Αρχείο

Έρχεται μεγάλη κοινωνική αναταραχή εναντίον της κυβέρνησης -Μπαράζ κατασχέσεων, δεσμεύσεων λογαριασμών και πλειστηριασμών ακινήτων για όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη

Ένας στους δύο φορολογούμενους έχει ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία και απ’ ότι φαίνεται η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έχει αγριέψει στο μέτωπο των κατασχέσεων. Τα στοιχεία τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα αποκαλύπτουν ένα μπαράζ κατασχέσεων, δεσμεύσεων λογαριασμών και πλειστηριασμών ακινήτων σε 755.806 φορολογούμενους ή στο 50,55% των φορολογουμένων στους οποίους οι υπηρεσίες της ΓΓΔΕ μπορούν να επιβάλλουν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης και αυτό σημαίνει ότι θα επέλθει κοινωνική αναταραχή εναντίον της κυβέρνησης γιατί δεν έχει καταλάβει ακόμα σε τι σημείο έχει φτάσει το λαό, υπογράφοντας τα νέα μέτρα που όρισαν οι δανειστές.

Συνολικά, ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία είχαν στο τέλος Ιουνίου 4.003.372 φορολογούμενοι. Από αυτούς οι αρμόδιες υπηρεσίες μπορούν να επιβάλλουν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε 1.492.088, δεδομένου ότι ένα μεγάλο πλήθος οφειλετών μπορεί να μην έχει περιουσιακά στοιχεία ή οι καταθέσεις του να προστατεύονται από ακατάσχετο λογαριασμό ή ακόμα να αφορούν σε πτωχευμένους οφειλέτες ή αποβιώσαντες.

Από αυτή τη δεξαμενή οφειλετών με ληξιπρόθεσμα χρέη, οι υπηρεσίες της ΓΓΔΕ έχουν επιβάλλει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε 755.806 ή στο 50,65% των οφειλετών στους οποίους μπορούν να επιβληθούν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

Όσον αφορά στα νέα ληξιπρόθεσμα τα στοιχεία δείχνουν ότι σκαρφάλωσαν στα 6,87 δισ. ευρώ έφτασαν στα τέλη Ιουνίου.

Τα λεγόμενα «νέα» ληξιπρόθεσμα - από τις αρχές του έτους- ήταν 5,584 τον αμέσως προηγούμενο μήνα αυξήθηκαν δηλαδή κατά 1,28 δισ. ευρώ.
Από αυτά τα ποσά οι υπηρεσίες της ΓΓΔΕ μέσω κατασχέσεων και ρυθμίσεων έχουν καταφέρει να εισπράξουν 881 εκατ. ευρώ με το ποσοστό εισπραξιμότητας να διαμορφώνεται στο 13,1%.

Εξαιρώντας τις μη φορολογικές κατηγορίες, δηλαδή εισφορές, έμμεσοι φόροι υπέρ τρίτων, δάνεια και ενοίκια τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα διαμορφώθηκαν στο τέλος Ιουνίου σε 5,956 δισ. από 5,053 στα τέλη Μαϊου.
Τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα έρχονται να προστεθούν σε ένα λογαριασμό 83 δισ. ευρώ «παλαιών» (προ 2016) ληξιπρόθεσμων χρεών ανεβάζοντας τον συνολικό λογαριασμό σχεδόν στο 50% του ετήσιου ΑΕΠ.

Από τα στοιχεία της ΓΓΔΕ προκύπτει ακόμα ότι το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου έχει ολοκληρώσει 113 «μερικούς» ελέγχους και 31 «πλήρεις» ελέγχους ενώ «πρωταθλητισμό» στους ολοκληρωμένους «μερικούς» ελέγχους κάνουν οι ΔΟΥ έχοντας στο εξάμηνο «σκοράρει» 9.118 «μερικούς» και 1.442 «πλήρεις» ελέγχους.

Ακόμα, με ποινικές διώξεις ακόμα και με ποινές φυλάκισης κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι 1.536 φορολογούμενοι που έχουν φεσώσει μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2016 με 2,28 δισ. το Δημόσιο.

Οι 1.536 οφειλέτες, φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, εντοπίστηκαν να έχουν καθυστερήσει για περισσότερους από 4 μήνες από την ημερομηνία λήξης των προβλεπόμενων προθεσμιών να πληρώσουν ποσά φόρων άνω των 50.000 ευρώ. Έτσι οι αρμόδιες ΔΟΥ έχουν υποβάλει σε βάρος τους μηνυτήριες αναφορές για το αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο.

Οι εν λόγω φορολογούμενοι, μάλιστα, κινδυνεύουν να κατηγορηθούν και για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος.

Ήδη στα χέρια της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες βρίσκονται 1.536 αναφορές για το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων για υποθέσεις μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο άνω των 50.000 ευρώ.

Στην Αρχή έχουν σταλεί, επίσης, 113 αναφορές για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή άνω των 50.000 ευρώ. Τα ποσά που αναλογούν στα διαπραχθέντα αδικήματα φοροδιαφυγής φτάνουν συνολικά τα 518,05 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...