Κόσμος

Ξηλώνεται το τουρκικό "πουλόβερ": Γεννήθηκε επίσημα το Κουρδιστάν δια χειρός ΗΠΑ - Μαχαιριά στον Ρ.Τ.Ερντογάν από Μεσούντ Μπαρζανί - Σφοδρές αντιδράσεις από Άγκυρα (βίντεο, εικόνες)


Toυ Κώστα Κομποθέκρα

Ραγδαίες εξελίξεις έχουμε και ίσως επιβεβαιωθεί ο πρώην σύμβουλος του Πενταγώνου, Michael Rubin, ο οποίος προέβλεψε εμφύλιο και μόνιμη διχοτόμηση για την Τουρκία εντός του 2017. Το πρώτο βήμα έγινε και έρχεται δια χειρός ΗΠΑ από το Ιράκ. To Kιρκούκ έγινε και επίσημα Κουρδιστάν!

Έχουμε σφοδρές αντιδράσεις από την Τουρκία η οποία έβγαλε τους Τουρκμένους στους δρόμους για διαδηλώσεις και αναμένεται να κλιμακώσει τις αντιδράσεις. Η κίνηση αυτή σχετίζεται άμεσα με τις κινήσεις των ΗΠΑ στη Β.Συρία τις οποίες θα αποκαλύψουμε σε άλλο άρθρο μας.

Πρέπει επίσης αναφέρουμε ότι η κίνηση αυτή έγινε μετά την τρίτη επικοινωνία(! ) από τις 20 Ιανουαρίου μεταξύ του Ιρακινού πρωθυπουργού, Haider al-Abadi, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ν.Τραμπ.

Το Κιρκούκ είναι μια πλούσια σε πετρέλαιο επαρχία που βρίσκεται στο νότιο τμήμα της περιφέρειας του Κουρδιστάν και βόρεια του Ιράκ.

Το Επαρχιακό Συμβούλιο του Κιρκούκ (KPC) την Τρίτη ενέκρινε την έπαρση της σημαίας του Κουρδιστάν σε όλα τα κυβερνητικά κτίρια.

«Η σημαία του Κουρδιστάν δεν αντιπροσωπεύει τους Κούρδους και μόνο αλλά είναι ένα σύμβολο της συνύπαρξης μεταξύ διαφορετικών εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων,» δήλωσε ο επικεφαλής του επαρχιακού συμβουλίου Κιρκούκ (KPC), Ταλαμπανί.

Μαζί με τον εθνικό κουρδικό ύμνο έγινε η έπαρση της σημαίας του Κουρδιστάν.

«Η έπαρση του σημαία του Κουρδιστάν στο Κιρκούκ στα δημόσια και κυβερνητικά κτίρια δεν είναι αντισυνταγματική, εφόσον εγκριθεί από την πλειοψηφία του συμβουλίου» δήλωσε ο Κυβερνήτης του Κιρκούκ.

«Από σήμερα, η σημαία του Κουρδιστάν θα κυματίζει μαζί με την ιρακινή σημαία σε όλα τα κυβερνητικά κτίρια στην επαρχία Κιρκούκ» είπε ο Ταλαμπανί.

"Είναι ώρα να ξεκινήσουμε να συζητάμε ένα "συναινετικό διαζύγιο" μεταξύ των αρχών του Ιράκ και του Κουρδιστάν (KRG)", ανέφερε ο εκπρόσωπος Safeen Dizayee.

"Πρέπει να ξεκινήσουμε σοβαρό διάλογο με την Βαγδάτη για να φτάσουμε σε μια κοινά αποδεκτή λύση, μια λύση "συναινετικού διαζυγίου" είπε ο Dizayee

"Μπορούμε να είμαστε δύο καλοί γείτονες. Αυτό είναι κάτι που θέλουμε και αυτός είναι ο μόνος τρόπος" πρόσθεσε.

"Δεν μπορεί να συνεχισθεί το υφιστάμενο καθεστώς. Μιλάμε για τα σύνορα του Ιρακινού Κουρδιστάν και για μια ανεξάρτητη οντότητα" τόνισε και έριξε βόμβα μεγατόνων στη Τουρκία...

Αναφερόμενος στην Άγκυρα και πιθανές αντιδράσεις από τον Ρ.Τ.Ερντογάν τόνισε ότι:

"Εμείς δεν έχουμε καμία κουβέντα με την Τουρκία η οποία αντιμάχεται ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν".

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών σε δήλωση του άσκησε κριτική στην κίνηση των Κούρδων και τόνισε ότι το Σύνταγμα του Ιράκ καθορίζει τη διαδικασία για τα διοικητικά αμφισβητούμενα σύνορα.

"Μονομερείς ενέργειες θα βλάψουν την σταθερότητα και την σχέση εμπιστοσύνης στο Ιράκ".

"Αυτού του είδους οι πρωτοβουλίες ρισκάρουν κλιμάκωση... Έχει πολυεθνική ταυτότητα το Κιρκούκ"...

https://twitter.com/TurkmeneliCephe/status/847384736276164609

https://twitter.com/abdullahawez/status/847176404815020032

https://twitter.com/NRT_English/status/846645386009808896

https://twitter.com/MsJulieLenarz/status/846751093212241920

https://twitter.com/ericasangsuwan/status/846715907481194496

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει τον Μακρόν Γάλλος Στρατηγός ενώ αποχαιρετούν Οχέτινο-Νοβομπαχμούτοβκα οι Ουκρανοί-Το ρωσικό πυροβολικό εξόντωσε πιθανόν και Γάλλους Λεγεωνάριους

Το σίγουρο είναι ότι οι Ρώσοι θα φουλάρουν κατά των Ουκρανών εφόσον οι ΗΠΑ είναι απασχολημένες σοβαρά με το Ισραήλ και...