Πολιτική

A.Τσίπρας μετά την σύνοδο της ΕΕ: "Υπάρχουν διαφορές, αλλά κάτι αλλάζει" [βίντεο]


Ο πρωθυπουργός μετά το πέρας της Συνόδου ανέφερε πως κάτι μπορεί να αλλάξει στην Ευρώπη.

«Σήμερα έγινε αντιληπτό ότι οι περισσότεροι εκ των 27 έχουμε κατανοήσει πως βρισκόμαστε σε μια μεγάλη κρίση. Αν δεν αλλάξουμε, η κρίση θα γίνει υπαρξιακή και θα οδηγήσει σε μεγάλα αδιέξοδα», τόνισε και συμπλήρωσε: «Οι πολίτες δεν εμπνέονται από το όραμα της ΕΕ οπότε πρέπει να βρει η ΕΕ ένα νέο όραμα».

Ωστόσο, όπως υποστήριξε, παραμένουν οι διαφορές για τα συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση της κρίσης αλλά τουλάχιστον μπαίνει στο τραπέζι η κοινωνική ατζέντα.

Τόνισε δε ότι πρέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας να γίνει και Σύμφωνο Ανάπτυξης και ζήτησε να δοθεί προτεραιότητα στις χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση.

«Σήμερα έγινε αντιληπτό ότι οι περισσότεροι από τους 27 ηγέτες της Ε.Ε., έχουν κατανοήσει ότι βρισκόμαστε σε μια μεγάλη κρίση, η οποία θα γίνει υπαρξιακή κρίση, πως αν δεν αλλάξουμε θα οδηγηθούμε σε μεγάλα αδιέξοδα», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Ενδεικτικά ανέφερε πως στα κοινά συμπεράσματα οι ηγέτες καλωσορίζουν την παρέμβαση Γιούνκερ στην Ευρωβουλή, η οποία, όπως σημείωσε, βάζει συγκεκριμένους κοινωνικούς στόχους σε προτεραιότητα.«Γίνεται ένα βήμα, έστω και μικρό, ανολοκλήρωτο, και πρέπει να συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση» συνέχισε.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, υπογράμμισε την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε την κρίση αυτή όχι με τη λογική του «ό,τι δεν είναι στη δική μου αυλή δεν με αφορά».

Καταλήγοντας επισήμανε πως στη σύνοδο «άνοιξαν κρίσιμα ζητήματα, κάπως αλλάζουν οι ισορροπίες, μπαίνουν στο προσκήνιο στόχοι που είχαν ξεχαστεί».

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν σε έναν "οδικό χάρτη" που περιλαμβάνει τις στρατηγικές τους για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα μετά την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

"Έχουμε μια πρόταση για έναν οδικό χάρτη με συγκεκριμένα βήματα για να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στη λειτουργία της ΕΕ" ανέφερε στο Twitter ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Μπόχουσλαβ Σομπότκα μετά τη λήξη της άτυπης συνόδου κορυφής των 27 ηγετών στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας.

Η σύνοδος αυτή διεξήχθη "σε καλή ατμόσφαιρα", σχολίασε ένας εκπρόσωπος του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Μέρκελ: Η ΕΕ βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση

Αφού ευχαρίστησε τον Σλοβένο πρωθυπουργό για τη φιλοξενία της συνεδρίασης, η Ανγκελα Μέρκελ τόνισε πως η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα.

Και οι 27, όπως είπε, συμφώνησαν πως βρίσκονται σε μια κρίσιμη για την ήπειρο περίοδο, μετά το Brexit, ενώ συζήτησαν για ένα κοινό σχέδιο δράσης, ώστε η Ευρώπη να ανταπεξέλθει των δυσκολιών και να σταθεί πάλι στα πόδια της.

Στο μεταναστευτικό τόνισε ότι θα πρέπει να διερευνηθούν συνεργασίες και με άλλους εταίρους όπως η Τουρκία.

Η ίδια επισήμανε ότι οι ηγέτες των 27 κρατών μελών της ΕΕ συμφώνησαν να παρουσιάσουν τα σχέδιά τους με στόχο να δοθεί εκ νέου πνοή στην Ενωση έως τον Μάρτιο του 2017.

Οσον αφορά τη μετανάστευση υπογράμμισε στόχος είναι να σταματήσει ή να μειωθεί η ροή μεταναστών και προσφύγων, να ισχύσουν τα συμφωνηθέντα με Τουρκία και η συμφωνία στη Βαλέτα και να διερευνηθούν δυνατότητες συμφωνιών και με άλλες χώρες - εταίρους όπως η Τουρκία.

Σχετικά με την εσωτερική ασφάλεια ανέφερε ότι χρειάζεται περισσότερη συνεργασία σε πολλούς τομείς όπως η άμυνα. «Οφείλουμε να αναπτύξουμε μεγαλύτερη συνεργασία ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης σε όλα τα επίπεδα», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος για το ζήτημα της τρομοκρατίας.

Παραδέχτηκε ότι «δεν τηρούμε επαρκώς την υπόσχεση στους λαούς για ευημερία» και υπογράμμισε τη μεγάλη ανεργία.

«Πρόκειται για κάποια πρώτα μηνύματα ότι θα προχωρήσουμε σε πρακτικά βήματα», κατέληξε.

Ολάντ: Δείξαμε ότι μπορούμε παρά το Brexit

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι η άτυπη Σύνοδος της Μπρατισλάβας έδειξε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να προχωρήσει μπροστά μετά την απόφαση των Βρετανών πολιτών υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την ΕΕ.

Αναφερόμενος μεταξύ άλλων στο μεταναστευτικό, είπε πως η Ευρώπη, παράλληλα με τον σεβασμό στο δικαίωμα του ασύλου, πρέπει να αναλάβει καθήκοντα για την καταστολή της παράτυπης μετανάστευσης και για την προστασία των χωρών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.

Σημείωσε ακόμη ότι η Ευρώπη έχει ευθύνη σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, επισημαίνοντας την ανάγκη λήψης αποτελεσματικών μέτρων.

Κατεπείγουσα βοήθεια 108 εκατ.ευρώ στη Βουλγαρία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να χορηγήσει στη Βουλγαρία κατεπείγουσα βοήθεια ύψους 108 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου η χώρα να προστατεύσει τα σύνορά της, καθώς αυξάνονται οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές το τελευταίο διάστημα, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

"Η Βουλγαρία αντιμετωπίζει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Θα πρέπει να το δούμε όχι ως σημαντικό πρόβλημα για τη Βουλγαρία αλλά ως πρόβλημα της ΕΕ. Η Βουλγαρία δεν είναι μόνη" είπε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της άτυπης συνόδου κορυφής στην Μπρατισλάβα.

Ο Γιούνκερ πρόσθεσε ότι τις επόμενες εβδομάδες η οικονομική στήριξη της ΕΕ προς τη Σόφια ενδέχεται να αυξηθεί στα 160 εκατομμύρια, όπως έχει ζητήσει η βουλγαρική κυβέρνηση.

Ούγγρος Πρωθυπουργός: Απέτυχε η Σύνοδος

Η άτυπη σύνοδος κορυφής της Μπρατισλάβας απέτυχε να αλλάξει τη μεταναστευτική πολιτική που ακολουθούν οι Βρυξέλλες, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι οι ηγέτες των βαλκανικών χωρών και της ΕΕ θα συναντηθούν στις 24 Σεπτεμβρίου στη Βιέννη και ότι ο ίδιος έχει ως στόχο να αλλάξει την «αυτοκαταστροφική και αφελή» μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης.

https://www.youtube.com/embed/SGHLMmQjI-o

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...