Κόσμος

Κι όμως το FBI παρακολουθούσε τον πύργο Τραμπ το 2013 - Όχι όμως τον ίδιο

Εδώ και εβδομάδες ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ωρύεται ότι ο προκάτοχός του στο αξίωμα, Μπαράκ Ομπάμα, είχε διατάξει να βάλουν κοριούς στον ουρανοξύστη του στο Μανχάταν στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Ο Τραμπ επιμένει στους ισχυρισμούς του, αν και δεν βρήκαν καμία ένδειξη οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες που ερεύνησαν την υπόθεση.

Όπως όμως αποκαλύπτει το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC News το FBI είχε όντως στήσει δίκτυο παρακολούθησης σε τμήματα του Trump Tower στη Νέα Υόρκη.

Μόνον που η επιχείρηση αυτή, που διήρκεσε συνολικά δύο χρόνια, δεν είχε καμία σχέση με την προεκλογική μάχη του Τραμπ, καθώς ολοκληρώθηκε το 2013.

Στο στόχαστρο της επιχείρησης εκείνης ήταν Ρώσοι μαφιόζοι που είχαν νοικιάσει διαμερίσματα στον ουρανοξύστη του μεγιστάνα του real estate, απ’ όπου οργάνωναν ξέπλυμα χρήματος προερχόμενου από παράνομα στοιχήματα και τζόγο.

Οι έρευνες οδήγησαν τότε στην απαγγελία κατηγοριών σε πάνω από 30 υπόπτους, για «διεθνές ξέπλυμα χρήματος, παράνομα αθλητικά στοιχήματα και εκβιασμό».

Απ’ αυτή την είσοδο μπαινόβγαιναν οι Ρώσοι μαφιόζοι. Από την εκλογή του Τραμπ και μετά ο ουρανοξύστης του στο Μανχάταν φρουρείται επιμελώς.

Ο «μικρός Ταϊβανέζος»

Μεταξύ των υπόπτων ήταν κι ο Ρώσος Αλιμζάν «Ταϊβαντσίκ» Τοχτακουνώφ, ο επονομαζόμενος και «μικρός Ταϊβανέζος», λόγω των ασιατικών χαρακτηριστικών του. Ο 68χρονος ήταν στο στόχαστρο των Αμερικανών από το 2002, όταν τον είχαν κατηγορήσει ότι λάδωσε τους κριτές στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες για να ψηφίσουν τους Ρώσους πατινέρ.

O Ρώσος Αλιμζάν «Ταϊβαντσίκ» Τοχτακουνώφ, ο επονομαζόμενος και «μικρός Ταϊβανέζος»

Ιταλικό δικαστήριο τον αθώωσε σε εκείνη την υπόθεση και αρνήθηκε να τον εκδώσει στις ΗΠΑ

Τον Απρίλιο του 2013, όταν απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες για το ξέπλυμα χρήματος, η Interpol τον συμπεριέλαβε στη λίστα καταζητούμενων. Αλλά τέσσερις μήνες αργότερα ο Τοχτακουνόφ εθεάθη στη Μόσχα, στο διαγωνισμό της Μις Υφήλιος, κοντά στον Τραμπ, ο οποίος είχε πουλήσει τα δικαιώματα για το διαγωνισμό εκείνης της χρονιάς σ’ έναν Ρώσο δισεκατομμυριούχο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ και η Μις Βενεζουέλα, Γκαμπριέλα Ίσλερ το 2013 στη Μόσχα

Οι αμερικανικές αρχές υποψιάζονται ότι οι Ρώσοι μαφιόζοι έφεραν παράνομα στις ΗΠΑ 50 εκατομμύρια δολάρια απ’ τη Ρωσία, την Ουκρανία και την Κύπρο.

Κάποια μέλη του κυκλώματος εργάζονταν στον 63ο όροφο του Trump Tower, μόλις τρία πατώματα κάτω απ’ τα διαμερίσματα του Ντόναλντ Τραμπ.

Μια απ’ τις κεφαλές της σπείρας ήταν ο παίκτης πόκερ Βαντίμ Τρίντσερ, ο οποίος διέμενε στον ουρανοξύστη του Τραμπ και ομολόγησε την ενοχή του στη διάρκεια της δίκης κατά του οργανωμένου εγκλήματος. Καταδικάστηκε σε πενταετή φυλάκιση και τον ερχόμενο Ιούλιο αναμένεται να αποφυλακιστεί.

To FBI υπέκλεψε πολυάριθμα τηλεφωνήματα. Σ’ ένα απ’ αυτά ο Τρίντσερ απείλησε έναν άνδρα που του χρωστούσε 50.000 δολάρια, ότι θα του στείλει έναν «εισπράκτορα» ονόματι Μαξίν, ο οποίος θα τον βασανίσει και «θα τον φυτέψει» αν δεν του δώσει τα λεφτά.

Ο Τραμπ κι η Ρωσία

Το περασμένο φθινόπωρο ένας εκπρόσωπος του Τραμπ ισχυρίστηκε ότι μεταξύ των πελατών του πρώην μεγιστάνα των ακινήτων ο αριθμός των Ρώσων δεν ήταν δυσανάλογα μεγάλος. Κάτι άλλο , ωστόσο, έδειξε η έρευνα του “ABC News”. Η δημοσιογραφική ομάδα του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου ερεύνησε τις καταχωρήσεις εκατοντάδων σελίδων στο κτηματολόγιο της Φλόριντα κι ανακάλυψε ότι ήταν τόσοι οι Ρώσοι πελάτες που νοίκιασαν ή αγόρασαν ακίνητα σε ουρανοξύστες που λειτουργούν με την επωνυμία του Τραμπ, ώστε οι κτηματομεσίτες της περιοχής κοντά στο Μαϊάμι την βάφτισαν «Μικρή Μόσχα».

Κι αυτό έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για δύο λόγους: πρώτον, επειδή οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών ερευνούν το ρόλο που καταγγέλλεται ότι έπαιξε η Ρωσία υπέρ του Τραμπ στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Και δεύτερον, επειδή ο Τραμπ υτποστηρίζει ότι δεν έχει επιχειρηματικές σχέσεις με τη Ρωσία.

Όσο για τον «μικρό Ταϊβανέζο»; Παρά το ένταλμα σύλληψης της Interpol ο Τοχτακουνόφ εμφανίζεται τακτικά σε πολυτελή εστιατόρια και άλλους δημόσιους χώρους στη Μόσχα. Κάποιο «αόρατο» χέρι τον προστατεύει προφανώς...

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...