Κόσμος

Ο Τραμπ τα βάζει με αμερικανικές βιομηχανίες

Το στίγμα της πολιτικής που θα εφαρμόσει ως νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει αρχίσει να δείχνει ο Ντόναλντ Τραμπ, με αιχμή τη στάση του απέναντι στις βιομηχανίες που εξετάζουν το ενδεχόμενο μεταφοράς της παραγωγής σε άλλες χώρες. Πρόσφατα, ακόμη, εμφανίστηκε επικριτικός για το κόστος του εκσυγχρονισμού των AIR FORCE ONE που έχει εγκρίνει η απερχόμενη κυβέρνηση.

Έτσι, πέρα από τις εταιρίες παραγωγής φαρμάκων και βιοτεχνολογίας, στο επίκεντρο άσκησης της κριτικής του, βρέθηκε και η αεροδιαστημική βιομηχανία Boeing με αφορμή το υψηλό οικονομικό κόστος της παραγγελίας που έχει εγκρίνει η απερχόμενη αμερικανική κυβέρνηση για τον εκσυγχρονισμό του στόλου των προεδρικών αεροσκαφών Air Force One.

Πρόσφατα ο Τραμπ είχε ασκήσει κριτική κατά της αυτοκινητοβιομηχανίας FORDMotor Co, απειλώντας ότι θα της επιβάλει αυξημένους δασμούς εισαγωγής, στην περίπτωση που προχωρήσει στην ίδρυση εργοστασίου βιομηχανικής παραγωγής στο Μεξικό.

Οι διοικήσεις και των δύο εταιριών επιδιώκουν να έχουν άμεσες συνομιλίες με τον Τραμπ, προκειμένου να επιτύχουν συμφωνίες που θα εξυπηρετούν τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα κατά τον καλύτερο τρόπο, ενώ ο Τραμπ φαίνεται ότι θα προσπαθήσει να κρατήσει θέσεις εργασίας εντός των ΗΠΑ, προσφέροντας εναλλακτικά φορολογικές απαλλαγές στο πλαίσιο υλοποίησης προεκλογικών του εξαγγελιών.

Αναφορικά με το ζήτημα που προέκυψε με την Boeing, η ομάδα μεταβατικής διακυβέρνησης του Τραμπ λαμβάνει ενημερώσεις για ομοσπονδιακά προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Μεταξύ αυτών και το πρόγραμμα για το νέο προεδρικό αεροσκάφος των ΗΠΑ, το κόστος ανάπτυξης του οποίου σύμφωνα με τον Τραμπ θα ξεπεράσει τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια!

Στο στόχαστρο του Τραμπ και οι τιμές των φαρμάκων

Οι τιμές των φαρμάκων έχουν επίσης βρεθεί στο επίκεντρο της κριτικής του Ντόναλντ Τραμπ, με τις δηλώσεις του μάλιστα να προκαλούν... πτώση των τιμών των μετοχών της φαρμακοβιομηχανίας.

«Δε μου αρέσει αυτό που συμβαίνει με τις τιμές των φαρμάκων. Θα μειώσω τις τιμές αυτές», δήλωσε ο εκλεγμένος πρόεδρος με συνέντευξή του στο περιοδικό «Time».

Η δήλωση αυτή, προκάλεσε μείωση της τιμών των μετοχών των εταιριών της φαρμακοβιομηχανίας και της βιοτεχνολογίας. Οι αναγνώστες του περιοδικού «Time» επέλεξαν τον Τραμπ ως προσωπικότητα της χρονιάς για το 2016, ενώ ο ίδιος αποτελεί το κεντρικό θέμα της έκδοσης του περιοδικού που κυκλοφορεί. Ωστόσο, δεν εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο θα μειωθούν οι τιμές των φαρμάκων που συνταγογραφούνται.

Σύμφωνα με προηγούμενη δήλωσή του, είναι ανοιχτός στο ενδεχόμενο να επιτρέψει την εισαγωγή στις ΗΠΑ φθηνότερων φαρμάκων από το εξωτερικό.

Ο Μπρεντ Σάουντερς, διευθύνων σύμβουλος της φαρμακευτικής εταιρίας Allergan Inc, προειδοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα έναντι μιας εσφαλμένης αίσθησης ασφάλειας που έχει η φαρμακοβιομηχανία με πρόσωπο αναφοράς τον Τραμπ. «Εάν στη βιομηχανία μας, μπορούμε να καθορίζουμε μόνοι μας τις τιμές, μπορούμε όλοι μας να επικεντρώσουμε την προσοχή μας σε καινοτόμα φάρμακα και θεραπείες, μετατρέποντας το θέμα της τιμής, σε ζήτημα χαμηλής προτεραιότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σάουντερς σε ηλεκτρονικό μήνυμά του.

Οι τιμές των μετοχών της φαρμακοβιομηχανίας και της βιοτεχνολογίας αυξήθηκαν αρχικά με την προεδρική εκλογή του Τραμπ, καθώς η προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον είχε ασκήσει κριτική στις αυξανόμενες τιμές των φαρμάκων. Ο ειδικός χρηματιστηριακός δείκτης (Nasdaq Biotech Index) αυξήθηκε κατά 12% στο πρώτο 48ωρο μετά την 8η Νοεμβρίου.

Ωστόσο, κατά τις εβδομάδες που ακολούθησαν οι τιμές των μετοχών των παραπάνω εταιριών έχουν πλέον χάσει τα παραπάνω κέρδη, με τον αναφερόμενο δείκτη να έχει απώλειες σε ποσοστό μεγαλύτερο του 3%, αγγίζοντας το χαμηλότερο σημείο του, από τις παραμονές διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ. Πτωτική είναι και η πορεία του δείκτη που παρακολουθεί τις εξελίξεις στην αμερικανική και ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία (NYSE Area Pharmaceutical Index) καταγράφοντας μείωση 1%.

Ο Κρις Ρέιμοντ, αναλυτής βιοτεχνολογίας της Raymond James, δηλώνει ότι οι επενδυτές είναι αβέβαιοι σχετικά με το βαθμό σοβαρότητας με τον οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις τελευταίες δηλώσεις του Τραμπ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...