Αρχείο

Ο Π.Καμμένος συναντήθηκε με τρεις επίτιμους Α/ΓΕΕΘΑ που έχουν διαχειριστεί κρίση με την Τουρκία στο Αιγαίο - Τι είπαν

Σε μία κρίσιμη φάση για τα ελληνοτουρκικά με την Άγκυρα να τεντώνει συνεχώς το σχοινί της έντασης στο Αιγαίο, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος κάλεσε σήμερα στο Πεντάγωνο του επίτιμους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ προκειμένου, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε, να «ενημερωθούν για τις τρέχουσες εξελίξεις σε ότι αφορά στα εθνικά θέματα και να εκθέσουν τις απόψεις τους επί των θεμάτων αυτών».

Στη φωτογραφία που συνοδεύει την ανακοίνωση, πέραν του κ. Καμμένου και του νυν αρχηγού ΓΕΕΘΑ ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη στην αίθουσα του ΣΑΜ βρίσκονται ο ναύαρχος Παναγιώτης Χηνοφώτης, ο πτέραρχος Ιωάννης Γιάγκος και ο στρατηγός Δημήτρης Γράψας. Οι δύο πρώτοι μάλιστα έχουν διατελέσει και υπουργοί, ειδικά με τον πρώτο να βρίσκεται στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και να έχει υπό τον έλεγχο του και την ΕΥΠ.

Οι εξελίξεις είναι κρίσιμες και κάθε συμβολισμός μετράει. Γι' αυτό θα αναφέρουμε επίσης πώς υπάρχει ένας επίτιμος Α/ΓΕΕΘΑ από κάθε κλάδο, Στρατό, Ναυτικό, Αεροπορία, ενώ και οι τρεις έχουν διαχειριστεί κρίση στο Αιγαίο. Συγκεκριμένα, οι δύο πρώτοι, οι κ.κ. Χηνοφώτης και Γιάγκος ήταν αρχηγοί ΓΕΕΘΑ και ΓΕΑ αντίστοιχα όταν το τουρκικό μαχητικό εμβόλισε το F-16 του ήρωα σμηναγού Κώστα Ηλιάκη ανοιχτά της Καρπάθου.

Ο Δημήτρης Γράψας έχει και αυτό χειριστεί κρίση με τους Τούρκους να επιχειρούν απόβαση σε ελληνική βραχονησίδα που τελικώς απετράπη. Ήταν μία ανάλογή περίπτωση με αυτή στη νήσο Παναγιά το περασμένο Πάσχα. Οι θέσεις του στρατηγού Γράψα ήταν εθνικές, πατριωτικές και είχε εισηγηθεί δραστικά μέτρα απέναντι στους Τούρκους ως όφειλε. Αυτή η στάση του στην κρίση εκείνη κάποιοι λένε ότι του στοίχισε τη θέση του Α/ΓΕΕΘΑ γιατί η τότε κυβέρνηση δεν ήθελε «σκληροπυρηνικούς».

Όπως και να έχει το γεγονός ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος συναντάται επισήμως και ανταλλάσσει απόψεις με επίτιμους Α/ΓΕΕΘΑ, που δεν έχουν απομακρυνθεί ιδιαίτερα από το Στράτευμα (μόλις πριν ενάμιση χρόνο ήταν μεταβατικός υπουργός Άμυνας ο Ι. Γιάγκος) δείχνει αφενός την κρισιμότητα της κατάστασης στο Αιγαίο και αφετέρου πώς η ηγεσία του Πενταγώνου εξετάζει τα πάντα απέναντι στην προκλητικότητα της Άγκυρας, η οποία ενδέχεται να κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα.

Μόλις το πρωί, σε τηλεοπτική εκπομπή, ο κ. Καμμένος δήλωσε πώς η Τουρκία εν' όψει δημοψηφίσματος έχει αποφασίσει να κλιμακώσει την ένταση μέσω των μέσων ενημέρωσης και δείχνει απώλεια ψυχραιμίας.

«Η τουρκική πλευρά εκδίδει καθημερινά και συνδυάζεται με μιντιακό πόλεμο για γεγονότα που δεν υπάρχουν», πρόσθεσε και ανέφερε ως παραδείγματα τις φήμες για ελικόπτερο που έπεσε και το σκάφος που έδεσε στα Ίμια: «Χθες ήμουνα με τους αρχηγούς και τον επίτροπο, όταν εμφανίστηκε η φήμη για πτώση ελικοπτέρου, ενώ δεν είχε γίνει ούτε πτήση. Προχθές έπαιζε βίντεο όπου φαινόταν τουρκικό σκάφος να δένει στα Ίμια, ενώ το νησί δεν ήταν καν τα Ίμια».

Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως είπε ο κ. Καμμένος, «οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι ψύχραιμες και απόλυτα έτοιμες να απαντήσουν».

Αναφορικά με το αίτημα ασύλου που κατέθεσαν χθες οι δύο Τούρκοι κομάντο, ο Πάνος Καμμένος δήλωσε πως «η δικαστική εξουσία είναι αυτή που θα αποφασίσει την έκδοση ή όχι οποιουδήποτε. Δεν το ξέρω το θέμα γιατί δεν αφορά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, οι εξουσίες στην Ελλάδα είναι ανεξάρτητες».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ