Αρχείο

Τί συμβόλαια ξεχρεώνει επιτέλους ο Ν.Αναστασιάδης; Εκτεθειμένος πολλαπλά επιμένει σε λύση «ταφόπλακα» της Κυπριακής Δημοκρατίας

Πολλαπλά εκτεθειμένος βρίσκεται ο Νίκος Αναστασιάδης όσον αφορά στην τακτική του στο Κυπριακό. Η ζέση δε με την οποία θέλει ντε και καλά να υπάρξει λύση προκαλεί σωρεία ερωτημάτων για τον ρόλο που επιτελεί. Δεν κομπιάζει μάλιστα παρά το γεγονός ότι δέχεται τα μαζικά πυρά της αντιπολίτευσης και δεν πτοείται όταν υπάρχουν φωνές όπως αυτές του Μητροπολίτη Πάφου, που του καταλόγισε ότι λειτουργεί υπό την επήρεια αλκοόλ.

Είναι προφανές πώς ο Κύπριος πρόεδρος κινείται σε εντελώς διαφορετική γραμμή από αυτή της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία έχει αντιληφθεί τους κινδύνους από ένα σχέδιο που δεν διαφέρει σε τίποτα απ' αυτό του σχεδίου Ανάν. Σε κάποιες παραμέτρους μάλιστα είναι ακόμη χειρότερο.

Ο Αλέξης Τσίπρας λοιπόν με τα προβλήματα που έχει σε καμία περίπτωση δεν θέλει να παρασυρθεί από τον Νίκο Αναστασιάδη και να φορτωθεί ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα από μία αποτυχία σε εθνικό θέμα. Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πώς το Μέγαρο Μαξίμου δεν επιθυμεί τη λύση του Κυπριακού έτσι όπως μεθοδεύεται και θα προτιμούσε να παραμείνει η κατάσταση ως έχει δεδομένων των γεωπολιτικών εξελίξεων στην περιοχή.

Εδώ και μερικές μέρες ωστόσο ο κ. Αναστασιάδης προαναγγέλλει πενταμερή συνάντηση στη Γενεύη όταν αυτή σε καμία περίπτωση δεν έχει κλείσει και είναι αμφίβολο αν θα προσέλθει ο Ρ.Τ. Ερντογάν. Προϋποθέτει δε συμφωνία με τον Μουσταφά Ακιντζί στο θέμα των χαρτών και επίλυση μίας σειράς άλλων ζητημάτων τα οποία αφορούν στα κατοχικά στρατεύματα, στις εγγυήσεις και στην ασφάλεια προκειμένου να υπάρξει και η πενταμερής συνάντηση.

Γιατί λοιπόν «καίγεται» τόσο πολύ ο κ. Αναστασιάδης να υπάρξει η συνάντηση αυτή στη Γενεύη; Γιατί δεν ιδρώνει το αυτί του όταν ο Τούρκος πρόεδρος βγαίνει και λέει αναφορικά με την ασφάλεια της Τουρκίας ότι τα σύνορα της ξεκινούν από την Κύπρο και τα Βαλκάνια βάζοντας μέσα ολόκληρη την Κύπρο, το Αιγαίο και τη Θράκη;

Επιτέλους από τί έλκεται αυτό το έντονο ενδιαφέρον του κ. Αναστασιάδη και τί συμβόλαια μπορεί να ξεχρεώνει; Μήπως πετρελαϊκών εταιρειών της Δύσης; Μήπως εκβιάζεται από κάπου; Τί πραγματικά συμβαίνει;

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης του την «έπεσαν» σύσσωμα κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, κατηγορώντας τον μάλιστα για υποχωρητικότητα ύποπτη και μεθοδεύσεις που δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Κύπρου. Ο ίδιος όμως χαριεντίζεται με τον Μουσταφά Ακιντζί όταν ο Τουρκούπριος ηγέτης παίρνει ξεκάθαρα γραμμή από τον Ρ.Τ. Ερντογάν.

Ο Ιερά Σύνοδος είναι επίσης πύρ και μανία μαζί του με την Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο να δηλώνει πώς το timing δεν είναι ευνοϊκό για την Κύπρο αλλά μόνο για την Τουρκία και πώς δεν βλέπει λύση ούτε μέσα στο 2017.

Η ελληνική κυβέρνηση όπως ήδη ειπώθηκε σε καμία περίπτωση δεν συμμερίζεται τις απόψεις του κ. Αναστασιάδη, ενώ όπως έγινε γνωστό χθες το βράδυ από πηγές του Μεγάρου Μαξίμου δεν πρόκειται να γίνει κατ' ιδίαν συνάντηση μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ρ.Τ. Ερντογάν, κάτι που δείχνει και τις πραγματικές προθέσεις των δύο ηγετών.

Η Ρωσία επίσης δεν θέλει να υπάρξει λύση στο Κυπριακό, καθώς πιστεύει πώς αυτή θα είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των ΗΠΑ, σε βάρος των ρωσικών συμφερόντων και υπαγορευμένη από το απερχόμενο καθεστώς στην Ουάσιγκτον. Η γνωστή στην Ελλάδα κυρία Νούλαντ είναι αυτή που κινεί τα νήματα στο Κυπριακό και ο κ. Αναστασιάδης θέλει να υπάρξει συμφωνία πριν ακόμη ορκισθεί πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ. Όλα αυτά είναι τυχαία; Προφανώς και όχι.

Επίσης, ο κ. Αναστασιάδης έχει αναλογιστεί τις επιπτώσεις λύσης του Κυπριακού όπως αυτή μεθοδεύεται για τα ενεργειακά στην περιοχή. Ποια στάση θα κρατήσει η Αίγυπτος ή το Ισραήλ όταν συνομιλητής τους θα γίνει η Τουρκία; Προφανώς όλα πάνε πίσω.

Για να δικυβεύονται όλα αυτά, αλλά κυρίως το ότι ο κ. Αναστασιάδης δέχεται να μην αποχωρήσουν τα κατοχικά στρατεύματα αμέσως, αλλά σε βάθος χρόνου και κυρίως δέχεται να υπάρχει εναλλαγή στην προεδρία από το 20% του πληθυσμού της Κύπρου δημιουργεί σοβαρές υπόνοιες για υπόγειες συμφωνίες του Κύπριου προέδρου...

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...