Κόσμος

Πογκρόμ της ηγεσίας του ρωσικού στόλου της Βαλτικής…

Την παύση και απόλυση από τις τάξεις του Ναυτικού της Ρωσικής Ομοσπονδίας περί των 50 ανώτατων αξιωματικών του Στόλου της Βαλτικής ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Η απόφαση λήφθηκε μετά την ολοκλήρωση έρευνας η οποία είχε διάρκεια ένα μήνα και μάλιστα αφορούσε και τον Αρχηγό του Στόλου της Βαλτικής αντιναύαρχο Βίκτορ Κραβτσούκ καθώς και τον επιτελάρχη υποναύαρχο Σεργκέι Ποπόφ.

Κατά την επίσημη ανακοίνωση, οι ανώτατοι αξιωματικοί παύθηκαν και απολύθηκαν «για παράλειψη καθήκοντος». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κραβτσούκ θεωρούνταν ως προστατευόμενος του πρώην αρχηγού του ρωσικού Ναυτικού Βίκτορ Τσιρκόφ, ο οποίος απομακρύνθηκε προ μηνών για λίγους υγείας.

Ειδικότερα, ο Σεργκέι Σοϊγκού, υπουργός Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας δήλωσε, ότι η διοίκηση του Στόλου της Βαλτικής «επέδειξε σοβαρές ελλείψεις στην οργάνωση της επιχειρησιακής εκπαίδευσης, την καθημερινή δραστηριότητα των δυνάμεων, την αποτυχία λήψης όλων των αναγκαίων μέτρων για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του προσωπικού, την έλλειψη προσοχής για τους υφιστάμενους και τη διαστρέβλωση των αναφορών σχετικά με την πραγματική κατάσταση του Στόλου.

Σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης, η έρευνα στον Στόλο της Βαλτικής προκλήθηκε από περιστατικό (μέχρι σήμερα δεν έχει επιβεβαιωθεί από επίσημες πηγές) που έλαβε χώρα τον περασμένο Απρίλιο, κατά το οποίο ρωσικό υποβρύχιο συγκρούσθηκε με πολωνικό περιπολικό. Ταυτόχρονα σύμφωνα με αναφορές μέσων ενημέρωσης μονάδες του Στόλου της Βαλτικής παρουσίαζαν μηχανικά προβλήματα κατά τη διάρκεια ασκήσεων.

Ο μόνος ανώτατος αξιωματικός που διασώθηκε από το «πογκρόμ» είναι ο αντιναύαρχος Σεργκέι Ελισέγιεφ, πρώην υπαρχηγός του Ναυτικού της Ουκρανίας. Ο Ελισέγιεφ, τον οποίο το Κίεβο τον καταζητεί για προδοσία και λιποταξία, περιλαμβανόταν μεταξύ των Ουκρανών αξιωματικών οι οποίοι είχαν αποδεχθεί τη ρωσική προσφορά για αποστασία κατά την προσάρτηση της Κριμαίας με αντάλλαγμα καλύτερες αμοιβές και συνθήκες ζωής.

 

Με βάση πάντα ρωσικά μέσα ενημέρωσης τις ηγετικές θέσεις στον Στόλο της Βαλτικής θα αναλάβουν δύο ανώτατοι αξιωματικοί υψηλής εμπειρίας προερχόμενα από τους Στόλους της Μαύρης Θάλασσας και του Ειρηνικού. Ειδικότερα, Αρχηγός του Στόλου θα αναλάβει ο αντιναύαρχος Αλεξάντερ Νοσάτοβ, ενώ επιτελάρχης ο αντιναύαρχος Ίγκορ Μουχαμετσίν (πρώην διοικητής των υποβρυχιακών δυνάμεων του Στόλου του Ειρηνικού).

Οι δύο ανώτατοι αξιωματικοί έχουν περιθώριο μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, οπότε και θα υποβληθούν σε επιθεώρηση, προκειμένου να αποκαταστήσουν την εύρυθμη λειτουργία του Στόλου.

Ωστόσο, έμπειροι παρατηρητές θεωρούν ότι η μαζική αποστράτευση αξιωματικών πρέπει να οφείλεται σε κάποια υπόθεση διαφθοράς. Το 2012 ο Κραβτσούκ είχε αναλάβει το έργο του αμυντικού σχεδιασμού της περιοχής του Καλίνινγκραντ, με τρόπο που θα συνδύαζε τη ναυτική Αεροπορία με τις μονάδες των χερσαίων δυνάμεων, υπό τις διαταγές του διοικητή του Στόλου της Βαλτικής.

Ο Κραβτσούκ είχε πολύ μεγάλο προϋπολογισμό για την κατασκευή νέων οικιών για το προσωπικό, νέα στρατόπεδα και άλλες εγκαταστάσεις. Πληροφορίες που έχουν δημοσιευθεί στη Ρωσία θέλουν να έχουν διασπαθιστεί κονδύλια, ενώ ο Κραβτσούκ φέρεται να διατηρούσε σχέσεις με εγκληματική φυσιογνωμία ονόματι Βίκτορ Μπόγκνταν, ο οποίος οργάνωνε την κλοπή πετρελαίου ντίζελ από πλοία του Στόλου της Βαλτικής και ήλεγχε το εμπόριο κεχριμπαριού στην περιοχή…

Εάν οι πληροφορίες αυτές ευσταθούν, τότε το μήνυμα του Κρεμλίνου προς τους απανταχού στρατιωτικούς διοικητές είναι σαφέστατο. Η διαφθορά δεν θα γίνει ανεκτή, καθώς επηρεάζει το αξιόμαχο σε κρίσιμες περιοχές, ενώ η τιμωρία της αφού η αποστράτευση θα συνδυάζεται με διαπόμπευση

defence-point.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...