Κόσμος

La Stampa: Η Ρώμη ετοιμάζεται να ζητήσει δάνειο 15 δισ. από τον ESM για τις ιταλικές τράπεζες-Διαψεύδει το ΥΠΟΙΚ

Σε ανοδικό έδαφος κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στις σημερινές συναλλαγές, με τις ιταλικές τράπεζες να σημειώνουν ράλι και τα επιτόκια των ιταλικών ομολόγων να πέφτουν σε χαμηλό τριών εβδομάδων εν  μέσω δημοσιευμάτων ότι η Ιταλία θα ζητήσει κεφάλαια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για να τα χρησιμοποιήσει για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού κλάδου της χώρας.
Ο ιταλικός FTSE MIB σημειώνει άνοδο 1,3% στις 17.991,43 μονάδες με την Banca Monte dei Paschi να καταγράφει άλμα 9% στις αρχικές συναλλαγές. Η UniCredit ενισχύεται 3%, ενώ η Intesa Sanpaolo SpA σημειώνει κέρδη 2,6%.
Επικαλούμενη δύο πηγές του υπουργείου Οικονομικών η ιταλική εφημερίδα La Stampa υποστηρίζει  (http://www.lastampa.it/2016/12/07/economia/padoan-chieder-allue-un-prest...)  ότι η Ρώμη ετοιμάζεται  να ζητήσει από τον ESM δάνεια 15 δισεκατομμυρίων ευρώ όχι μόνον για την  Banca Monte dei Paschi di Siena, αλλά και για άλλες τράπεζες της χώρας που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.
Πώς θα λειτουργήσει αυτό;
Το σχήμα που θα εφαρμοστεί θα είναι παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιήθηκε στην Ισπανία το 2012 για να αποτραπεί η κατάρρευση του τραπεζικού τομέα, αναφέρει το δημοσίευμα.
Η Ιταλία δεν θα υπογράψει μνημόνιο που θα απαιτούσε μια πλήρης διάσωση της οικονομίας της. Θα αναγκαστεί, όμως, σε αντάλλαγμα για τα κεφάλαια, να περιορίσει τον προϋπολογισμό της, ενώ το διάταγμα για την χρήση των πόρων θα πρέπει να εγκριθεί μέχρι τέλος του έτους από τη νέα κυβέρνηση της χώρας, τονίζει η La Stampa. Παράλληλα θα πρέπει να αποδεχθεί και εποπτεία των τραπεζών της από της Βρυξέλλες.
Πάντως, το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών έσπευσε να διαψεύσει το δημοσίευμα. Συγκεκριμένα, εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε πως η Ιταλία δεν ετοιμάζει ένα αίτημα για δάνειο από τον ESM προκειμένου να υποστηρίξει τον τραπεζικό της κλάδο.
Πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, απ' την άλλη, αναφέρουν ότι η ιταλική κυβέρνηση ετοιμάζεται να συνδράμει την Μonte dei Paschi βάζοντας  δύο δισ για την ανακεφαλαιοποίησή της.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...