Αρχείο

Η δικαίωση του Β.Πούτιν για την τρομοκρατία των τζιχαντιστών - Τρόμος στην Ευρώπη και μεγάλες οι ευθύνες των ηγετών της

Συναγερμός έχει σημάνει σε ολόκληρη την Ευρώπη μετά την δολοφονία του Ρώσου πρεσβευτή, το τρομοκρατικό χτύπημα στην «καρδιά» του Βερολίνου και τις επιθέσεις από τζιχαντιστές σε άλλες χώρες, όπως στην Ελβετία. Πρόκειται για την δικαίωση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, που είχε προειδοποιήσει την Ευρώπη για την ισλαμιστική τρομοκρατία και είχε καλέσει τη Δύση σε συνεργασία κατά του ISIS στη Συρία και στο Ιράκ.

Κατ' αρχήν, ακόμη η κατάσταση στην Τουρκία δεν έχει ξεκαθαρίσει όσον αφορά στο ποιος και γιατί προχώρησε στη δολοφονία του Ρώσου διπλωμάτη Αντρέι Καρλόφ. Είναι αφελές κανείς να πιστεύει πώς ένας νεαρός αστυνομικός εισχώρησε σε εκδήλωση και ανενόχλητος άρχισε να πυροβολεί εξ επαφής τον Ρώσο πρεσβευτή σκοτώνοντας τον.

Από τη Μόσχα υπονοήθηκε σαφώς ότι πίσω από την στυγερή δολοφονία κρύβονται συμφέροντα ισχυρά που έχουν να κάνουν με τις εξελίξεις στην περιοχή της Συρίας, ενώ και από την Άγκυρα σημειώθηκε πώς «κάποιοι θέλησαν να βλάψουν με αυτό το χτύπημα τις ρωσοτουρκικές σχέσεις». Σήμερα πρόκειται να υπάρχει στη Μόσχα συνεδρίαση της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν για το θέμα της Συρίας.

Είναι προφανές ότι και οι δύο πλευρές δείχνουν προς τις ΗΠΑ δεδομένου ότι πλέον έχουν μείνει εκτός παιχνιδιού στη Συρία, ενώ είναι πιθανό κάποιοι από την Ουάσιγκτον να θέλησαν να στείλουν το μήνυμα τους εν' όψει ανάληψης της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ και αναφορικά με τις καλές σχέσεις που διατηρεί αυτός με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Τώρα, όσον αφορά στην Τουρκία, ο Ρ.Τ. Ερντογάν είναι εκτεθειμένος απέναντι στη Μόσχα όσον αφορά στα μέτρα ασφαλείας του Ρώσου πρεσβευτή και θα το πληρώσει αυτό πολύ ακριβά. Μπορεί οι ρωσοτουρκικές σχέσεις να μην πληγούν και αυτό είναι το πιθανότερο, αλλά η Μόσχα θα εκμεταλλευτεί το γεγονός για να «πατήσει» τον Τούρκο πρόεδρο και να πάρει όσα περισσότερα ανταλλάγματα στην περιοχή μπορεί.

Ο Ρ.Τ. Ερντογάν αυτή τη στιγμή με την επιθετική ρητορική του έχει εγκλωβιστεί και ο μόνος ισχυρός σύμμαχος που του έχει απομείνει είναι ο Β. Πούτιν. Και η Ρωσία όσον αφορά στην εξωτερική πολιτική «διαπραγματεύεται» μέχρι τελικής πτώσης.

Σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις στο θέμα αυτό θα τρέξουν αρκετά και θα δούμε που πηγαίνει το πράγμα, όπως και ποιος πραγματικά κρύβεται πίσω από την δολοφονία του Ρώσου πρεσβευτή από τα χέρια ενός φανατικού όπως φαίνεται ισλαμιστή. Στην Ευρώπη ωστόσο επικρατεί «κόκκινος συναγερμός». Οι τζιχαντιστές έχουν προκαλέσει πανικό και κανείς πλέον δεν αισθάνεται ασφαλής.

Το χθεσινό χτύπημα στο Βερολίνο (οι νεκροί έφτασαν τους 12 και οι τραυματίες ανέρχονται στους 48) καρμπόν όπως στη Νίκαια της Γαλλίας (υπήρξαν τότε 86 νεκροί) άρχισε να προκαλεί τριγμούς στην Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία κράτησε παθητική στάση απέναντι στον ISIS. Ίσως επειδή μέχρι τώρα η Γερμανία την είχε γλυτώσει και τα μεγαλύτερα χτυπήματα τρομοκρατών είχαν συμβεί στη Γαλλία και στις Βρυξέλλες.

Τώρα όμως φαίνεται πώς κανείς δεν μπορεί να γλυτώσει από την τρομοκρατία και για να αντιμετωπιστεί απαιτείται συνολική δράση. Μάλιστα ο τρομοκράτης ήταν πρόσφυγας και αυτό δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις στην κ. Μέρκελ.

Εκτός από την τρομοκρατική επίθεση στο Βερολίνο σημειώθηκε χτύπημα στη Ζυρίχη με τρεις νεκρούς σε ισλαμικό κέντρο, ενώ Γαλλία, Βρυξέλλες και Ιταλία έχουν βγάλει ολόκληρη την Αστυνομία στους δρόμους εν' όψει και τον εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Χθες στις Βρυξέλλες έγινε εκτεταμένη επιχείρηση της Αστυνομίας στην περιοχή Σάερμπεκ, στην οποία είχε βρει καταφύγιο ο μακελάρης του Παρισιού Σαλάχ Αμπντεσλάμ, να είχε αποκλειστεί επί ώρες από το απόγευμα της Δευτέρας, ενώ στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας υπάρχουν αποκλεισμοί ολόκληρων περιοχών. Μην ξεχνάμε πώς προ ημερών είχε κλείσει ο Πύργος του Άιφελ, το σύμβολο του Παρισιού.

Ισχυρά μέτρα ασφαλείας ανακοινώθηκαν στην Ιταλία μετά τη δολοφονία του Ρώσου διπλωμάτη στην Τουρκία και την τρομοκρατική επίθεση στο Βερολίνο, ενώ ενίσχυση των αστυνομικών περιπολιών ανακοινώθηκε και σε άλλες χώρες. Το ίδιο ισχύσει και στην Ελλάδα λόγω των εορτών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...