιση της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας. Η μαζική δέσμευση περιοχών σε Ελλάδα και Κύπρο με παράνομες ΝΑVTEX και ΝΟΤΑΜ από την Τουρκία προϊδεάζει για θερμή περίοδο σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Με πρόσχημα την άσκηση οι Τούρκοι έστειλαν μαζικά ελικόπτερα και αεροπλάνα παραβιάζοντας τον ελληνικό εναέριο χώρο.

Ένας σχηματισμός τεσσάρων τουρκικών F-16 (τα δύο οπλισμένα) παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο σήμερα ενώ τρία αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235 και δέκα ελικόπτερα που συμμετείχαν σε τουρκική προάσκηση Έρευνας και Διάσωσης πραγματοποίησαν 11 παραβάσεις Κανόνων Εναερίου Κυκλοφορίας στο βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο. Στο σημερινό τουρκικό "σώου" έλαβε μέρος κι ένα ακόμη ελικόπτερο (σύνολο 11 ε/π).

Για την αναχαίτιση των τουρκικών μαχητικών σηκώθηκαν τρία ζεύγη ελληνικών F-16 -δύο από την Λήμνο και δύο από την Αγχίαλο.

Δείτε το βίντεο του ΑΝΤ1.


ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΙΓΑΙΟ

Υπενθυμίζουμε την στρατηγική της διαρκούς κλιμακούμενης έντασης έχει επιλέξει η Άγκυρα απέναντι στην Αθήνα, ακόμη και μετά το δημοψήφισμα, αν και η ελληνική πλευρά περίμενε σχετική ηρεμία μετά τις κάλπες.

Η Τουρκία βάφτισε τουρκικό έδαφος το Αγαθονήσι ενώ το ΚΥΣΕΑ στην Αθήνα συνεδρίασε υπό τον Αλέξη Τσίπρα και στο επίκεντρο βρέθηκε η Τουρκία.

Λίγα μόλις εικοσιτετράωρα μετά τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Φικρί Ισίκ, ο οποίος ισχυρίστηκε πως το Αγαθονήσι ανήκει στην Τουρκία, ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ, προχώρησε σε νέα προκλητική κίνηση και χαρακτήρισε το Αγαθονήσι τουρκικό έδαφος, ενώ επιτέθηκε και στον Έλληνα υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο.

Πιο συγκεκριμένα ο Τσελίκ δήλωσε στην τουρκική εφημερίδα Milliyet, πως "ο Έλληνας υπουργός δεν είναι «κάποιος που πρέπει να τον πάρουμε σοβαρά. Δεν φέρει το ειδικό βάρος που πρέπει να έχουν οι πολιτικοί». Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Έλληνα υπουργού στο Αγαθονήσι το Πάσχα, δήλωσε «Το Αγαθονήσι ανήκει στην Τουρκία. Είναι τουρκικό έδαφος. Θα πρέπει να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις».

Με μια ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση, στην οποία γίνεται λόγος για κατηγορηματική καταδίκη, αλλά και καταγγελία στη Διεθνή Κοινότητα και τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ, απάντησε το υπουργείο Εξωτερικών στις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ για το καθεστώς του Αγαθονησίου.

«Η Τουρκία έχει το δικαίωμα να προστατευθεί και να  συλλαμβάνει όλους όσους θεωρεί εκείνη  ότι  ήταν πίσω από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, αλλά αυτό πρέπει να γίνει με πλήρη σεβασμό του κράτους δικαίου», δήλωσε ο Γ. Στόλτενμπεργκ καθώς έφθασε για συνάντηση υπουργών άμυνας της ΕΕ στη Βαλέτα .

«Αποδίδω εγώ μεγάλη σημασία σε αυτές τις αξίες και αυτό είναι ένα ζήτημα που συζητήσαμε με την τουρκική ηγεσία», πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι 'γείτονες"  μόνο στις 26 Απριλίου υλοποίησαν την κράτηση περισσότερων από 1.000 ανθρώπων και έθεσεσε διαθεσιμότητα  πάνω από 9.000 αστυνομικούς σε εκτεταμένες νέες συλλήψεις εναντίον εικαζόμενων υποστηρικτών του Ισλαμιστή ιεροκύρηκα Φ.Γκιουλέν που κατηγορείται ως εγκέφαλος  για το  πραξικόπημα .

Ο Ερντογάν κέρδισε  το δημοψήφισμα για τις συνταγματικές τροποποιήσεις που πραγματοποίησε στις 16 Απριλίου, οδηγώντας στην μετάβαση του καθεστώτος της προεδρικής δημοκρατίας , προκαλώντας αυξημένες ανησυχίες στην Ευρώπη σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα .

https://www.youtube.com/watch?v=9djwl5C0JpA

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...