Αρχείο

Όπισθεν ολοταχώς: Πως ο Ν.Φίλης διαλύει την παιδεία και οδηγεί σε πλήρη απαξίωση την τριτοβάθμια εκπαίδευση

Σε πλήρη απαξίωση οδηγεί την τριτοβάθμια εκπαίδευση ο Υπουργός Παιδείας, Ν.Φίλης. Παραιτούνται τα Συμβούλια Διοίκησης από τα ΑΕΙ, επιστρέφουν οι «αιώνιοι» φοιτητές, αναμορφώνει την ιστορία και βάζει μέσα τον εμφύλιο... γιατί δεν πρέπει να υπάρχουν "λευκές σελίδες" όπως λέει.

Την ίδια ημέρα που στη Βουλή ψηφιζόταν η τροπολογία με την οποία ανοίγει η «πόρτα» επιστροφής των «αιώνιων» φοιτητών στα Πανεπιστήμια, υπήρξε μπαράζ παραιτήσεων από τους προέδρους και τα μέλη των Συμβουλίων Ιδρυμάτων από τα Πανεπιστήμια Αθηνών, ΕΜΠ, ΑΠΘ και Μακεδονίας.

Όπως εξηγούν στις επιστολές με τις οποίες υποβάλουν την παραίτησή τους, οι αποφάσεις ελήφθησαν μετα την απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας Σίας Αναγνωστοπούλου να επεκτείνει με το «έτσι θέλω» τη θητεία τους μέχρι και τον Αύγουστο του 2017 χωρίς να υπάρχει επίσημη τοποθέτηση για το μέλλον του θεσμού.

Αυτό που καταγγέλλουν, δηλαδή, τα παραιτηθέντα μέλη των Συμβουλίων Ιδρυμάτων είναι ότι η σημερινή πολιτική ηγεσία προχωρά στην απαξίωση του θεσμού δια της μεθόδου της «καταψύξεως». Κι αυτό γιατί αντί να προκηρυχθούν εκλογές για την ανάδειξη νέων συμβουλίων - καθώς η θητεία των σημερινών Συμβουλίων έληξε στις 31 Αυγούστου - το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε την παράταση της θητείας των ήδη υπαρχόντων.

«Είχαμε εξ' αρχής και δημοσίως εκφράσει την αντίθεσή μας στην παράταση της θητείας των Συμβουλίων των Πανεπιστήμιων. Με τη λήξη της κανονικής μας θητείας θεωρούμε ότι οφείλουμε να παραιτηθούμε συνεπεις με τις θέσεις που είχαμε εκφράσει. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε ποικιλότροπο απαξίωση και σταδιακό περιορισμό των αρμοδιοτήτων, ιδιως αυτών που αφορούσαν στο μακροχρόνιο στρατηγικό σχεδιασμο , οποίος είναι απαραίτητος για την ορθολογική λειτουργία κάθε πανεπιστημιακού ιδρύματος» αναφέρουν χαρακτηριστικά τα μέλη του Συμβουλίου Ιδρύματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Από την πλευρά τους οι συνάδελφοί τους από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας αναφέρουν χαρακτηριστικά στις επιστολές παραίτησής τους: Παρά τη μεταβολή των συνθηκών που οδήγησαν σε κατακόρυφη υποβάθμιση του ρόλου των Συμβουλίων, παραμείναμε στις επάλξεις από αίσθημα καθήκοντος απέναντι στο Πανεπιστήμιό μας, όμως δεν αποδεχόμαστε την επιβαλλόμενη παράταση της θητείας μας.

Ταυτόχρονα, στην ακύρωση της διάταξης του νόμου Διαμαντοπούλου που προβλέπει τη διαγραφή των λεγόμενων «αιώνιων» φοιτητών προχωρά το υπουργείο Παιδείας με τροπολογία που κατέθεσε το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή.

Με την επίμαχη διάταξη καταργείται η διάταξη που προέβλεπε ότι όσοι φοιτητές δεν εγγραφούν σε δύο συνεχόμενα εξάμηνα τότε χάνουν αυτοδικαίως την ιδιότητα του φοιτητή.

Σύμφωνα με το νόμο 4009/2011 ο φοιτητής εγγράφεται στη σχολή στην αρχή κάθε εξαμήνου σε ημερομηνίες που ορίζονται από την κοσμητεία και δηλώνει τα μαθήματα που επιλέγει, αν, όμως, δεν εγγραφεί για δύο συνεχόμενα εξάμηνα, διαγράφεται αυτοδικαίως από τη σχολή με διαπιστωτική πράξη του κοσμήτορα.

Παράλληλα ο Νίκος Φίλης με τη διάταξη που έφερε στη συζήτηση στη Βουλή για την ιδιωτική εκπαίδευση καταργεί και την υποχρέωσή των «αιώνιων» φοιτητών να επανεγγράφονται ανά εξάμηνο.

Όπως σημειώνει το Βήμα, παρ' όλο που στην εισηγητική διάταξη αναφέρεται ότι το υπουργείο Παιδείας καταργεί μόνο την αυτοδίκαιη διαγραφή λόγω μη εγγραφής σε δύο εξάμηνα (τροποποίηση της παρ. 2 του άρ. 33 του Ν. 4009/2011), επειδή καταργεί επίσης τη διάταξη που αναφέρει μέχρι πότε διατηρείται η φοιτητική ιδιότητα (παρ. 1, άρ. 49 του Ν. 4009), τελικά αδρανοποιεί συνολικά τη διάταξη του προηγούμενου νόμου-πλαισίου η οποία παρέχει τη δυνατότητα είτε διαγραφής μετά το ν+2 είτε συνέχισης της φοίτησης με τις προϋποθέσεις του εσωτερικού οργανισμού των ΑΕΙ.
Σα να μην έφταναν όλα αυτά, στην αναδιαμόρφωση των προγραμμάτων ιστορίας των σχολικών βιβλίων, αναφέρθηκε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, μιλώντας από το βήμα εκδήλωσης αφιερωμένης στον ελληνικό εμφύλιο, που πραγματοποιήθηκε στο πάρκο Εθνικής συμφιλίωσης στο Γράμμο.

Στο σύντομο χαιρετισμό του τόνισε ότι «δεν πρέπει να υπάρχουν λευκές σελίδες στα σχολικά βιβλία ιστορίας και ότι πρέπει να προσεγγίζουμε την ιστορία με σεβασμό στη μνήμη, τον πόνο όλων των Ελλήνων και κυρίως με σεβασμό στα γεγονότα».

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων τόνισε ότι: «Συμμετείχαμε σε μία εκδήλωση στο πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης που έχει ως στόχο την εμβάθυνση των ιστορικών γεγονότων του εμφυλίου. Προσεγγίζουμε το θέμα χωρίς υπερβολικό πάθος, αλλά με συνείδηση ότι η ιστορία μπορεί να βοηθήσει στο να βελτιώσουμε την πορεία της χώρας στην έξοδο της από την κρίση. Τα βιβλία της σχολικής ιστορίας αντιμετωπίζουν με αμηχανία τα ζητήματα της σύγχρονης ιστορίας. Στις πλαίσιο της γενικότερης αναδιαμόρφωσης των προγραμμάτων ιστορίας στα σχολεία, είναι προφανές ότι πρέπει να μιλήσουμε για όλα. Δεν πρέπει να υπάρχουν λευκές σελίδες στα βιβλία σχολικής ιστορίας. Αλλά πάντοτε να προσεγγίζουμε την ιστορία με σεβασμό στην μνήμη και τον πόνο όλων των Ελλήνων και κυρίως με σεβασμό στα γεγονότα».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Εθνικά θέματα 0

Τι έγινε τελικά με την σύλληψη του Έλληνα Αστυνομικού-Οι Ισραηλινοί επέβαλαν την παρουσία στον Πανάγιο Τάφο Γεωργιανών διπλωματών παραβιάζοντας τα πρωτόκολλα

Το επεισόδιο έγινε όταν τα μέλη της ελληνικής διπλωματικής αποστολής αντέδρασαν επειδή στο θεωρείο που έχει ορίσει το...