Αρχείο

Ιταλία και Ελλάδα απειλούν να μπλοκάρουν τα ταμεία της ΕΕ λόγω της αρνητικής στάσης για το μεταναστευτικό των χωρών του Visegrand

Ελλάδα και την Ιταλία είναι οι χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση των προσφύγων και τώρα απειλούν να προβάλουν βέτο στην εκταμίευση των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις χώρες του οργανισμού Βίσεγκραντ .

Η ομάδα Βίσεγκραντ (V4) ( Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία και  Ουγγαρία)  αρνήθηκαν να δεχθούν πρόσφυγες από τα hotspots από την Ιταλία και την Ελλάδα, σύμφωνα με την απόφαση ποσοστώσεων  της ΕΕ.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «εάν ένα κράτος μέλος δεν θέλει να τηρήσει τη συμφωνία, θα είναι μια καλή ιδέα να κοπεί  ή τουλάχιστον να περιοριστεί  η χρηματοδότησή του από τις Βρυξέλλες».

Πρόσθεσε επίσης ότι η πολωνική κυβέρνηση συμφώνησε να λάβει  μέρος σε ένα πρόγραμμα μετεγκατάστασης της ΕΕ πριν από ένα χρόνο.

Εν τω μεταξύ, ο Ιταλός Πρωθυπουργός Matteo Renzi δήλωσε δημόσια στην ραδιοτηλεόραση της RAI ότι θα ασκήσει βέτο στην εκταμίευση των κονδυλίων της ΕΕ σε χώρες που αρνούνται να δεχτούν μετανάστες.

Σύμφωνα με το καθεστώς το οποίο είχε συμφωνηθεί από τα κράτη μέλη της ΕΕ πριν από ένα χρόνο, 160.000 αιτούντες ασύλου από την Ελλάδα και την Ιταλία θα μετεγκατασταθούν σε όλη την ΕΕ .

Τότε η κυβέρνηση της Πολωνίας υποσχέθηκε να δεχθεί  7.000 πρόσφυγες. Ωστόσο η εφημερίδα  Rzeczpospolita γράφει ότι η  κυβέρνηση της χώρας δεν θέλησε να συμμετάσχει στο πλαίσιο της συμφωνίας, κάνοντας στην ουσία άλλα αντί άλλων.

Η εφημερίδα πρόσθεσε ότι η Πολωνία είναι ο μεγαλύτερος δικαιούχος των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεωρεί επί του παρόντος τον προϋπολογισμό και οποιεσδήποτε αλλαγές πρέπει να γίνουν  αποδεκτές από όλα τα κράτη μέλη. Αυτό σημαίνει ότι είτε Ελλάδα ή η Ιταλία μπορεί να προβάλουν  βέτο στην εκταμίευση των κονδυλίων της ΕΕ για την Πολωνία.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη μετανάστευση, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, είπε στην εφημερίδα Rzeczpospolita ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει να προσπαθεί να πιέζει μέσω ενός μόνιμου μηχανισμού για τη μετεγκατάσταση προσφύγων σε όλη την ένωση , ένα μέτρο το οποίο η πολωνική κυβέρνηση όμως δεν αποδέχεται.

Προφανώς οι χώρες αυτές κοιτούν τα δικά τους συμφέροντα , καιρός όμως και η Ελλάδα να κοιτάξει και αυτή τα δικά της.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...