Κόσμος

Άνοιξε η γη στην Ιταλία από τον Εγκέλαδο! (Δείτε Live)


ΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ ΕΝΤΟΠΙΖΕΤΑΙ 34ΧΛΜ. ΔΥΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΑΣΚΟΛΙ

Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ 36 ΕΤΩΝ

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΙ

Νέος ισχυρός σεισμός συγκλόνισε το πρωί της Κυριακής την κεντρική Ιταλία.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο, ο σεισμός είχε μέγεθος 6.6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Ωστόσο, αρχικά το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο είχε δώσει το σεισμό στα 6.7 Ρίχτερ και το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής στα 7,1.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 34 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης Άσκολι και 67χλμ. ανατολικά της Περούτζια,

Το εστιακό βάθος του σεισμού εκτιμάται στο 1,5 χιλιόμετρο, ωστόσο αρχικά υπολογίστηκε στα 138 χιλιόμετρα.

Έντονη είναι η μετασεισμική ακολουθία στην περιοχή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «La Repubblica», ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε μεγάλο μέρος της Κεντρικής Ιταλίας, ενώ ακόμα και στην Ρώμη, ο κόσμος βγήκε τρομοκρατημένος στους δρόμους.

«Προς το παρόν δεν έχει διαπιστωθεί να υπάρχουν νεκροί», επιβεβαίωσε ο επικεφαλής της ιταλικής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, Φαμπίτσιο Κούρτσιο, μιλώντας στους δημοσιογράφους για τον σεισμό στην Ιταλία.

«Υπάρχουν περίπου 20 άνθρωποι οι οποίοι τραυματίσθηκαν ελαφρά, και ένας άλλος πολίτης η κατάσταση του οποίου παρουσιάζει πιο σοβαρά προβλήματα», πρόσθεσε ο Φαμπίτσιο Κούρτσιο.

Η κυκλοφορία στην οδό Σαλάρια, η οποία συνδέει την Ρώμη με τις πληγείσες περιοχές, έχει διακοπεί.

Ακόμα, οι ιταλικές Αρχές διέκοψαν την κυκλοφορία των υπόγειων συρμών του Μετρό της Ρώμης.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας χρησιμοποιεί αεροσκάφη ελικόπτερα και για να εξακριβώσει αν υπάρχουν άλλοι τραυματίες στις πιο απομονωμένες περιοχές των περιφερειών Μάρκε και Ούμπρια.

Κτίρια έχουν καταρρεύσει εξαιτίας του σεισμού σε πολλά σημεία στην κεντρική Ιταλία, ανακοίνωσε την ίδια ώρα η ιταλική υπηρεσία πολιτικής προστασίας.

Οι μεγαλύτερες καταστροφές έχουν σημειωθεί στην πόλη Νόρτσια, η οποία σχεδόν ισοπεδώθηκε όπως μεταδίδει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων "ANSA".

Ο σεισμός που σημειώθηκε το πρωί στην κεντρική Ιταλία είναι ο ισχυρότερος σεισμός που έχει καταγραφεί στη γειτονική χώρα από το 1980.

Δείτε ζωντανά εικόνα από την Ιταλία

Τι αναφέρουν οι σεισμολόγοι

Δεν υπάρχει κανένα θέμα για την Ελλάδα διαβεβαιώνει ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας, σύμφωνα με τον οποίο ο σεισμός αφορά μόνο την Ιταλία.

Παπαζάχος: Μιλάμε για έναν τριπλό ισχυρό σεισμό σε διάστημα δύο μηνών

«Είναι ένας πολύ ισχυρός σεισμός, το μέγεθος των καταστροφών του θα αποκαλυφθεί τις επόμενες ώρες ή και ημέρες», ανέφερε για τον ισχυρό σεισμό στην Ιταλία ο καθηγητής και Διευθυντής του Τομέα Γεωφυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαζάχος.

Ο Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, χαρακτήρισε εκπληκτικό και πολύ σπάνιο το γεγονός της σύνδεσης τριών σεισμών με μέγεθος περίπου 6 Ρίχτερ.

«Μιλάμε ήδη για έναν τριπλό ισχυρό σεισμό σε διάστημα δύο μηνών. Εκπληκτικό φαινόμενο ακόμα και για την ιστορία της Ιταλίας που έχει τέτοια φαινόμενα σεισμών με μικρή χρονική διαφορά», ανέφερε ακόμα, σημείωσε ο σεισμολόγος.

Ο καθηγητής και Διευθυντής του Τομέα Γεωφυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει σύνδεση του σεισμού στην Ιταλία με τον ελληνικό χώρο.

Χουλιάρας: «Πρωτοφανής η σεισμική δραστηριότητα στην Ιταλία»

Την ανησυχία του για την εξέλιξη της «πρωτοφανούς» σεισμικής δραστηριότητας στην κεντρική Ιταλία εξέφρασε ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας.

Ο σημερινός σεισμός, εξήγησε μιλώντας στο αθηναϊκό πρακτορείο, είναι ο τρίτος κατά σειρά «εξάρης» στην ίδια περιοχή από τις 24 Αυγούστου. Όπως εκτίμησε, έσπασαν διαδοχικά τρία τμήματα του ρήγματος της ευρύτερης τεκτονικής περιοχής των Απεννίνων.

Μάλιστα, δεν απέκλεισε τον ενδεχόμενο να ακολουθήσει και άλλος «εξάρης».

«Έχουμε μια πρωτοφανή διέγερση, είναι ένα σπάνιο φαινόμενο, αλλά στη φύση τίποτα δεν αποκλείεται» έσπευσε να προσθέσει..

Επίσης, επισήμανε ότι το μεγάλο πρόβλημα σ' αυτή την περιοχή της Ιταλίας είναι ότι υπάρχουν χιλιάδες παλιά σπίτια, ενώ στην Ελλάδα με αντίστοιχους σεισμούς, όπως στην Κεφαλονιά, είχαμε μικρότερες καταστροφές, γιατί έχουμε νεότερες κατασκευές.

Ο Γεράσιμος Χουλιάρας εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την Ελλάδα, αποκλείοντας το ενδεχόμενο ενεργοποίησης ρηγμάτων στον ελλαδικό χώρο.

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Στα 6,5 Ρίχτερ ο σεισμός στην Ιταλία

«Έχουμε λάβει μήνυμα από το Γεωφυσικό Ινστιτούτο της Γερμανίας και προσδιορίζει τον σεισμό στα 6,5 Ρίχτερ», ανέφερε για τον ισχυρό σεισμό στην κεντρική Ιταλία ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, είπε για τον σεισμό ότι είναι ο μεγαλύτερος, από ότι φαίνεται μέχρι τώρα, στη σειρά των ισχυρών σεισμών που πλήττουν την Ιταλία από τις 24 Αυγούστου.

Ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου διαβεβαίωσε ότι οι σεισμοί στην Ιταλία δεν μπορούν να επηρεάσουν την Ελλάδα.

Για πανικό έκανε λόγο, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ο επίτιμος πρόξενος της Περούτζια, Κώστας Χριστογιάννης, ο οποίος υποστήριξε ότι το μεγάλο πρόβλημα αναμένεται στα βουνά γύρω από την ιταλική πόλη.

«Έχουν καταρρεύσει τα πάντα, βλέπω στήλες καπνού, είναι μια καταστροφή, μια καταστροφή», λέει στην «La Stamba» ο Μάρκο Ρινάλντι, δήμαρχος της Ουσίτα, μια από τις περιοχές που βρέθηκε στο επίκεντρο του Εγκέλαδου και την περασμένη Τετάρτη. «Κοιμήθηκα στο αυτοκίνητο, έχω δει την κόλαση εδώ...», συμπλήρωσε ο δήμαρχος της Ουσίτα.

«Τα χωριά μας δεν υπάρχουν πια», λέει και ο Αλεάντρο Πετρούτσι, δήμαρχος της Αρκουάτα ντελ Τρόντο, που χτυπήθηκε από τον σεισμό του Αυγούστου. Ευτυχώς είχαμε πολλές περιοχές "κόκκινες" που είχαν εκκενωθεί... Ο κόσμος είναι στους δρόμους αγκαλιασμένος. Πάμε να δούμε τι έχει γίνει», συμπληρώνει ο ίδιος.

Την περασμένη Τετάρτη στην ίδια περιοχή είχαν σημειωθεί τρεις σεισμικές δονήσεις προκαλώντας μεγάλες καταστροφές στην περιοχή, ενώ την Παρασκευή σημειώθηκαν δύο ακόμα ισχυροί σεισμοί στην Ιταλία.

Το επίκεντρο της σημερινής δόνησης εντοπίζεται πολύ κοντά σε εκείνο του καταστροφικού σεισμού της 24ης Αυγούστου, που σκόρπισε το θάνατο και ισοπέδωσε ολόκληρα χωριά της Κεντρικής Ιταλίας.

Πριν από δύο μήνες περίπου 300 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους από τον ισχυρό σεισμό με επίκεντρο το χωριό Αματρίτσε.

Ο πιο φονικός σεισμός τον 20ο αιώνα ήταν αυτός του 1908 καθώς ακολούθησε τσουνάμι με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 80.000 άνθρωποι στις νότιες επαρχίες της Ιταλίας.

Σε ετοιμότητα αεροσκάφος της πολεμικής αεροπορίας

Σε ετοιμότητα βρίσκεται αεροσκάφος της πολεμικής αεροπορίας, προκειμένου - εφόσον καταστεί αναγκαίο - να μεταβεί άμεσα στην πληγείσα περιοχή της Ιταλίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, επικοινώνησε με την Ιταλίδα ομόλογό του, Ρομπέρτα Πινότι, στη οποία επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνδράμει τη γειτονική χώρα στην περίπτωση που της ζητηθεί.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...