Κόσμος

Αναφορές για βομβαρδισμούς με αέρια χλωρίου στο Χαλέπι (βίντεο)


Συγκίνηση προκαλεί ένα βίντεο που κάνει το γύρο του κόσμου και δείχνει ένα αγόρι από τη Συρία το οποίο ενώ δέχεται τις φροντίδες των γιατρών αφού έχει εισπνεύσει αέριο χλωρίου μετά από νέα επίθεση στο Χαλέπι ρωτάει γεμάτο δάκρυα αν πρόκειται να πεθάνει.

Τυλιγμένο με μια μπλε κουβέρτα και με τα μάτια κόκκινα από την έκθεση στο αέριο αλλά και το κλάμα, διηγείται σε μια γυναίκα τι συνέβη στην οικογένειά του.

«Έψαχνα στα αεροπλάνα. Τα αεροπλάνα πέταξαν ένα βαρέλι. Είδα τον καπνό, ήταν κίτρινος», είπε.

Στη συνέχεια τον πιάνει έντονος βήχας και κρίνεται απαραίτητο να εισπνεύσει οξυγόνο ενώ στη συνέχεια λέει πως δεν ξέρει που είναι τα αδέρφια του.

«Θα πεθάνω, Δεσποινίς; Θα πεθάνω;» ρωτάει με την αγωνία ζωγραφισμένη στα μάτια του ενώ εκείνη τον καθησυχάζει λέγοντας ότι όλα θα πάνε καλά.
//players.brightcove.net/4221396001/V19oeQPdg_default/index.html?videoId=5218943442001&applicationId=MIRROR%20Embed%20Offsite

«Ζούμε σε μια καθημερινή ταινία τρόμου» δήλωσε η Oussai Alali, μια νοσοκόμα σε ένα από τα νοσοκομεία που καταστράφικαν ανατολικά του Χαλεπίου στην Independent.

«Φανταστείτε πώς θα ήταν η χώρα σας χωρίς νοσοκομεία. Οι άνθρωποι θα πεθάνουν. Τώρα φανταστείτε ότι υπάρχουν πολεμικά αεροπλάνα και βόμβες. Κάθε μέρα τα παιδιά πεθαίνουν.
Τώρα, θα πεθαίνουν περισσότερα» πρόσθεσε.

Δοχεία που περιείχαν μια χημική ουσία, ενδεχομένως αέριο χλωρίου, ερρίφθησαν από ελικόπτερα στο ανταρτοκρατούμενο ανατολικό Χαλέπι, με αποτέλεσμα ορισμένοι κάτοικοι να παρουσιάσουν αναπνευστικά προβλήματα, ανέφεραν οι τοπικές υγειονομικές αρχές και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση, που εδρεύει στη Βρετανία, οι πηγές της στη Συρία ανέφεραν ότι είδαν τουλάχιστον τέσσερα βαρέλια να πέφτουν στις συνοικίες Αλ Κατέρτζι και Νταχράτ Άουαντ και στην περιοχή ήταν έντονα αισθητή η οσμή χλωρίου. Ιατρικές πηγές είπαν στο Παρατηρητήριο ότι πιστεύουν πως το αέριο που χρησιμοποιήθηκε ήταν χλώριο.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η Διεύθυνση Υγείας του ανατολικού Χαλεπιού ανακοίνωσε ότι καταγράφηκαν ορισμένες περιπτώσεις ανθρώπων που παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα.

Νωρίτερα σήμερα ο συριακός στρατός προειδοποίησε τους κατοίκους του πολιορκημένου Χαλεπιού να μην βαίνουν στους δρόμους και να μην πλησιάζουν σε θέσεις των ανταρτών. Παράλληλα, κάλεσε τους αντάρτες να σταματήσουν τις επιθέσεις στο δυτικό Χαλέπι, που ελέγχεται από την κυβέρνηση.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...