Πνευματικά ωφέλιμα

«Τιμή και δόξα στον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά το καύχημα της Θεσσαλονίκης».

Εορτάζει και τιμά η Αγία μας Εκκλησία σήμερα, τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά, τον Επίσκοπο Θεσσαλονίκης τον Θαυματουργό.

Ποιος ήταν ο μέγας και θείος Γρηγόριος το πληροφορούμεθα με σαφήνεια και πληρότητα και μόνον από το απολυτίκιό του.

"Ορθοδοξίας ο φωστήρ, Εκκλησίας το στήριγμα και διδάσκαλε, των μοναστών η καλλονή, των θεολόγων υπέρμαχος απροσμάχητος, Γρηγόριε θαυματουργέ, Θεσσαλονίκης το καύχημα, κήρυξ της χάριτος, ικέτευε δια παντός, σωθήναι τας ψυχάς ημών."

Ο Συμπολιούχος της Θεσσαλονίκης, αφού καθάρισε, με την βοήθεια του Θεού και με πολλούς ασκητικούς κόπους, το σώμα και την ψυχή, δέχθηκε κατόπιν από θεϊκή πληροφορία και το μέγα της ιερωσύνης χάρισμα. Ετελούσε δε την ιερά Μυσταγωγία σαν ένας άλλος άγγελος, ώστε και μόνον όσοι τον έβλεπαν έπαιρναν κατάνυξη στις ψυχές τους. Αναδείχθηκε πνευματοφόρος πατήρ και έλαβε εξουσία κατά των δαιμόνων, το χάρισμα των θαυμάτων, και προέλεγε τα μέλλοντα. Με ένα λόγο ήταν στολισμένος με τα χαρίσματα και τους καρπούς του Αγίου Πνεύματος.

Δια μέσου του θεοδιδάκτου δρόμου, της νηστείας, της αγρυπνίας και της προσευχής και των ευαγγελικών αρετών έλαβε ουράνια χαρίσματα...

Πολύ σωστά στο απολυτίκιο του Αγίου η Εκκλησία μας ομολογεί τον θείον Γρηγόριον «φωστήρα Ορθοδοξίας, Εκκλησίας στήριγμα και διδάσκαλον, κήρυκα της χάριτος».

Δίδασκε ο Άγιος πως «μόνο μέσα στην αγία του Χριστού Ορθόδοξον Εκκλησία μπορούμε να γνωρίσουμε τον Θεό, όχι με την διάνοια η το συναίσθημα, αλλά με αγιοπνευματική εμπειρία, μπορεί ο ζωντανός χριστιανός να έχη μετοχή στο φως, την ζωή και την δόξα της Αγίας Τριάδος. Εμείς οι άνθρωποι κοινωνούμε και ενωνόμαστε με τον Θεό δια μέσου των θείων ενεργειών του Θεού που είναι άκτιστες, ενώ η θεϊκή ουσία του Θεού είναι ακοινώνητος».

Δικαίως ο αδάμαντας στίλβοντας της Θεσσαλονίκης, συναριθμήθηκε στην χρυσή αλυσίδα των μεγάλων διδασκάλων και Αγίων Πατέρων της Εκκλησίας, ο οποίος και αναδείχθηκε ισάξιος των Αγίων Αθανασίου, Βασιλείου, Γρηγορίου, Χρυσοστόμου, Κυρίλλων, Μαξίμου, Δαμασκηνού, Φωτίου και Θεοδώρου Στουδίτου.

Σπάνια έγινε τόσος αγώνας, τόση προπαγάνδα, τόση δυσφήμησι και κατασυκοφάντησι προσώπου, όσον εναντίον του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά. Και μέχρι σήμερα οι Δυτικοί διατηρούν στο Παρίσι αντιπαλαμική Σχολή δυσφημούντες τον Άγιο και την διδασκαλία του!

Οι απόψεις του, αποτελούν σύνοψη και έκφραση της εμπειρίας και της παραδόσεως της Εκκλησίας. Το κλειδί της θεολογίας το κατείχε στ' αλήθεια ο θείος Γρηγόριος, επειδή είχαν διανοιγεί τα μάτια του από το Άγιο Πνεύμα.

Εδίδασκε ότι ο Θεός δεν είναι μόνον αμέθεκτος αλλά και μεθεκτός. Την ουσία του Θεού ουδείς και ουδέποτε ούτε στον παρόντα ούτε στον μέλλοντα αιώνα θα ιδούμε, τις άκτιστες όμως ενέργειες του Θεού μπορούμε να κοινωνήσουμε, ημών θεουμένων, κάτω από κατάλληλες πνευματικές προϋποθέσεις. Αυτές δηλαδή αποτελούν το μέσον και την γέφυρα που συνδέει τον άκτιστο Θεό με τα κτίσματα. Άλλο είναι η ουσία του Θεού και άλλο οι θείες ενέργειές του.

Στις μέρες την πνευματικής πενίας του Γένους μας, η ασκητική ζωή, ο λόγος και το έργο του ενδόξου μας Πατήρ, αποκτά ξεχωριστή σημασία. Η εποχή μας, θυμίζει την εποχή πριν την Άλωση της Θεσσαλονίκης το 1430. Το κακό προήλθε και τότε όπως και σήμερα, από την ραθυμία των ανθρώπων και από την αμέλεια των θρησκευτικών τους καθηκόντων, η οποία πάντοτε προέρχεται από τους ίδιους λόγους. Είμαστε και σήμερα τόσο ανόητοι να αντιληφθούμε πως η προσκόλληση σε οτιδήποτε αυξάνει τον πλούτο με κάθε σπουδή, η υποδούλωση στην ύλη, η αδιαφορία μας για το κοινό συμφέρον και τα πολιτικά πράγματα, πάντοτε θα οδηγούν σε Αλώσεις;

Δυστυχώς σήμερα, είμαστε σε πολύ χειρότερη κατάσταση από τους προγόνους μας, διότι τότε δεν υπήρχε περίπτωση Έλληνας Ρωμιός να μην γνωρίζει σχεδόν τα πάντα για την Ορθοδοξία, ενώ σήμερα συναντάμε Ορθόδοξους Χριστιανούς, Βαπτισμένους και Μυρωμένους, που φέρουν ένδοξα ονόματα Αγίων, όπως των Αγίων Δημητρίου και Γεωργίου που όχι μόνο δεν τους τιμούν αλλά έχουν και πλήρη άγνοια για το βίο και τη θεάρεστη πολιτεία τους!

Η ελπίδα μας είναι στη συγχωρητικότητα, μακροθυμία και φιλευσπλαχνία του Θεού.

Άγιε Γρηγόριε Παλαμά, που την πλάνη κατέφλεξας των κακοδόξων σοφέ, που την πίστη ετράνωσας των ορθοδόξων καλώς και τον κόσμο εφώτισες, που όθεν τροπαιοφόρος και νικητής ανεδείχθης στύλος της Εκκλησίας, αληθής Ιεράρχης, πρεσβεύων μη ελίπης Χριστό, σωθήναι πάντας ημάς.

Α.Δ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...