Αρχείο

Η Κίνα «έρχεται» με δύναμη κοντά στον Μ. Άσαντ και την Συρία

Η Κίνα προσπαθεί να έχει  μεγαλύτερη συμμετοχή στα τεκταινόμενα στην Συρία για τους δικούς της γεωπολιτικούς και γεωστρατηγικούς λόγους.

Ήδη κινεζική αποστολή ευρίσκεται στην Δαμασκό  για να βοηθήσει στην ώθηση  μιας διπλωματικής επίλυσης του Συριακού πολέμου. Η ουσία όμως είναι ότι το Πεκίνο θέλει να έχει στενότερους  στρατιωτικούς  δεσμούς με το καθεστώς Άσαντ , σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης και δηλώσεις ανώτερου Κινέζου αξιωματούχου κατά τη διάρκεια μιας σπάνιας επίσκεψης στην χώρα.

Ο «κινεζικός δράκος» στηρίζεται μεν στην Ρωσία για την προμήθεια πετρελαίου, αλλά σε καμία περίπτωση η Κίνα δεν «αποσύρεται» από την  Μέση Ανατολή τουλάχιστον διπλωματικά, μαζί  με τα άλλα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δηλαδή τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Ρωσία.

1

Η κινεζική ηγεσία προσπαθεί  να έχει μεγαλύτερη συμμετοχή, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής απεσταλμένων για να βοηθήσει στην  διπλωματική επίλυση της βίας,  σε συνεργασία πάντα με την συριακή κυβέρνηση. Στην ουσία όμως θέλει να διαθέτει ερείσματα εντός της χώρας για την «επόμενη ημέρα» μετά την εξολόθρευση των τζιχαντιστών.

Ο Guan Youfei, διευθυντής του Γραφείου Διεθνούς Στρατιωτικής Συνεργασίας της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής της Κίνας, συναντήθηκε με τον  υπουργό άμυνας της Συρίας Fahad Jassim al-Freij στη Δαμασκό, ανακοίνωσε το κινεζικό  πρακτορείο ειδήσεων Xinhua .

Ο Guan δήλωσε ότι η Κίνα είχε παίξει με συνέπεια ένα θετικό ρόλο σε μια πολιτική επίλυση στη Συρία.

"Ο κινεζικός και ο συριακός στρατός  έχουν παραδοσιακά φιλικές σχέσεις, και οι αξιωματούχοι στο Πεκίνο είναι πρόθυμοι να  ενισχύσουν την συνεργασία με το αντίστοιχο συριακό υπουργείο ", δήλωσε ο Guan.

Οι τομείς που συμφωνήθηκε από τις δύο πλευρές  να συνεργαστούν είναι ο τομέας της εκπαίδευσης του προσωπικού και «κατέληξαν σε συναίνεση» για την κινεζική αμυντική  παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο Κινέζος αξιωματούχος συναντήθηκε επίσης με ένα Ρώσο στρατηγό στην Δαμασκό, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων,  χωρίς να δοθούν  άλλες λεπτομέρειες.

Η Κίνα στην ουσία,  ανησυχεί ότι οι Ουιγούροι ( τουρκικό φύλλο) , ως επί το πλείστον μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα οι οποίοι κατοικούν στην  δυτική περιοχή Xinjiang της Κίνας, θα μετακινηθούν  στη Συρία και το Ιράκ μαχόμενοι σε ειδικές εξτρεμιστικές ομάδες  μέσω Τουρκίας.

Ο λόγος αφορά την αποτροπή προσηλυτισμού  αυτών των Κινέζων υπηκόων  από τον ισλαμικό στρατό και μεταφορά της «φωτιάς» εντός  κινεζικού κράτους.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ