Εθνικά θέματα

Ανατροπή γεωπολιτικών ισορροπιών - Τρεις κολοσσοί αναλαμβάνουν έρευνες στην ΑΟΖ της Κύπρου - Ρόλο στα κυπριακά πράγματα θα διαδραματίσει ο στενός φίλος του Β. Πούτιν και ΥΠΕΞ του Τραμπ, Ρεξ Τίλερσον

Σε τρεις ενεργειακούς κολοσσούς αναμένεται να ανατεθούν οι έρευνες σε τρία τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ. Όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, το τεμάχιο 6 ανατίθεται στην κοινοπραξία ENI - Total, το τεμάχιο 8 στην ιταλική ΕΝΙ και το 10 στην κοινοπραξία Exxon Mobil - Qatar Petroleum. Της Exxon-Mobil ηγείτο ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τεξ Τίλερσον.

Ειδικά για το τεμάχιο 10, όπου επικράτησε η Exxon σε συνεργασία με την εταιρεία του Κατάρ, δόθηκε μάχη, κάτι που έκανε τον κ. Λακκοτρύπη να σχολιάσει ότι από το ενδιαφέρον που κατεγράφη διαφαίνεται ότι έχει μεγάλες προοπτικές. Το αμέσως προσεχές διάστημα θα ξεκινήσει ο κύκλος των τελικών διαπραγματεύσεων με τους προτιμητέους ομίλους, προκειμένου να υπάρξει η τελική συμφωνία και η έναρξη ερευνών στα εν λόγω σημεία της κυπριακής ΑΟΖ.

«Το γεγονός ότι είχαμε πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις τόσο από τεχνικής όσο και από οικονομικής πλευράς για το συγκεκριμένο τεμάχιο μας αφήνει αισιόδοξους για τις προοπτικές του. Βεβαίως με βάση και τις τεχνικές προτάσεις που έχουμε λάβει θα πρέπει να γίνουν γεωτρήσεις για να αποδειχθεί το ενεργειακό δυναμικό του κάθε τεμαχίου αλλά το γεγονός ότι λάβαμε αυτού του είδους τις προτάσεις για επενδύσεις σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον για τον τομέα, μας αφήνουν συγκρατημένα αισιόδοξους», επεσήμανε ο κύπριος Υπουργός, διευκρινίζοντας πως στόχος είναι οι διαπραγματεύσεις με τους ομίλους να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, αρχές Φεβρουαρίου.

Η διαπραγμάτευση θα περιλαμβάνει όλους τους όρους τους οποίους είναι δημοσιευμένοι στο έγγραφο του διαγωνισμού και ήταν βάση των κριτηρίων αξιολόγησης στην οποία λήφθηκε η απόφαση και θα κατατείνει στη βελτίωση των όρων υπέρ του κυπριακού δημοσίου.

Το κάθε συμβόλαιο έρευνας είναι διάρκειας επτά ετών που χωρίζεται σε τρεις περιόδους. Η πρώτη είναι τρία χρόνια, η δεύτερη και η τρίτη είναι δύο χρόνια.

Όπως εξήγησε κ. Λακκοτρύπης ένα από τα βασικά κριτήρια της τεχνικής αξιολόγησης είναι ο αριθμός και η ταχύτητα των γεωτρήσεων της κάθε εταιρίας και αυτό λήφθηκε πολύ σοβαρά υπόψη στην αξιολόγηση των προτάσεων.

Η επιλογή των τριών κολοσσών, έχει πέρα από τον οικονομικό και γεωπολιτικό αντίκτυπο. Αποτελεί και μια πολιτική και διπλωματική ασπίδα έναντι των απειλών του Ρ. Ερντογάν. Η Άγκυρα έχει επανειλημμένα εξαπολύσει απειλές ότι δεν θα επιτρέψει την διεξαγωγή ερευνών εάν δεν προηγηθεί επίλυση του Κυπριακού η εάν δεν διασφαλισθεί ο διαμοιρασμός των εσόδων από το φυσικό αέριο με τους Τουρκοκυπρίους.

Ποιος είναι ο Ρεξ Τίλερσον

Ο επικεφαλής του αμερικανικού πετρελαϊκού κολοσσού διατηρεί ιδιαίτερα στενές σχέσεις με τη Ρωσία και τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και αναμένεται να συμβάλει στην εξομάλυνση των αμερικανορωσικών σχέσεων, που διέρχονται περίοδο έντασης εξαιτίας πολλών περιφερειακών ζητημάτων, όπως η ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία ή οι διαφορές στην αντιμετώπιση του συριακού.

Όπως ήταν επόμενο, η Μόσχα χαιρέτισε το διορισμό του Τίλερσον, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για έναν «επαγγελματία» που «έχει καλές σχέσεις εργασίας» με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. «Οι ρώσοι αξιωματούχοι, και όχι μονάχα ο πρόεδρος της χώρας, διατηρούν καλές σχέσεις, σχέσεις εργασίας με τον Τίλερσον. Πρόκειται για μία αξιοσέβαστη προσωπικότητα. Είναι πολύ επαγγελματίας στον τομέα του», δήλωσε ο σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσάκοφ.

Ο διορισμός του Ρεξ Τίλερσον προσθέτει στον κύκλο των μελών της κυβέρνησης Τραμπ ένα ακόμη πρόσωπο που έχει οικοδομήσει πολύ στενές σχέσεις με τη Μόσχα. Ως διευθύνων σύμβουλος της Exxon Mobil, ο Ρεξ Τίλερσον είχε εργασθεί επί μεγάλων ενεργειακών προγραμμάτων στη Ρωσία και έχει οικοδομήσει στενές σχέσεις με τον Ιγκόρ Σετσίν, το συνάδελφό του στο ρωσικό πετρελαϊκό κολοσσό Rosneft, ακόμη έναν στενό συνεργάτη του Πούτιν. Το 2011 η Exxon Mobil είχε υπογράψει συμφωνία με τη Rosneft για κοινές έρευνες και παραγωγή.

Μεταξύ αυτών και στην Αρκτική, όπου εκτιμάται ότι τα πετρελαϊκά κοιτάσματα είναι το ένα έβδομο των παγκοσμίως μη αξιοποιήσιμων ακόμη, όπως και τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου. Το 2013 ο Πούτιν απένειμε στον Τίλερσον το βραβείο του Τάγματος της Φιλίας. Να σημειωθεί ότι οι αμερικανικές κυρώσεις κατά της Μόσχας στοίχισαν στην Exxon Mobil απώλειες 1 δισ. δολ., με τον Τίλερσον να εκφράζεται κατά των κυρώσεων στη Ρωσία εξαιτίας της Ουκρανίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Η Δύση είναι συγκλονισμένη-Το ρωσικό υπερμαχητικό αεροσκάφος Mig-41 θα έχει αποστολή την εξουδετέρωση δυτικών υπερηχητικών στόχων

Ο απόστρατος Στρατάρχης της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας ανέφερε για «ηλεκτρομαγνητικό όπλο παλμών» που αναπτύσσουν οι...