Κόσμος

Το ρωσικό καταδρομικό «Ναύαρχος Ναχίμοφ» εξοπλίζεται με τρομερούς υπερ-υπερηχητικούς πυραύλους «Zircon» προκαλώντας πανικό στην δύση (ΒΙΝΤΕΟ)

Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών (Βαλκανίων  και χωρών Κ.Α.Κ )

Το βαρύ πυρηνοκίνητο καταδρομικό κατευθυνόμενων πυραύλων «Ναύαρχος Ναχίμοφ» κλάσης Kirov, θα είναι το πρώτο πολεμικό πλοίο του ρωσικού πολεμικού ναυτικού που θα είναι εξοπλισμένο με τον τρομερό από κάθε άποψη υπερ- υπερηχητικό πύραυλο «Zircon» .

Το πλοίο αυτό ευρίσκεται στα ναυπηγεία του βόρειου στόλου για  ανακατασκευή, την οποία θα ακολουθήσει και το έτερο καταδρομικό της ίδιας κλάσεως «Πέτρος ο Μέγας», του οποίου η ανακατασκευή  αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2022.

Ο όρος υπερ-υπερηχητικός  αναφέρεται σε πύραυλο που κινείται πέντε φορές γρηγορότερα από την ταχύτητα του ήχου,  5 Mach , και η οποία είναι ισοδύναμη με μια ταχύτητα περίπου 6.200 χλμ/ώρα στο επίπεδο της θάλασσας και 5300 χλμ/ώρα σε μεγάλα υψόμετρα.

3m22_zircon_2

Οι υπερ-υπερηχητικοί  πύραυλοι αυτού του τύπου αποτελούν την πιο θανατηφόρα έκδοση οπλικού συστήματος στον κόσμο και δεν υπάρχει μέχρι στιγμή αντίστοιχη «απάντηση» από την πλευρά της δύσης.

Το μόνο σύστημα αεράμυνας που μπορεί να χτυπήσει στόχους που είναι ικανοί  να αναπτύξουν  ταχύτητα περίπου 5-6 Mach, είναι το επίσης ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα  S-500.

Το καταδρομικό «Ναύαρχος Ναχίμοφ» θα διαθέτει το σύστημα με  3S-14 που θα είναι σε θέση να εκτοξεύει  10 κάθετα εκτοξευόμενους πυραύλους,  ενώ το πλοίο θα έχει απόθεμα  ογδόντα πυραύλους cruise «Zircon» , αλλά  και πυραύλους cruise μεγάλου βεληνεκούς.

Ο πύραυλος αυτός  μπορεί να καλύψει μια απόσταση 250 χλμ σε 2,5 λεπτά,  πολύ πιο γρήγορα από μια σφαίρα που εκτοξεύεται  από ένα αυτόματο τυφέκιο ελεύθερου σκοπευτή.

 Το οπλικό πυραυλικό σύστημα είναι επί του παρόντος στο στάδιο της δοκιμής. Αναμένεται να εισέλθει σε  παραγωγή το 2018, αλλά...οι πληροφορίες κάνουν λόγο για προεδρική εντολή άμεσης επίσπευσης των δοκιμών ενδεχομένως κατά ένα έτος .

Η Ρωσία θα είναι , σύμφωνα με τους ίδιους τους Ρώσους, το μόνο έθνος στον κόσμο το οποίο θα ξεκινήσει μαζική παραγωγή των υπερ-υπερηχητικών πυραύλων «Zircon» , αφήνοντας κατά πολύ πίσω τεχνολογικά  τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο πύραυλος έχει βάρος 5 τόνων και θα   είναι εξοπλισμένος με  κινητήρα τύπου scramjet.

Η ονομασία τους (scramjet),  προέρχεται από τις αγγλικές λέξεις "supersonic combustion ramjet" και διακρίνονται για την απλή μηχανολογική τους σχεδίαση.

Κυριότερο χαρακτηριστικό τους είναι η παντελής έλλειψη κινητών μερών, με αποτέλεσμα την αυξημένη αξιοπιστία και την ανάπτυξη υψηλών υπερηχητικών ταχυτήτων που ξεπερνούν τα 5 Mach.

Ορισμένοι ερευνητές που έχουν ασχοληθεί εκτενώς με τη συγκεκριμένη τεχνολογία, υποστηρίζουν ότι το τελικό όριο ταχύτητας που μπορεί να επιτευχθεί βρίσκεται ακόμη ψηλότερα, προσεγγίζοντας ή και ξεπερνώντας τα 10 Mach.

Με εκτιμώμενη ταχύτητα 6,2 Mach (6500 χλμ/ώρα) ο πύραυλος θα εξουδετερώνει στόχους  σε υψόμετρο 30.000 μέτρων, ενώ η κινητική ενέργεια κρούσης του θα είναι 50 φορές υψηλότερη από πύραυλο επιφανείας –αέρος .

Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός άμυνας, Ντιμιτρ Μπουλγκάκοφ δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Σπούτνικ ότι οι τεχνικοί έχουν αναπτύξει  μια ειδική φόρμουλα που επιτρέπει στους πυραύλους αυτούς να κινούνται άνω  των 5 mach.

Ο πύραυλος θα διαθέτει  χερσαία , θαλάσσια και εναέρια έκδοση , συμπεριλαμβανομένης της εκτόξευσης από υποβρύχιο .

Ο Αμερικανός ναύαρχος Cecil Xan , επικεφαλής της Στρατηγικής Διοίκησης των ΗΠΑ, προειδοποίησε ότι τα συστήματα αεράμυνας των ΗΠΑ  θα ήταν  σχεδόν ανίκανα  να αναχαιτίσουν  τους ρωσικής κατασκευής  υπερ-υπερηχητικούς πυραύλους  που αναμένεται να αναπτυχθούν σύντομα.

x51

Σύμφωνα με τον συντάκτη του περιοδικού The National Inter, αυτοί  οι πύραυλοι θα μπορούσαν να «μετατρέψουν ένα  αμερικανικό αεροπλανοφόρο  σε ένα νεκροταφείο αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων».

Οι  υπερ-υπερηχητικοί πύραυλοι «Zircon» είναι ικανά συστήματα  υψηλής ακρίβειας και υψηλής ταχύτητας και  θα αποτελούν  τα όπλα που θα αλλάξουν  το "παιχνίδι", καθιστώντας τα σύγχρονα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας εντελώς αναποτελεσματικά.

Η εμφάνιση των υπερ-υπερηχητικών πυραύλων μπορεί να αλλάξει την αντίληψη των ερευνητών άμυνας οι οποίοι θα αναζητήσουν  νέους τρόπους για την αντιμετώπιση αυτών των συστημάτων .

 

https://youtu.be/SSN8hdEfnTc

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...