Αρχείο

Η Άγκυρα βάζει ''φωτιά'' στο Αιγαίο - Η Τουρκία απαιτεί με ΝΟΤΑΜ την πλήρη αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου

Νέα τουρκική πρόκληση είναι σε εξέλιξη, καθώς η Τουρκία απαιτεί με ΝΟΤΑΜ  την πλήρη αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου. Mάλιστα η Άγκυρα φθάνει στο σημείο να κατονομάζει ελληνικά νησιά με τουρκικά ονόματα!

Η Τουρκία απαιτεί την αποστρατικοποίηση όλων των νησιών του Αιγαίου από τη Σαμοθράκη μέχρι το Καστελόριζο, ενώ αναφέρει επίσης ονομαστικά με τουρκικά ονόματα τα νησιά Αγιος Ευστράτιος, Ψαρά, Χίος, Ικαρία, Λήμνος, Λέσβος (την αποκαλεί Μυτιλήνη) Σάμος, Τήλος, Χάλκη, Καστελόριζο.

Επιχειρώντας κατά πάγια τακτική να δημιουργήσει γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, η Τουρκία επικαλείται την συνθήκη της Λωζάννης, την οποία έχει δηλώσει πως αμφισβητεί, και την συνθήκη των Παρισίων την οποία δεν έχει υπογράψει, για να προωθήσει τις παράλογες απαιτήσεις της.

Όπως αναφέρει το armynow.net, η ΝΟΤΑΜ εκδόθηκε ως απάντηση σε ελληνική ανακοίνωση – ΝΟΤΑΜ με αριθμό Α0253/17 με την οποία δεσμεύονται περιοχές ασκήσεων από την 1η Μαρτίου μέχρι και τις 28 Απριλίου για την Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό, μέσα στο Αιγαίο.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας έδωσε απάντηση στις τουρκικές αιτιάσεις, ενώ η Τουρκία απάντησε δεσμεύοντας περιοχή ερευνών στο Αιγαίο, και χθες το βράδυ έβγαλε το ερευνητικό πλοίο ΤΣΕΣΜΕ στην περιοχή.

Δείτε την περιοχή που έχουν δεσμεύσει με την τουρκική ψευδο-NAVTEX

 


Το γεγονός επίσης ότι η συγκεκριμένη περιοχή εκτείνεται εκατέρωθεν του 25ου μεσημβρινού που αποτελεί τον πάγιο στόχο της τουρκικής διεκδίκησης για επιχειρησιακή διχοτόμηση του Αιγαίου, καθιστά σαφή την στόχευση της πρόκλησης.

Η επιλογή της Τουρκίας να κλιμακώσει την ένταση έρχεται μετά τις δηλώσεις του στενότερου συμβούλου και εκπροσώπου του Τούρκου Προέδρου, κ.Ι.Καλιν, ο οποίος συνέδεσε ευθέως την ένταση στο Αιγαίο και με την υπόθεση της μη έκδοσης των οκτώ τούρκων αξιωματικών στην Τουρκία.

Όλο το προηγούμενο διάστημα και ειδικά τις τελευταίες δυο εβδομάδες οι προκλήσεις στα Ίμια είναι καθημερινές, ενώ και στην βραχονησίδα Παναγιά των Οινουσσών οι τούρκοι επιχειρούν να στήσουν νέα «Ίμια».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ