Υγεία

Κολοκύθα: Το λαχανικό υπερτροφή και πόσο καλό κάνει στην υγεία μας

Γράφει η Αστεριάδου Ανδρονίκη Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Α.Τ.Ε.Ι.Θ.

Η κολοκύθα είναι όπως λένε πολλοί ένα από τα δώρα της φύσης το φθινόπωρο ή όπως λένε κάποιοι άλλοι το απόλυτο φθινοπωρινό λαχανικό !!!

Τι περιέχει αυτό το λαχανικό που το κάνει τόσο ξεχωριστό  ;

Το πορτοκαλί της  χρώμα η κολοκύθα το οφείλει στην υψηλή της περιεκτικότητα σε καροτενοειδή, τα οποία είναι φυσικές ουσίες που προέρχονται αποκλειστικά από τις τροφές και μπορούν να εκδηλώσουν αντιοξειδωτική δράση. Αποτρέπουν τις ελεύθερες ρίζες, βοηθούν στην πρόληψη της πρόωρης γήρανσης  και διαφόρων λοιμώξεων. Είναι πλούσια σε λουτείνη και ζεαξανθίνη, καροτινοειδείς ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση που είναι πολύτιμες για την υγεία των ματιών καθώς δρουν ως φίλτρο που απορροφά την ηλιακή ακτινοβολία καταπολεμώντας τις βλαβερές επιπτώσεις των ελεύθερων ριζών στα μάτια. Ακόμη η λουτείνη συμβάλει στην προστασία του δέρματος από την υπεριώδη ακτινοβολία. Καλές πηγές αυτών είναι και τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ο κρόκος των αυγών καθώς και τα κίτρινα και πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά.

Η κολοκύθα αποτελεί πλούσια πηγή β-καροτένιου που το σώμα μας μετατρέπει σε βιταμίνη Α. Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για το σχηματισμό νέων κύτταρων αλλά και για τη διατήρηση της υγείας και της συνοχής του δέρματος. Συμβάλει στην ανάπτυξη του εμβρύου και των οστών.  Η έλλειψη της συνδέετε με εξασθενημένη όραση το βράδυ.

Η κολοκύθα αποτελεί πλούσια πηγή βιταμινών και ανόργανων στοιχείων όπως  βιταμίνη C, βιταμίνη Β2, μαγνήσιο, κάλιο, ψευδάργυρο ενώ σε μικρότερες ποσότητες περιέχει βιταμίνη Ε,  ασβέστιο, σίδηρο, χαλκό και φώσφορο.

Η κολοκύθα είναι μία πολύ καλή επιλογή για όσους βρίσκονται σε πρόγραμμα απώλειας βάρους καθώς περιέχει πολλές φυτικές ίνες, οι οποίες δεν προσθέτουν θερμίδες, προκαλούν  όμως γρήγορα το αίσθημα του κορεσμού.

Πιθανόν να έχετε ακούσει ότι η κατανάλωση κολοκύθας βοηθά στην πρόληψη της κατάθλιψης. Που μπορεί να βασίζεται αυτό; Η σεροτονίνη είναι ένας σημαντικός νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου και είναι βασική για την ρύθμιση της όρεξης και της διάθεσης. Η παρουσία σεροτονίνης στον εγκέφαλο συνδέετε με την ισορροπημένη συναισθηματική κατάσταση. Ακόμη δρα ως σήμα κορεσμού στον εγκέφαλο και έτσι ρυθμίζει φυσιολογικά τη λήψη τροφής. Τέλος εμπλέκετε στην ρύθμιση των συνηθειών του ύπνου.  Για να μπορέσει να συντεθεί η σεροτονίνη στον εγκέφαλο πρέπει να καταναλώσουμε το αμινοξύ τρυπτοφάνη, το οποίο στην συνέχεια θα μετατραπεί σε σεροτονίνη.  Η κολοκύθα λοιπόν περιέχει αυτό το αμινοξύ και για αυτό λέγετε ότι βοηθά στην καλή διάθεση και στην πρόληψη  της κατάθλιψης. Το αμινοξύ τρυπτοφάνη βέβαια υπάρχει και σε άλλα τρόφιμα όπως ψάρια, κοτόπουλο, ξηρούς καρπούς, ανανά, μπανάνα κ.α. Η κολοκύθα όμως έχει το πλεονέκτημα ότι περιέχει και τις βιταμίνες Β2 (ριβοφλαβίνη), Β6 και βιταμίνη C που είναι απαραίτητοι συμπαράγοντες που εξασφαλίζουν την σωστή σύνθεση σεροτονίνης.

Πολλοί είναι οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να μαγειρευτεί  …. κολοκυθόπιτα (αλμυρή και γλυκιά), πουρές, κέικ, γλυκό του κουταλιού, ριζότο, τάρτα αλλά και την αγαπημένη μου σούπα βελουτέ στην οποία μπορείτε να προσθέσετε ότι λαχανικό και μπαχαρικό σας αρέσει !!!!

Και ας μην ξεχνάμε και τους πολύ νόστιμους κολοκυθόσπορους ή αλλιώς πασατέμπο που αποτελούν ένα πολύ θρεπτικό σνακ καθώς είναι πλούσιοι σε ω6 λιπαρά οξέα αλλά και παρουσιάζουν το υψηλότερο ποσοστό σε σίδηρο από οποιοδήποτε άλλο είδος σπόρων ! Επιλέξτε να τους καταναλώσετε ανάλατους.

Πηγή

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...