Αρχείο

Σε πολεμικό συναγερμό οι Ένοπλες Δυνάμεις και η Εθνική Φρουρά! - Δείτε βίντεο και εικόνες

Σε πολεμικό συναγερμό βρίσκονται οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και η Εθνική Φρουρά. Για πρώτη φορά στη Κύπρο πραγματοποιήθηκαν βολές Αντιαεροπορικών πυραύλων MISTRAL σε πεδίο βολής της Εθνικής Φρουράς ενώ βολές ταχείας τάξης κατά στόχων επιφανείας εκτέλεσαν οι μονάδες του πυροβολικού στο πεδίο βολής Κρήτης. Επιπλέον, εκτελέσθηκαν Βολές Πυροβολικού στην Περιοχή Ευθύνης της ΧΙΙ M/K MΠ Μεραρχίας στον Έβρο.

Οι βολές γαλλικής σχεδίασης και κατασκευής πυραύλων MISTRAL πραγματοποιήθηκαν από Μονάδες Πυρός επί οχημάτων και επί εδάφους.

Τα αποτελέσματα των βολών ήταν άριστα και αυτό καταδεικνύει το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και επιχειρησιακής ικανότητας των στελεχών που χειρίζονται τα οπλικά συστήματα Αεράμυνας όπως αναφέρει το ΓΕΕΦ.

Συνολικά η Κύπρος έχει στην διάθεση της 18 μονάδες φορητών αντιαεροπορικών συστημάτων Mistral και 12 μονάδες Altas (δίδυμων Mistral πάνω σε ικρίωμα-έστορα επί φορτηγού οχήματος τύπου Pinzgauer) με συνολικά 90 πυραύλους να έχουν παραδοθεί μεταξύ 1988-89.

Οι πύραυλοι τύπου Mistral αποτελούν ίσως το καλύτερο σύστημα αεράμυνας μικρού βεληνεκούς κατασκευής της MBDA ενώ και ο επιχειρησιακός του φάκελος είναι ιδιαίτερα αυξημένος για βλήματα της κατηγορίας.

Έτσι ο πύραυλος έχει συνολικό βάρος 18,7κιλά, μήκος 1,8μ, διάμετρο 90mm, μέγιστη ταχύτητα 6χιλιόμετρα, ύψος αναχαίτισης 3χιλιομέτρων, βάρος κεφαλής 2,95κιλά ενώ έχει επίπεδο ακρίβειας στο 93%.

Ο κινητήρας είναι δύο σταδίων και βάλλεται από εκτοξευτή προσαρμοσμένο επί τρίποδο που βρίσκεται και το κάθισμα του χειριστή που έχει στην διάθεση του κάμερα με την συνεργασία υπολογιστή βολής ενώ μπορεί να εφοδιαστεί και με θερμική κάμερα.

Βολές ταχείας τάξης κατά στόχων επιφανείας εκτέλεσαν οι μονάδες του πυροβολικού στο πεδίο βολής Κρήτης με τα χρησιμοποιούμενα συστήματα να είναι τα καλύτερα και ισχυρότερο που διαθέτει στις τάξεις του ο ΕΣ.

Στο βίντεο που δόθηκε στην δημοσιότητα εμφανίζονται να εκτελούν βολές αυτοκινούμενο πυροβόλο M-109A3GEA2 των 155mm που αποτελεί την εκσυγχρονισμένη από τον γερμανικό στρατό έκδοση του γνωστού αμερικανικού όπλου εκ των οποίων ο ελληνικός στρατός παρέλαβε 223 πυροβόλα στα πλαίσια σύμβασης κόστους μόλις 18 εκατ.ευρώ το 2010 με το σύνολο των συστημάτων να έχουν παραδοθεί εδώ και πολλά χρόνια και να υπηρετούν στις μοίρες γενικής υποστήριξης των ταξιαρχιών του ηπειρωτικού χώρου μαζί με τα 12 M-109A5 και τα 50 παλαιότερα Μ-109A3GEA1 αφήνοντας έτσι τα 84 Μ-109A2 και τα 51 M-109A1B να μετακινηθούν στα νησιά στην ζώνη περιοχής της ΑΣΔΕΝ τα οποία αντικατέστησαν ρυμουλκούμενα πυροβόλα.

Ειδικά τα γερμανικά όπως ονομάζεται M-109A3GEA2 φέρουν σειρά βελτιώσεων που τα καθιστούν σχεδόν ισοδύναμα με τα αμερικανικάM-109A6 Paladin.

Τα πυροβόλα έχουν εκσυγχρονιστεί το 2001 στον γερμανικό στρατό με την αλλαγή της κάνης του πυροβόλου με την αντίστοιχη του Ρ/Κ πυροβόλου FH-70 επιτρέποντας έτσι τη βολή κάθε πυρομαχικού των 155mm κατά ΝΑΤΟ καθώς και την αύξηση του βεληνεκούς στα 32χιλιόμετρα με την χρήση πυρομαχικών υποβοήθησης.

Επιπλέον τα πυροβόλα φέρουν το Σύστημα Διαχείρισης Πυρομαχικών (ΑΗΚ), εφεδρική μονάδα ισχύος (APU) και Αυτόνομο σύστημα Τάξης και Προσανατολισμού (AURORA) το οποίο σε ορισμένες μοίρες στις τάξεις του ΕΣ έχει αντικατασταθεί από το ΣΤΤΕΠ ΔΙΑΣ .

Το δεύτερο σύστημα που εκτέλεσε βολές ήταν δύο Α/Κ πυροβόλα τύπου Pzh2000 που αποτελούν το κορυφαίο αυτοκινούμενο πυροβόλο στον κόσμο, επίσης γερμανικής προέλευσης της ΚΜW.

Ο ΕΣ προμηθεύτηκε έναντι περίπου 200 εκατ.ευρώ 24 Α/Κ Πυροβόλων PzH-2000, 24 οχημάτων μεταφοράς πυρομαχικών, 4 οχημάτων φορτοεκφόρτωσης πυρομαχικών, ενός εξομοιωτή εκπαιδεύσεως (βολής - Οδήγησης) που ουσιαστικά είναι ένα πλήρες αυτοκινούμενο πυροβόλο χωρισμένο σε σκάφος πύργο για την εκτέλεση της εκπαιδευτικής του αποστολή, άγνωστου αριθμού προηγμένων πυρομαχικών τύπου DΜ72 (SMART 155) και Συστημάτων Τμήματικών Προωθητικών γεμισμάτων (ΜCS).

Τα 24 ΡzH 2000GR εξόπλισαν τις 156η και 163η ΜΠΒ των 12ης και 16ης Μεραρχίας Πεζικού ενώ είχαν αποκτηθεί και Μ-577Α1 ως κέντρα διεύθυνσης πυρός.

Τα πυροβόλα έχουν δυνατότητα εκτέλεσης βολών σε αποστάσεις μέχρι και τα 40 χιλιόμετρα με ρυθμό βολής που μπορεί να φτάσει και τα 9-10 βλήματα το λεπτό. Το σύστημα χρειάζεται λιγότερο από δύο λεπτά για την εκτέλεση βολής από κίνηση ενώ μεταφέρει 60 πλήρη πυρομαχικά με 288 γεμίσματα.

Το τρίτο και τελευταίο σύστημα του ΕΣ που εκτέλεσε βολές ήταν το γνωστό ρουκετοβόλο αμερικανικής προέλευσης Μ-270 MLRS(Multiple Launch Rocket System) εκ των οποίων τα πρώτα 18 συστήματα εκτόξευσης παρήγγειλε ο ΕΣ το 1994 και παρελήφθησαν μέχρι το 1997.

Εξόπλισαν την 193 ΜΠΕΠ ενώ ακόμα 18 συστήματα παραγγέλθηκαν και εξόπλισαν την 194 Μ/ΠΕΠ (μοίρα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων-MLRS) και μπορούν να εκτοξεύσουν είτε 12 ρουκέτες σε δέσμες των 6 με αυτόματο σύστημα επαναγέμισης σε αποστάσεις μέχρι τα 32 χιλιόμετρα είτε τους τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους ATACMS με εμβέλεια 165/300χιλιόμετρα με κάθε εκτοξευτή να φέρει μέχρι και δύο πυραύλους.

Το σκάφος είναι ερπυστριοφόρο και βασίζεται στο αντίστοιχο του ΤΟΜΑ BRADLEY.

Κάθε ΑΔΤΕ της ΑΔΕΝ διαθέτει στην δύναμή της και ένα ΕΤΕΘ του οποίου οι αμφίβιοι καταδρομείς είναι σε πλήρη ετοιμότητα για την εκτέλεση ειδικών αποστολών αλλά και για την ανακατάληψη βραχονησίδων τις οποίες συνεχώς αμφισβητούν οι Τούρκοι.

Στον εξοπλισμό τους και για την μεταφορά τους έχουν συνολικά 32 ταχύπλοα σκάφη σταθερής γάστρας RIB Magna 960 ελληνικής κατασκευής με το καθένα από αυτά να μπορεί να μεταφέρει 15 πλήρως εξοπλισμένους καταδρομείς ενώ φέρουν 4μελές πλήρωμα. επιπλέον και για την υποστήριξη της αμφίβιας επιχείρησης αλλά και για την αυτοάμυνά τους τα σκάφη φέρουν ένα πολυβόλο των 12,7mm και ένα MAG των 7,62mm.

Τα σκάφη μήκους σχεδόν 10 μέτρων μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητες της τάξης των 48 κόμβων ενώ έχουν μέγιστη εμβέλεια 150ν.μ.

Τέλος εκτελέσθηκαν από το προσωπικό των Μονάδων της 79 ΑΔΤΕ, οι ακόλουθες ασκήσεις:

-«Υπέρβαση – Αντεπίθεση Συγκροτήματος Μηχανοκινήτου Λόχου Πεζικού».

-«Σύμπτυξη Συγκροτήματος Μηχανοκινήτου Λόχου Πεζικού».

Εξετάσθηκαν οι μηχανισμοί της Υπέρβασης, της Αντεπίθεσης και της Σύμπτυξης και δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στις διαδικασίες συντονισμού των τμημάτων επί του εδάφους.

froura

froura-2

froura-3

froura-4

 

https://www.youtube.com/watch?v=wM2aO_fhkWo

https://www.youtube.com/watch?v=Khd2nDdi5aQ

https://www.youtube.com/watch?v=r_niVG8nlAI

https://www.youtube.com/watch?v=4LNbWoFsS38&feature=youtu.be

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ