Αρχείο

Ελληνορωσικό συνέδριο : «Τεράστιος ο ρόλος της Ρωσίας στη Μεσόγειο θάλασσα»

«Η Ρωσία ανέκαθεν έπαιζε σημαντικό ρόλο στη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή της Μεσογείου, και ο ρόλος αυτός είναι  καθοριστικός και στην  τρέχουσα περίοδο», τόνισαν οι συμμετέχοντες του επιστημονικού ελληνο-ρωσικού συνεδρίου με θέμα «Ο ρόλος της Ρωσίας στην εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή της Μεσογείου», αναφέρει ο ρωσικός τύπος.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο  Πανεπιστήμιο Αθηνών στο οποίο λειτουργεί  τμήμα της ρωσικής γλώσσας και λογοτεχνίας και σλαβικών σπουδών.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου κ. Αθανάσιος  Δημόπουλος υπενθύμισε την ιστορική συμβολή της Ρωσίας στη δημιουργία ανεξάρτητων κρατών στα Βαλκάνια  από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία είναι «ένας σημαντικός παράγοντας σταθερότητας στην σκληρή εποχής μας». Ο πρύτανης εξέφρασε επίσης  την ελπίδα ότι στο μέλλον η Ρωσία θα συνεχίσει να διαδραματίζει αυτό τον ρόλο.

Ο καθηγητής γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και ειδικός εμπειρογνώμονας κ. Ιωάννης Μάζης, δήλωσε ότι η Ρωσία διαδραματίζει έναν πολύ σημαντικό και κομβικό ρόλο στη Μεσόγειο.

«Ο ρόλος αυτός δεν είναι ανατρεπτικός , αλλά εξισορροπεί όλες τις αντίρροπες δυνάμεις, που  σε τέτοιες περιπτώσεις χρησιμοποιούμε τις λέξεις «ειρήνη και ασφάλεια »,  δήλωσε ο κ. Μάζης.

Σύμφωνα με τον ίδιο η Ουάσιγκτον υπό τη διοίκηση των Δημοκρατικών και του Μ. Ομπάμα ακολούθησε μια πολιτική ενός νέου ψυχρού πολέμου κατά της Ρωσίας. Η πολιτική αυτή υποστηρίχθηκε δυστυχώς  από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

«Τώρα η κατάσταση αλλάζει στον κόσμο και ο Ν.Τραμπ υλοποιεί μια εκστρατεία ενάντια στο ριζοσπαστικό Ισλάμ, ενώ κρίσιμη είναι η θέση του σε σχέση με τη μετανάστευση  και την προπαγάνδα της ρωσοφοβίας», υπενθύμισε ο κ. Μάζης.

«Οι πολίτες  των ευρωπαϊκών χωρών πρέπει να πραγματοποιήσουν  μια άλλη πολιτική, αυτής της προστασίας της εθνικής ταυτότητας των κρατών», τονίζει ο διακεκριμένος επιστήμονας .

Σύμφωνα με τον ίδιο, πολλοί πολιτικοί αναφέρουν ότι η Ρωσία έχει προσφέρει μια ιδεολογική εναλλακτική λύση στην πολιτική της παγκοσμιοποίησης.

Ο κ. Μάζης τόνισε ότι το νέο δόγμα ασφάλειας της Ρωσίας, το οποίο μιλά για το απαράδεκτο της παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών,  είναι ενάντια επίσης στις  παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου,  και την ίδια στιγμή μιλάει για την πρόθεσή της να συνεργαστεί με τις δυτικές χώρες, "ακούγεται εύηχα στα ώτα πολλών ηγετών" .

Ο πολιτικός επιστήμονας πιστεύει ότι η εκλογή του νέου Προέδρου των ΗΠΑ  θα μπορούσε να αλλάξει την αμερικανική πολιτική.

Οι ΗΠΑ μπορούν και πρέπει να απόσχουν από κάθε παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών, δήθεν για την προστασία του εθνικού συμφέροντος, αρνούμενες να συνεχίσουν την προπαγάνδα της ρωσοφοβίας, και επαναπροσανατολίζοντας το δόγμα του  ΝΑΤΟ ως συλλογικό σύστημα ασφαλείας.

Ο κ. Μάζης παρατηρεί  ότι υπάρχουν αλλαγές και στα Βαλκάνια, με την εκλογή του νέου προέδρου της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ , ο οποίος έρχεται σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και «σαφώς αναφέρει ότι η Κριμαία είναι  ρωσικό έδαφος.

Στη Μέση Ανατολή, υλοποιείται η δημιουργία νέων αξόνων  συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, της Αιγύπτου και του Αζερμπαϊτζάν.

Είναι γεγονός ότι η κατάσταση αλλάζει, συμφωνεί και ο καθηγητής  γεωπολιτικής στο αμυντικό  Ινστιτούτο Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Γρίβας.

«Ο συνδυασμός των γεωγραφικών, τεχνολογικών  και πολιτικών  παραγόντων απειλούν να δημιουργήσουν μια νέα γεωπολιτική πραγματικότητα στην παγκόσμια ιστορία»,  είπε ο ίδιος.

Η Ρωσία προκρίνει την δημιουργία νέων διαδρόμων μεταφοράς για τους εμπορικούς δεσμούς με την Ασία μέσω της διαδρομής της Βόρειας Θάλασσας, υλοποιώντας έναν  νέο τρόπο επικοινωνίας.

"Η Κίνα δημιουργεί νέα οπλικά συστήματα που υπονομεύουν την κυριαρχία των ΗΠΑ στη θάλασσα. Και αν και  οι ΗΠΑ συνεχίζουν να κυριαρχούν στους ωκεανούς του κόσμου, στα παράκτια ύδατα έχουν υπερισχύσει ήδη  Ρώσοι και Κινέζοι . Υλοποιείται  επίσης αλλαγή της κατάστασης στην οικονομία, και οι ΗΠΑ δεν μπορούν να «αγοράσουν» συμμάχους όπως γίνονταν πριν , επίσης η  Ουάσιγκτον έχει χάσει τον έλεγχο πάνω από την Ευρασία", ανέφερε ο κ. Γρίβας .

«Για να βγουν από το αδιέξοδο, οι Ηνωμένες Πολιτείες υλοποιούν την παρανοϊκή πολιτική της καμένης γης με σκοπό να υπονομεύσουν  την άνοδο της Ευρασίας . Μπορούν να οδηγήσουν σε καταστροφή κράτη ολόκληρα και να θέσουν σε  κρίσεις περιοχές ολόκληρες , με στόχο να δημιουργήσουν  μια «μαύρη τρύπα αστάθειας»,  για να παρεμβαίνουν όποτε αυτές κρίνουν ότι πρέπει να το κάνουν »,  δήλωσε ο κ. Γρίβας.

Από την πλευρά του ο Ρώσος διπλωμάτης Σ. Ράικοφ, που μίλησε στο συνέδριο πιστεύει ότι οι πραγματιστικές εκτιμήσεις και η ανάγκη καταπολέμησης της διεθνούς τρομοκρατίας σήμερα,  πιέζουν  τις ΗΠΑ να συνεργαστούν με τη Μόσχα, σε μια συντονισμένη δράση για την επίλυση της συριακής κρίσης και άλλων περιφερειακών συγκρούσεων.

«Πρόσφατα ο  διευθυντής του Τμήματος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, έδωσε μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για το 2016, μιλώντας για  65 τηλεφωνικές κλήσεις μεταξύ του ΥΠΕΞ των Ηνωμένων Πολιτειών (John Kerry) και του  Ρώσου ομολόγου του (Σεργκέι Λαβρόφ), με  μόνο πέντε κλήσεις να υλοποιούνται  με πρωτοβουλία της Ρωσίας , ενώ οι υπόλοιπες να γίνονται  με  πρωτοβουλία των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο  Ράικοφ.

Ο κόσμος αλλάζει ραγδαία ...το θέμα είναι θα συνεχίζει να αλλάζει η θα εκπέσει απότομα σε έναν μεγάλο και τρομερό πόλεμο από την νέα τάξη πραγμάτων.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...